Нарушение на закона от председателя на ВКС отложи гласуването на оставката на Методи Лалов

Нарушение на закона от председателя на ВКС отложи гласуването на оставката на Методи Лалов

Законови нарушения от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е и председателстващ Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС), отложиха произнасянето на кадровиците по оставката на районния съдия Методи Лалов за трети път. В предходните два случая Колегията не събра кворум, тъй като Панов бе насрочил заседанията в дни, в които колегите му ползваха законоустановения си отпуск. 

По правилата на дейността на Съдийската колегия и по силата на чл. 38 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) вносителят на заявлението за оставката на Лалов – в случая това е именно председателят на ВКС – трябва да го депозира първо в ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), която да провери дали има законови предпоставки за освобождаването му и да предложи на самата Колегия проект на решение. Това обаче поради неясни причини не е направено от Панов преди нито едно от трите насрочени от него извънредни заседания на Съдийската колегия във връзка с оставката на Лалов.

Пръв въпроса повдигна Драгомир Кояджиков."Липсва решение на КАК по въпроса и се чудя защо е попаднало в дневен ред за днес изобщо. И защо се нарушават правилата, а досега откакто съществува КАК никога, никой не е допускал да се произнасяме по оставки без предложение на Комисията", заяви Кояджиков и предложи процедурно – въпросът да се отложи и да мине през КАК, както повелява законът.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев от своя страна повдигна друг важен въпрос - дали към този момент Лалов е изписал всичките си дела? И припомни, че районният съдия категорично отказва да гледа искане за изменение на мярка за неотклонение на непълнолетен подсъдим, тъй като бил в оставка и това дело не го засягало. Законът обаче го задължава друго. "Към днешна дата той не се е произнесъл и по мярка за неотклонение с непълнолетен подсъдим. Делото му е разпределено на 21 юни, преди депозиране на оставката му, по-късно е направено искане за изменение на мярката, но произнасяне – няма", посочи Магдалинчев и цитира закона, според който Лалов е длъжен да се произнесе по въпросната мярка, при това веднага.

Цветинка Пашкунова обаче беше на друго мнение. Според нея, Съдийската колегия спирала възможността на Методи Лалов да избере професията си – иначе казано политическата му кариера – като се хващала за формални законови процедури, като тази оставката му да премине през КАК. "Вярно е, че правилата предвиждат тези въпроси да минават през КАК. Но не виждам в случая какво би могло да направи КАК, освен да изиграе ролята на пощенска кутия. Не виждам какво би се променило. Не можем да отнемаме конституционното право на един магистрат да подаде оставка", заяви Пашкунова.

Вероника Имова подкрепи тезата на Кояджиков и Магдалинчев и даде просторно обяснение защо е необходимо законът да бъде спазен. "Напълно съм съгласна, че не можем да ограничаваме правото на магистрат да подава оставка. Но колегата Лалов е бил задължен да се произнесе по мярка за неотклонение, още повече при непълнолетен подсъдим. Делото е образувано преди да подаде оставка, към момента той все още е действащ магистрат, той е задължен да се произнесе незабавно по това искане. Не става дума, че делото му е разпределено в нарушение, а за дело, което му е разпределено преди 1 август, когато той подава оставка. През този период той е бил длъжен като докладчик и е трябвало да изпълни задължението си като такъв – да се произнесе по мярката. Като последен акт, който той дължи на правосъдието, е да не отнема достъпа до правосъдие на подсъдимия и да се произнесе. Противното означава да откаже правосъдие от една страна, а от друга – да задължи административния си ръководитл да наруши принципа за случайно разпределение на дела, като преразпредели дело при действащ докладчик. От друга страна – колкото и формално да се отнасяме към дейността на КАК – досега няма прецедент за непроизнасяне при освобождаване от длъжност, без значение дали е оставка. Такъв е императивът на закона. Длъжни сме да спазваме закона такъв, какъвто той е в момент. В противен случай едно изключение може да доведе до второ, трето, четвърто. И тогава какъв е смисълът на Съдийската колегия, щом сама не спазва закона?", посочи Имова.

 "Ако осовбодим колегата Лалов, без предложение от КАК, другият път ще назначим ли някого без такова? Ако прескочим тази, дори формална процедура – отваряме една врата за много опасни тенденции", подкрепи я и Боян Новански.

"Нямам представа поради каква причина КАК не е сезиранa, имало е достатъчно време Комисията да бъде свикана и да се проведе заседание. Мен ме притеснява и друго – ако вземем решение, без да спазим чл. 38 от ЗСВ ние ще създадем прецедент и ще създадем привилегия за конркетния случай. В предходно заседание, което касае увеличаване на бройктие в СРС – е решено, че не може да бъде заобиколен законът и такова решение трябва да мине задължително през КАК. Не е редно Съдийската колегия да подхожда ad hoc за определени казуси. Не можем да създаваме разнопосочна практика в работата на тази Съдийска колегия", категорична бе и Даниела Марчева.

Макар и със закъснение, и председателят на ВКС Лозан Панов се включи в дебата. Той се оказа непоклатим в желанието си оставката на Методи Лалов да бъде гласувана мигновено, въпреки факта, че сам е нарушил законовата процедура. В изявлението си той дори опита да направи паралел между оставката на Методи Лалов и тази на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който напусна поста си в Антикорупционната комисия и малко след това бе възстановен на работа в Специализираната прокуратура от Прокурорската колегия на ВСС на извънредно заседание през "лятната ваканция". Във втория случай обаче имаше произнасяне както на прокурорската КАК, така и на Етичната комисия. Драгомир Кояджиков му напомни този факт."Кой наруши правилата и не изпрати заявление в КАК? Вие ги нарушихте. Това са правилата, така са направили и в Прокурорската колегия в случая на Георгиев. Защото тази аналогия не я правите само Вие, а и различни писачи. Тук къде е аналогията? Няма я. Вие прдължавате да развивате тезите на някакви драскачи. Още повече, че Вие сте от кухнята – трябва да имате такава информация. Колко други оставки внесохте Вие? Нито една – нали? Как Ви хрумна точно Вие да я внесете точно тази оставка? Нарушавате правилата, а сега развивате аргументи", отвърна емоционално Кояджиков.

"Колегата Лалов за 2 седмици си изписа делата – чудесно, поздравявам го, всеки може да се поучи от неговата трудоспособност – но сега КАК е тази която трябва да каже дали има законовите предпоставки колегата да бъде освободен. Има и един момент, който изпускаме – не може след като има подадено искане за изменение на мярка по висящо дело той да не се произнесе незабавно. Това става веднага, след провеждане на откритото заседание. Не се иска нито срок за изписване на мотиви, нито нищо. Неговите права не са нарушени по никакъв начин, при положение, че той е в предизвестие. В този момент – на третото заседание на Съдийската колегия – не са налице нужните предпоставки за освобождаването му. Няма да гласувам оставката преди да мине през КАК, защото ще наруша принципите си", обобщи накрая Вероника Имова.

След което мнозинството в Съдийската колегия, с 8 гласа "за" срещу гласовете на Олга Керелска, Лозан Панов и Цветинка Пашкунова, изпрати на ресорната КАК въпроса с оставката на Методи Лалов, за да бъде в крайна сметка спазен законът и той да може най-накрая регламентирано да смени съдийската професия с тази на политик.

Още по темата

Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Предишна новина

Правосъдното ведомство пусна за обществено обсъждане мащабните промени в ЗСВ

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  *********************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 5
  До 4 | нерегистриран
  2
  0

  Ей, трол! Тази опорна точица, дето все се мъчиш да я лансираш щом се спомене някъде Панов, да си я вложиш (чрез напъхване с груб натиск) в другата точица!!!

 3. 4
  Тази откровена омраза към Панов го превръща в герой | нерегистриран
  6
  -11

  Щом така параноично го ненавиждат тук, значи човекът си е окей.

 4. 3
  | нерегистриран
  16
  -7
  До коментар #1 от "БОЕЦ | нерегистриран":
  Виж чл. 38, ал. 1, т.2 от ЗСВ. Лозан Панов подложи Методи като динена кора. Панов трябваше да отнесе въпроса още на 2 -ри август до съдийския КАК, но не го направи. Той определя дневния ред на заседанията на съдийската колегия. Защо ли не го направи? Да не би да не знае разпоредбата ? Методи да си помисли много добре оттук нататък с кого ще става ортак и съпартиец!

  И аз мисля, че го изпързаля! Три пъти свиква извънредни засвдания на колегията и три пъти не се сети, че трябва да мине първо през КАК? Как ли пък не! За пореден път използва хората и ги захвърля. Да не очакваше, че съдиите ще нарушат закона? При прокурорите с Пацо Терасата имаше желязна хватка- преди да го освободят имаше прокурорска КАК, за да спазят чл. 38 от ЗСВ. Имаше време и за Лалов, но Панов не пожела да го разпореди. Явно не му пука за него и го използва елегантно. Ама те балъците няма да свършат!

 5. 2
  Не му е за първи път | нерегистриран
  19
  -11

  Лозан проявява безпринципност не за първи път! И няма да е за последен! Спомнете си само какви циркове правеше за една командирована от Пещера... за която се говори,че е в интимни отношения. Но в какви отношения е с Лалов???

 6. 1
  БОЕЦ | нерегистриран
  17
  -9

  Виж чл. 38, ал. 1, т.2 от ЗСВ. Лозан Панов подложи Методи като динена кора. Панов трябваше да отнесе въпроса още на 2 -ри август до съдийския КАК, но не го направи. Той определя дневния ред на заседанията на съдийската колегия. Защо ли не го направи? Да не би да не знае разпоредбата ? Методи да си помисли много добре оттук нататък с кого ще става ортак и съпартиец!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.