Наруши ли Тръмп конституцията на САЩ с помилването на Джо Арпайо


Миналия петък вечер, докато ураганът "Харви" връхлиташе крайбрежието на щата Тексас, президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва Джо Арпайо. Бившият шериф на окръг Марикопа в щата Аризона бе осъден за пренебрегване на съдебно решение да спре да задържа хора единствено защото ги подозира, че са незаконни имигранти.

Решението предизвика много спорове, критиците на Тръмп го определят като пример за антилибералните, авторитарни импулси и нарушаването на принципа на върховенството на закона от страна на президента, писа "Вашингтон пост". Според сп."Ню Йорк" решението за помилването е най-тежката злоупотреба с власт от страна на Тръмп досега. Боб Бауър, бивш съветник в администрацията на Барак Обама, смята, че решението показва ясно неуважение към върховенството на закона.

Още преди Тръмп да помилва Арпайо, преподавателят по право в Харвард Ноа Фелдман коментира пред "Блумбърг", че такова решение би изразило "презрението на президента към Конституцията". Според него решението за помилването няма да бъде просто упражняване на президентската власт, а ще е нарушение на закона, с което Тръмп ще се изложи на риска от процедура по импийчмънт. Фелдман се аргументира, че присъдата на Арпайо е за пренебрегване на решение на федерален съдия, който му разпорежда да спазва Конституцията на САЩ при изпълнение на служебните си задължения. Затова помилването му е

атака срещу федералния съд, Конституцията и върховенството на закона,

написа Фелдман.

За да се разбере защо помилването на Арпайо е така опасно, трябва да започнем от престъплението, за което шерифът е осъден, пояснява преподавателят. Бившият вече шериф не е осъден от съдебно жури след процес за нарушение на конкретен федерален закон. Той е осъден от федерален съдия по рядкото обвинение за криминално неуважение към съда. През юли съдия Сюзън Болтън го намери за виновен, че преднамерено и по своя воля е нарушил заповед, издадена му от друг федерален съдия - Г.Мъри Сноу, през 2011 г. Заповедта произтича от гражданско дело срещу Арпайо, заведено от Съюза за американска граждански свободи ACLU, за нарушение на закона чрез задържане на имигранти без документи поради липса на разрешителни за пребиваване.

В подадения иск се твърди, че подчинените на Арпайо по време на патрулиране по пътищата избират за проверка коли, в които се намирали хора с латиноамериканска външност. Те били подлагани на

незаконно задържане, обиски и арести

Правосъдното министерство на САЩ започна проверката на Арпайо и офиса му още през 2008 г.

Арпайо отрича обвиненията за дискриминация против латиноамериканците и окачествява разследването против него като политически мотивирано. Той счита, че при Барак Обама правосъдното министерство тайно поощрява нелегалната имиграция.

Съдия Сноу издава заповед на Арпайо да прекрати практиката на патрулите, които спират масово за проверка лица, приличащи на латиноамериканци, и задържане на тези от тях, които са без документи. Идеята е, че шерифът извършва профилиране и задържане без заповед, които са в нарушение на Конституцията. Въпреки заповедта обаче Арпайо продължава практиката на незаконните патрули в следващите 18 месеца и публично казва, че го прави.

Съдия Сноу обаче следи действията на шерифа и през юли 2016 г. излиза с мнение, че Арпайо проявява неуважение към съда. В мнението пише, че "конституционните нарушения са широки по своя обхват, включват най-високопоставени представители на ръководството на шерифството и се месят във вътрешните разследвания". Освен това Сноу установява, че Арпайо съвсем съзнателно нарушава заповедта.

В последвалото разследване за криминално неуважение към съдебната заповед съдия Болтън установява, че шерифът с ясна воля нарушава заповедта на федералния съд. Така че Тръмп всъщност помилва осъден за пренебрегване на заповед на федерален съдия за спазване на Конституцията. Арпайо не е нарушил закон, приет от Конгреса, а с действията си той е погазил Конституцията - люлката на цялата система на управление, писа Фелдман за "Блумбърг".

Единственият начин правосъдната система да действа е, като правоохранителните органи изпълняват това, което нареждат съдилищата. Съдиите не носят оръжие, за да въдворяват изпълнение на решенията си. Когато един шериф пренебрегва съда, той

превръща сам себе си в съд

Ако президентът попречи на съда да накара шерифа да спазва закона, тогава президентът нарушава основите на правния ред и руши върховенството на закона, смята Фелдман. "Конституцията не е перфектна. Тя предлага само едно решение, ако президентът злоупотреби с правото си на помилване, за да разруши системата, и това е импийчмънт", написа той.

Експерти коментираха пред "Гардиън", че президентът побърза да помилва Джо Арпайо преди още да бъде обявена присъдата му. Той бе признат за виновен от съдия Болтън през юли, но през октомври се очаква да се обяви решение за наказанието му. От Белия дом обявиха, че мотивите за помилването са, че Арпайо е служил на страната си в продължение на повече от половин век и заслужава да бъде освободен от наказателна отговорност. Шерифът е отявлен поддръжник на Тръмп и се самообявява за "най-твърдия пазител на реда в Америка". През 2016 г. той обяви публично подкрепата си за тогавашния кандидат за президент. Тръмп от своя страна застана зад него по време на кампанията му за шериф на окръг Марикопа. Но Арпайо, който бе на поста от 1993 г., загуби изборите миналия ноември.

Преди дни в."Вашингтон пост" писа, че още през пролетта президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс да прекрати делото срещу Джо Арпайо. Главният прокурор обаче отказал и обяснил, че такова действие не би било уместно. Така Тръмп решава да остави случая на съда и ако има присъда, той да помилва 85-годишния шериф.

"Според мен помилването на Арпайо е политически ход. Тръмп е много добър в това - той не може да прокара почти нищо в Конгреса и компенсира с укази и символични политически жестове", коментира пред "Гардиън" Шери Бърман, преподавателка по европейска история в либералния колеж "Бърнард".

Пастир се оказа виновник за пожара в Кресненското дефиле

Предишна новина

Пловдивската прокуратура внесе обвинителен акт срещу шофьор на градски автобус, прегазил жена на пешеходна пътека

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.