Не на шега: От 1 април отварят заведенията, но само, ако са с градина

Не на шега: От 1 април отварят заведенията, но само, ако са с градина

Обмислят разхлабване на мерките от 1 април. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на нови дози от ваксината на „Модерна“.

По отношение на ресторантите - ще да бъдат разрешени да работят само тези с градини. До края на деня ще има заповед, информира Ангелов.

Предвижда се учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в училищата от 12 април. Заедно с министъра на образованието ще бъде изготвен график, по които да се случи това. Детските градини ще могат да заработят от 5 април, съобщи още здравният министър.

„С министър Красимир Вълчев ще изработим ясен план как ще се върнат учениците на училище. До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени към момента. След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на днешния ден ще има заповед. От 12 април ще се върнат учениците в училище по график, който ще изработим от 5-и до 12-и. Детските градини и яслите ще работят от 5 април. Само открити площи на ресторантите ще могат да работят - градини и пространства пред тях с маси. Същото важи и за местата за настаняване“, допълни той.

От 1 април театрите ще работят с капацитет 30%. Моловете и големите магазини няма да бъдат отваряни. Това съобщи министърът на здравеопазването пред журналисти, след като вчера са обсъдили с НОЩ противоепидемичните мерки.

От 1 април фитнесите ще работят от 30% капацитет. Не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април, каза още министърът. 

Нощните заведение остават затворени на този етап.

„Успяхме да подготвим всичко, което беше необходимо за третата вълна, системата е обезпечена. Имаме данни че всички лечебни заведения получават кислород навреме“, информира още Ангелов.

Още по темата

Сочените за организатори на групата за финансови измами и тяхната счетоводителка остават в ареста

Предишна новина

Окончателно: От петък спират да взимат книжки за глоби

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.