Боян Магдалинчев, представляващ ВСС:

Не мога да допусна един магистрат, един съдия, да не говорим за председател на ВКС да не спазва закона

Не мога да допусна един магистрат, един съдия, да не говорим за председател на ВКС да не спазва закона
Боян Магдалинчев, представляващ ВСС

Г-н Магдалинчев, какво се случи днес (на заседанието на Съдийската колегия на ВСС-бел.ред.) – двама от колегите Ви зададоха въпроси към г-н Лозан Панов, той отказа да отговори. Как гледа кадровият орган, в лицето на представляващия ВСС, на поведението на председателя на ВКС?

Поставяте ме в ситуация, в която аз трябва да отговарям вместо г-н Панов. Всъщност поведението на г-н Панов е повтарящо се, така беше и в случая когато се опитахме да му зададем няколко въпроса по повод неговото изказване, което беше направил на международна конференция. След това ставаше въпрос за униформеното облекло на военните магистрати, тогава преди да започне дебатът по точката отново излезе от заседанието на Пленума на ВСС и днес го направи по същия начин. Тоест, една последователна позиция като поведение има по отношение на Съдийската колегия г-н Панов.

Смятате ли, че това поведение е нормално спрямо вас?

Определено не считам, че е нормално поведение. И преди го казах – в края на краищата в този кадрови орган няма място за лични обиди и т.н., нещо, което да се счита, че е недостойно за говорене. Отговаря се "да" или  "не", да изложи неговата позиция такава, каквато е и нищо повече. Никой не иска друго. А днес нито колегата Димитрова, нито колегата Чолаков поставиха нещо във връзка с неговите имоти, неговото състояние, неговите възможности, поставиха се въпроси, които при колегата Димитрова са поставени от колеги от страната, а при колегата Чолаков от колеги от Административен съд София-град. Ако действително влязъл в сила съдебен е акт е "изопачаване на правото" или пък "извращение на правото", това един председател на ВКС не би могъл, не може и няма право да го каже. В случая не го каза той, но трябваше да изясни въпроса дали възприема позицията на съпругата си или не.

Г-н Магдалинчев, бихте ли припомнили колко пъти от висши магистрати са искани обяснения за изявления на техни съпруги?

Не мога да Ви кажа колко пъти, но когато някой поиска е нормално да се каже нещо. Мисля, че е редно да се каже.

А как гледате на намерението на г-н Панов да съди България в Страсбург?

Вижте, това го каза съпругата му. Семейство са, както си решат, така мислят, но винаги ще се връщаме към думите на покойния Румен Янков, който каза: "Всички магистрати могат да се защитят пред съд, но аз не". Това е друго. Очевидно това е продължение на някакво тяхно разбиране, ако това е и позицията на г-н Панов.

Това не влиза ли в противоречие с Етичния кодекс на българките магистрати?

Едва ли бих се съгласил, че влиза в противоречие с Етичния кодекс да защитиш свои права. Въпросът е дали, с оглед позицията, която заема той, е допустимо да се прави това нещо като морално поведение – нищо повече.

Понеже днес няколко пъти се поставяше под съмнение възможността г-н Панов да участва в кадруването на магистратите, моралното му право, тези реторични въпроси могат ли да прераснат в някакви реални действия? В смисъл – Съдийската колегия смята ли да инициира някакви действия срещу г-н Панов?

На този етап не сме обсъждали въобще такъв въпрос. Въпросът на колегите беше само от морална гледна точка, с оглед въпросите, които са зададени на тях от колеги магистрати от страната. Действително за мен е странно поведението на г-н Панов в този случай – да не изречеш нищо, да не кажеш нищо и да напуснеш. Трябваше да вземе, според мен, някаква позиция по въпроса – споделя или не споделя виждането на съпругата си. Най-вероятно можеше да го сподели, нормално – те са семейство – и да застане зад нея. Или пък не.

Да очакваме ли от Съдийската колегия декларация по повода?

Не сме обсъждали такава възможност. Това са въпроси, които се поставиха днес от колегите в заседанието, така че никой не е мислил за този въпрос. Интересно е, че поставяте въпроса за повдигнатите възражения към г-н Панов, а не се повдига въпросът редно ли е или не е редно председателят на ВКС да го прави. Ние го поставяме, но отговор няма. В случая с военните униформи нямаше въпроси, но беше редно, след като законът му вменява задължение да го изпълни. Дали харесваш правната норма или не е друг въпрос. Има си други, институционални пътища. Спазваш закона. Не мога да допусна един магистрат, един съдия, да не говорим за председател на ВКС да не спазва закона и да казва "тази разпоредба аз не я харесвам". Това, че не харесва военното правосъдие или военното правораздаване като цяло – разписано е в Конституцията, в законите – предприема действия чрез парламент да се промени уредбата и толкова.

Смятате ли, че е редно да излезе в отпуск, докато тече проверката срещу него?

Доколкото имам спомен той пред журналисти заяви, че няма да излиза в отпуск. Това е негова работа. Ние не можем да го принудим да си вземе отпуск.

*Използвани са въпроси и на други медии.

Панов панически избяга от заседанието на Съдийската колегия на ВСС

Предишна новина

Проф. д-р Даниел Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на Софийския университет

Следваща новина

Коментари

0 Коментара