Не Панов, а Прокопиев се интересува от работата на Иван Гешев

Не Панов, а Прокопиев се интересува от работата на Иван Гешев
Лозан Панов, Иво Прокопиев

На предстоящото в сряда заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде обсъдено писмото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с което той иска допълнителна информация за работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Панов се  интересува от "качеството" на обвинителните актове на кандидата, на което Гешев вече отговори, че "съдия №1" има фиксация в поста на "обвинител №1". Кандидатът за следващ главен прокурор припомни и заключенията на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) на ресорната колегия, според които на база работата му като държавен обвинител - 233 лица са получили ефективни осъдителни присъди.
 
Включването на Лозан Панов в компроматната кампания съпътстваща процедурата по избор на следващия главен прокурор точно три седмици преди изслушването и гласуването на кандидатурата на Гешев от Пленума на кадровия орган бе напълно очаквано. За разлика от непохватността, с която това включване бе реализирано, разкривайки по категоричен начин зависимостта на председателя на ВКС Лозан Панов от подсъдимия издател Иво Прокопиев.
 
На 3 октомври (четвъртък), още в началото на деня медиите са информирани с прессъобщение от кабинета на Панов за изпратеното до главния прокурор писмо с искане за предоставяне на подробна кадрова справка за работата Иван Гешев. След малко повече от час в онлайн изданието на "Капитал" се появява статия под заглавието "Делата на Иван Гешев, за които никой не знае", която почти напълно се припокрива със съдържанието на писмото на председателя на ВКС до главния прокурор. Нещо повече, оказва се, че изданието още на 29 август е отправило запитване до Софийската градска прокуратура (СГП) по реда на Закона за достъп до обществена информация с искане да получат достъп до делата на Гешев, същото, което иска и Панов. В публикацията се прави и критичен анализ на доклада на КАК при Прокурорската колегия, идентичен на внушенията, които отправя в писмото си до главния прокурор председателят на ВКС. Статията е придружена и от кратък коментар на адвокат Александър Кашъмов, който обичайно критикува работата на държавното обвинение. За сведение – адвокат Кашъмов представляваше Лозан Панов по делото му срещу глобата от 1000 лв., заради неподадeната имуществена декларация за 2016 г. Председателят на ВКС загуби делото на две съдебни инстанции, а след като съпругата му определи решенията като "извращение с правото", Панов обяви, че ще съди България пред Съда в Страсбург.
 
Фактите около появата и съдържанието на писмото на Панов и на статията в "Капитал" разкриват единствено пълната синхронизация между кабинета на председателя на ВКС и редакцията на издателя Иво Прокопиев, който е в качеството си на подсъдим пред Специализирания наказателен съд по дело, по което Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт, в период, в който се ръководеше от Иван Гешев. Излиза, че от това какво е качеството на работата на кандидата за главен прокурор се интересува преди всичко издателят Иво Прокопиев, а Лозан Панов по-скоро играе ролята на "пощенски гълъб". Защото след като "Капитал" не е получил исканата информация по ЗДОИ, същото запитване до прокуратурата е отправено от "съдия №1".
 
Как бивш председател на ССБ пита същото, за което любопитства неизвестен адвокат
 
Съвместните действия между председателя на ВКС и редакцията на подсъдимия Прокопиев са само част от компроматната кампания, която трети месец тече срещу номинацията на Гешев, като прилаганите средства често се повтарят. На 12 септември "Правен свят" показа как не много известен столичен адвокат проявява нездраво любопитство относно структурата, щатната заетост, дисциплинарните производства и друга специфична служебна информация за прокуратурата като цяло. За целта структурите в държавното обвинение в цялата страна са били буквално заляти с еднотипни питания по ЗДОИ. Кой и защо се е интересува от подобна информация стана ясно от интервю на бившия председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова, която докато "Правен свят" проверяваше фактите около адвокатския интерес към държавното обвинение, в свое интервю почти дословно бе преповторила въпросите, съдържащи се в исканията по ЗДОИ.
 
"Правен свят" с въпроси към Лозан Панов
 
В ситуация, в която председателят на ВКС влиза в ролята на инструмент за натиск върху кадровия орган на съдебната власт и в опит да компрометира номинацията за главен прокурор, при това в услуга на подсъдимо лице, редакцията на "Правен свят" намира за правилно да поиска подробна информация по ЗДОИ и за работата на Лозан Панов. "Правен свят" очаква да получи пълната информация за делата, които Панов е разглеждал като наказателен съдия в Софийския районен съд в периода 1999-2003 г., както и като съдия в Софийския градски съд в периода 2004-2006 г. Интересува ни и работата на Панов по делата за периода, в който правораздава в Административен съд – София-град, както и във Върховния административен съд до избирането му за "съдия №1" през 2015 г. Намираме, че е от обществен интерес и информацията за това колко акта има Панов и в качеството му на председател на ВКС. Смятаме, че е важно за доверието в съдебната власт информацията за това каква част делата, по които през годините Лозан Панов се е произнасял, са били потвърдени от по-горните съдебни инстанции и каква част са отменени.
 
А с оглед на зачестилите отсъствия на Лозан Панов от заседания на председателстваната от него Съдийска колегия, както и поради почти пълната липса на  информация за официалните пътувания на председателя на ВКС извън страната, "Правен свят" ще очаква информация и за задграничнните посещения на председателя на най-висшата съдебна инстанция у нас, поводът за тяхното реализиране, както и постигнатите от тях практически резултати в интерес на българската правосъдна система.
 
Предварително уточняваме, че ще очакваме отговорите от кабинета на председателя на ВКС, а не в "удобно интервю" на Лозан Панов за медия, собственост или свързана с подсъдим негов ментор.
 

Още по темата

Задава се краят на съдебните дела на хартия

Предишна новина

Взривиха колата на адвокат в Монтана

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  RRR | нерегистриран
  5
  -6

  Ще цъфнат кражби и алкохол от РП и до там.200 акта в РП се правят за 2-3 години.

 2. 8
  Tribus Verbis | нерегистриран
  10
  -10

  Номер 5, ненапразно стъкмистиката в полза на Кандидата използва "внесени АКТОВЕ" а не "внесени ОБВИНИТЕЛНИ АКТОВЕ". Причините са две. Първо- внесените обвинителни актове от кандидата всъщност клонят към нула. Второ- внесените предложения за споразумения по ОПГ-та за наркотрафик и милиони ДДС са леко така смущаващо много :-) найс, а? Голямо самопрецакване с това работливо момче.

 3. 7
  Tribus Verbis | нерегистриран
  11
  -12

  Голям зор, а? Как да измислим със задна дата някаква свършена работа на лице, което всъщност няма такава. Или има, но е потресаващо смешна. Затова и целия този вой в присъдружните "медии". Споко, бе. Пак ще намерите какво да излъжете хората. Както винаги. И да не забравите- Панов е виновен.

 4. 6
  Белчо | нерегистриран
  8
  -9

  Един обикновен прокурор и съдия пращат пове4е хора в затворя отколкоро Гешев

 5. 5
  | нерегистриран
  10
  -4

  За целите на доклада Комисията разгледа постъпилата информация и

  статистически данни относно дейността на прокурор Гешев, предоставени

  от Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура, видно

  от които, за периода от 2006 до 19.07.2016г., прокурор Гешев е :

  - постановил 2969 акта по преписки;

  - изготвил общо 4218 постановления по досъдебни производства, в т.ч.

  писма и резолюции;

  - постановил е 9 акта по международно правно сътрудничество по

  наказателни дела;

  - внесъл в съда 230 прокурорски актове;

  - взел участие в 711 съдебни заседания.

  По внесени от прокурор Гешев прокурорски актове са осъдени общо 233

  лица.

 6. 4
  По-точно | нерегистриран
  3
  -6
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Който и да задава въпроса за обвинителните актове на Гешев, това не го прави важен. Агресията, с която се отказва отговор на този въпрос го прави още по-важен.

  Нещо повече - 230 внесени в съда акта (не само ОА, но и споразумения и други) за 10 години прави по 23 акта на година, което е съмнително малко, особено предвид факта, че периодът обхваща и няколко години, в които ГЕшев е бил в СРП и то по време, когато СРП беше силно натоварена и прокурорите внасяха в съда по 90-100 акта на година.

  231 са осъдените, а не делата

 7. 3
  ""ви името на народа""" | нерегистриран
  0
  -1

  Видно от решение № 166/10 май 2000г.по н.д. №50/2000г.на Върховният касационен .съд , гражданския ищец н-к ГРАО при община Враца , няма искане,,,ДЕЛОТО ДА СЕ ГЛЕДА ПО ДОСЕГАШНИЯТ стар РЕД И ЗАКОН .Въпреки че в преходните и заключителни разпоредби на ,паргр.26 висящите производства към деня на влизане на закона в сила/ДВ.бр.21/17 март 2000г./ за престъпления по чл.146-148 а да се довършат по досегашния ред,само ако в тримесечен срок пострадалия поиска това. Липсва такова искане . Върховния касационен съд в нарушение и правата ми използва старият закон за да може да остави в сила въззивно решение от 18.ноември 1999г.по внох.д. № 358/99г. на Окръжен съд Враца на лишаването ми от свобода за престапление по чл.148 НК. С което присъдата ЛОС влиза в сила и е изпълнена.

  Видно от същото решение липса конкретизираност на преписания подкуп. Прокурора от ВКП в с.з. на 10 март 2000г. по н.д.№ 50/2000г, заключава ,че с публикацията съм изразили,и изказал мнение .Въпреки липсата на конкретизираност в нарушение на закона Върховния касационен съд ,оставя в сила въззивното решение от 18.ноември 1999г.по внох.д. № 358/99г. на Окръжен съд Враца ..Гл.прокурор внася искане във ВКсъд № 1377/2008г. за възобновяване на осн. чл.78 а НК,оставено без разглеждане с решение №302 от 10.07.по дело №258/2008г. 2 н.о.Видно от гореизложеното на лице е видимо използване на двоен аршин,тъй като по своето съдържание решението по н.д. №50/2000г.,1н.о., противоречи на закона /ДВ бр.21/17.март 2000г.ПЗР ЗИД на НК,/и е целяло да отърве от наказателно преследване прокурорски роднина по права линия . Присъдените лично на н-к Грао неймуществени щети в размер на 2560лв.,С ЛИХВА ,не поискана пред районен “съд “ Враца. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: С Решението си № 166/10 от май 2000г.ВКсъд не е действал и не е олицетворявал народа и държавата. Произнесъл се в нарушение на закона.И доказва ,че не е вярно казаното от министъра на правосъдието ,че съда първо прилага закона,а след това вътрешното си убеждение .В горе описания случай е обратното.И без да се вземе в предвид ,че чл.117, ал. 2 КРБ, гласи ,””” при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона””””. 8. 2
  големия | нерегистриран
  18
  -15

  Някои много се страхуват от голата глава и с право . Но е въпрос на време тя да ги достигне...

 9. 1
  | нерегистриран
  23
  -14

  Който и да задава въпроса за обвинителните актове на Гешев, това не го прави важен. Агресията, с която се отказва отговор на този въпрос го прави още по-важен.

  Нещо повече - 230 внесени в съда акта (не само ОА, но и споразумения и други) за 10 години прави по 23 акта на година, което е съмнително малко, особено предвид факта, че периодът обхваща и няколко години, в които ГЕшев е бил в СРП и то по време, когато СРП беше силно натоварена и прокурорите внасяха в съда по 90-100 акта на година.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.