Назначението на Иван Гешев излезе в Държавен вестник

Назначението на Иван Гешев излезе в Държавен вестник
Новият главен прокурор Иван Гешев, снимка:архив

Назначението на зам.-главния прокурор Иван Гешев за следващ "обвинител №1" вече е напълно официално. Указ № 273 на президента Румен Радев е публикуван в последния брой на "Държавен вестник".

Макар и от втория път и след силен натиск от страна на определен политико-икономически кръг Радев да наруши Конституцията, държавният глава подписа назначаването на Гешев на поста на 26 ноември. Иван Гешев беше избран за първи път за главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с впечатляващо мнозинство от 20 гласа "за" срещу само 4 "против" на 24 октомври. След първия вот президентът отказа да подпише указ за назначаването му и върна избора в кадровия орган. На 14 ноември членовете на ВСС повторно дебатираха по кандидатурата на Гешев и отново стигнаха да крайния извод, че той отговаря на професионалните и етични качества, за да заеме длъжността, след което го преизбраха със същия резултат – 20 гласа "за" срещу 4 "против". След второто гласуване на ВСС, държавният глава вече бе задължен от Конституцията да подпише указа за назначаването му.

Мандатът на действащия главен прокурор Сотир Цацаров по закон изтича на 10 януари 2020 година. Има обаче възможност той да приключи преждевременно, а Гешев да встъпи в длъжност още преди Нова година. Това е така, поради факта, че Цацаров бе номиниран от ГЕРБ, "Атака" и "Обединени патриоти" за председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 19 ноември. В процедурата Цацаров има и опонент – Симеон Найденов от "Воля". Двамата вече са допуснати до изслушване пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. То ще се състои на 3 декември от 9:00 часа.

Очаква се процедурата за избор на председател на Антикорупционната комисия да приключи до края на годината, а ако Цацаров бъде избран, той ще трябва да предаде щафетата на поста главен прокурор на Иван Гешев по-рано от предвиденото.

Още по темата

Нагласяли постфактум кредитните досиета в КТБ

Предишна новина

Мъдрите напътствия на дядо Гъдялко

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 9
  До №7 | нерегистриран
  2
  -5

  Ами значи, че има хайки в съдилищата..... Аз предлагам поради голямото триете в този сайт, извън всички еврегламенти, в институциите да раздават гумички за триене, вместо химикалки, за да са в синхрон с поведението на върха на Държа ...вата..........Я.

 2. 8
  Оптимист | нерегистриран
  14
  -7

  Аз пък си мисля, че мандатът на г-н Гешев ще е успешен, щото прб в този си вид ще престане да съществува. Много вероятно е просто да бъде закрита, или да се влее в мвр, където и е мястото!

 3. 7
  ГейШеф | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #6 от "Коментар | нерегистриран":
  как ще коментира Господин Гешев факта, че са изтрити няколко коментара извън правилата за това?

  Няма да коментира, направо ще праща БОП-а на адресите на тези, дето са им изтрити коментарите, а скоро и на онези, дето си го избраха и сега му се радват. Хората, които им го предложиха, хич не си поплюват. И радост, радост... та чак пълно щастие.

 4. 6
  Коментар | нерегистриран
  7
  -4

  как ще коментира Господин Гешев факта, че са изтрити няколко коментара извън правилата за това?

 5. 4
  Къде отиде коментар 1? | нерегистриран
  13
  -2

  Моля Ви, когато създавате впечатление, че в държавата няма цензура, за което спряхте да триете коментарите, а започнахте тотално да ги заличавате, моля, оправете си системата с номерацията, за да могат мушенгиите за придаване на привидност на прововата държава да хващат декиш. Иначе просто ни обиждате на интелектуално ниво! Да си имаме уважението, моля!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.