Народното събрание гласува вота на недоверие на 21 юли

Народното събрание гласува вота на недоверие на 21 юли
снимка: БГНЕС

Петият вот на недоверие към кабинета „Борисов“ – 3 ще бъде гласуван на 21 юли 2020 година, вторник, от 11:30 часа на извънредно заседание, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Предложението беше прието с 175 гласа „за“ от народните представители и 1 „въздържал се“.

По закон самото гласуване на вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите, който парламентът проведе днес в рамките на само два часа. По време на обсъждането в пленарна зала бяха вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, а от министрите - Николина Ангелкова, Данаил Кирилов, Деница Сачева, Кирил Ананиев, Красимир Вълчев, Теменужка Петкова, Емил Димитров, Красен Кралев, Петя Аврамова, Десислава Танева, Росен Желязков. Премиерът Бойко Борисов не присъства, тъй като е срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, която продължава и днес.

Темата на вота на недоверие е корупцията.

В началото на днешния извънреден пленарен ден лидерът на БСП Корнелия Нинова представи мотивите за вота, внесен от левицата. От трибуната тя изтъкна, че за последните 3 години скандалите във властта са ставали все по-драстични и във все повече сфери се „демонстрира нарастващо усещане за безнаказаност“.

„Огромните корупционни скандали за 3 години са над 25. Държавата се тресеше от „Кумгейт“, „Судужукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още и още. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава“, заяви лидерът на БСП, като засегна и приемането на закони във връзка с борбата с корупцията.

За 4 години Министерски съвет е внесъл 217 законопроекта, а депутатите на ГЕРБ и ОП между първо и второ четене или преходни и заключителни разпоредби - 277. Законодателството е хаточино и служи само за показаност и уж взети мерки за борба с корупцията. От 2017 досега управляващите са внесли 12 законопроекта, касаещи борбата с корупцията, всеки от тях, противоречащ на другия, за да демонстрират показност и замажат очите на хората, да покажат, че се броят с корупцията, която сами залагат в законите“, допълни Нинова.

Управляващите от ГЕРБ обаче видяха мотивите на левицата за свалянето на кабинета като неаргументирани и семпли.

„Прокламираната гръмко програма за справяне с корупцията е в стила на партийните тезиси отпреди 30 години, съдържащи само обещание и лозунги. За пети път БСП внасят вот на недоверие. Използват това легитимно парламентарно средство с амбицията да предизвикат политическа криза и предсрочни избори. Не сте проявили особено въображение и собствен прочит по избора на темата с корупция за този мандат. Надеждата ви е да намерите извънпарламентарна и президентска подкрепа, но уви, заблуждавате се. Улисани в лидерски битки, колегите вляво разчитат на всичко, което носи дивидент – от козички, до спекулации с компромати и снимки. В заплашително свития юмрук на президента видяхте знак и надежда, че дошло вашето време“, заявиха председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Коалиционният партньор в управлението – „Обединени патриоти“ – също заявиха, че ще гласуват против вота на недоверие, а заявка за подкрепа дойде от ДПС.

По време на дебатите в зала, от тримата министри, които подадоха оставка миналата седмица, но тя беше отложена, присъстваха финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов.

"Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - примерно интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен", заяви Горанов пред журналисти след дебатите.

От своя страна министърът на правосъдието Данаил Кирилов заявиха, че спазва изискването на премиера да не публикува във "Фейсбук", като в същото време беше категоричен, че е готов да подаде и оставка.

"Оставката ми винаги е налице", заяви Кирилов.

Резултатите от вота на недоверие ще станат ясни утре, 21 юли, вторник когато от 11:30 часа има насрочено извънредно заседание на НС, на което депутатите ще гласуват.

Още по темата

"Правен свят" - Видео обзор (20.07.2020)

Предишна новина

Да се конфискува автомобилът на дрогиран шофьор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.