Не пипайте Конституцията, защото достатъчно я развалихме

Не пипайте Конституцията, защото достатъчно я развалихме
Проф. д-р Емилия Друмева изрази становището си относно последните промени във финансирането на политическите партии, снимка: "Правен свят"

На 12-ти юли, с конференция, озаглавена "Авторитаризъм и конституционализъм", Кръжокът по конституционно право към Юридическия факултет на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" отбеляза 28-мата годишнина от приемането на четвъртата Конституция на Република България. Изпълнено с гордост, настроението на събитието, на което присъстваха общественици, конституционалисти, народни представители, адвокати и студенти, насочи, не без основание, към желанието датата 12 юли да се превърне в официален празник за България.

Конферeнцията беше открита с приветствено слово от проф. Мария Стойчева, зам.-ректор на СУ, която изрази благодарностите си и поздрави Кръжока за дейността му, особено в сегашните времена на "засилване в Европейския съюз на ксенофобски, популистки и други крайни недемократични опити за управление". Тя припомни, че именно демократично и конституционно устроените държави показват по-голяма готовност за мир отколкото автократичните.

Поздравителни слова бяха отправени и от името на Патриарха, чрез н.в.п. епископ Герасим (гл.секеретар на Светия синод), от директора на Института за държавата и правото при БАН и от директора на университетското издание на СУ - проф. Валери Стефанов. Проф. Стефанов подчерта, че Конституцията учредява базисните отношения в една държава, като перифразирайки заяви, че "само добрият закон ни дава свобода", тъй като "има закони, които я рушат и я отнемат".

Официалната част на събитието беше открита от проф. Георги Близнашки, ръководител на Кръжока, който в словото си очерта картината на засилващите се атаки срещу основния закон във време на "сгъстяване на облаците над демокрацията". На първо място той постави като проблем слабото отразяване в медийното пространство, именно на този ден, който би следвало да носи заряда, "такъв какъвто е и при честването на 16 Април – денят на приемането на Търновската конституция от 1879 г. и празник на юриста".

По думите му, проблематична се очертава и развиващата се "модерна" идеология на атаки срещу либерализма. Професорът подчертава, че "либерализмът е централна линия и тенденция в развитието на модерната цивилизация" и тенденциите, които се заформят от т.нар. "соросоиди" и неолиберали, не следва да имат почва у нас. "Конституцията на Република България (КРБ) е първата посткомунистическа, приета в Източна Европа. Тя е суверенен акт, създаден с потенциала на българското общество, и се явява "дело на собствения му потенциал" - соросоидите нямат нищо общо с оформените постулати в нея", заяви Близнашки. "Сегашната визия на основните политически партии е един от проблемите и такъв не може да бъде търсен в КРБ. Тези партии оформят течения на персонифициране на властта, водещи до "вождизъм" и погрешно, и изкривено интерпретиране на институциите в държавния апарат", допълни той.

По циркулиращия въпрос в последно време, който често възниква, относно формата на държавно управление у нас, професорът категорично заявява, че президентската република не е алтернатива на парламентарата държава, като даде за пример единствените две президентски републики в европа - Турция и Русия. "Не бива да забравяме, че това са бивши имперски държави", посочи Близнашки и допълни примера си с проблемите, от последните месеци, на полупрезидентския режим във Франция.

Конституционалистът подчерта още, че "нашият управленски модел е внимателно подбран, така че да се оформи разделението на властите, но то да не се извежда в абсолют – президентът има грижата да осигурява постояннство и приемственост в политиката и е пазител на Конституцията, а правителстовото носи отговорността". Не беше пропусната и темата за съдебната реформа, като по думите на Близнашки "вече трябва да се приключи с Мониторинга, оказван от Европейския съюз, защото не трябва да се допуска заиграване с оглед на някакви партийни интереси. "Абсурд е да се насърчават политическите изяви на съдиите", допълни той. Не без значение остават, според него, и липсите на Граждански кодекс (какъвто съществува в почти всяка европейска държава), на нов, адекватен за общественото състояние, Наказателен кодекс и на Закон за печата, чрез който да се регулира свободата на словото.

В дискусията се включи и проф. Янаки Стоилов, който засегна актуалната тема за положението на "тримата големи" в съдебната власт, изразявайки опасенията си, че Конституционният съд (КС) "се използва като инструмент за намиране на удобни от политическо гледище отговори на такива въпроси". Според него "правомощието на КС за абстрактно тълкуване на КРБ разкрива своя рисков характер, защото се основава на убеждението на неговите членове и може да осблужва интересите в търсене на определен, предварително зададен резултат". По този начин, според него, КС се отклонява от основната си цел да разкрива замисъла на основния закон и се стига до "манипулация на конституционните текстове според едни или други предпочитания".

В словата си проф. Мария Славова от своя страна отправи призивът: "Не пипайте Конституцията, защото достатъчно я развалихме". И даде пример с последните промени, свързани със съдебната реформа. "Това са тъжни и жалки опити с Конституцията да оправдаем слабостта на обществото да избере годни хора, които да го упралвяват", посочи проф. Славова.   

Доайенът на конституционното право и бивш конституционен съдя, проф. Емилия Друмева акцентира върху важността на политическия плурализъм и спря погледа си върху събитията от последната седмица, като измененията в законодателството по отношение финансирането на политическите партии. Тя припомни, че партиите са създадени със специфичната нестопанска цел да се занимават с професионална политика и правилата за финансиреане "не бива да допускат отклоняване от тази функция както и икономическата власт да навлезе в партийна власт, чрез влиянието, което може да окаже върху тях бизнесът".  

Проф. Красимира Средкова, дългогодишен преподавател в Катедрата по трудово и осигурително право към СУ, пък изрази становището си за острата нужда от преподаване и изучаване на основите на конституционализма и правото (най-вече относно гражданските права и задължения) още в прогимназиален етап.

Участие в дискусионния форум взеха още Георги Пирински, Красимир Премянов, проф. Димитър Йончев, д-р Симона Велева и д-р Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика.

Конституцията на Република България е приета на 12 юли 1991 г. от 7-то Велико народно събрание. Според нея България е парламентарна република. Тя е единна държава, в която не се допускат автономни териториални образувания. С нея се установяват основните принципи, върху които се изгражда политическата система на обществото – политически плурализъм, разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Тя определя най-важните институции в държавата: Народно събрание, Министерски съвет, Президент, съдебната система и органите на местното самоуправление. Скрепява принципите на демократичната избирателна система – общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване, и определя: формите на собственост – частна и публична (държавна и общинска), основните права и свободи на гражданите и основните задължения на гражданите. От приемането си до момента има шест изменения.

Комисията по натовареност на ВСС предлага закриването на две военни съдилища

Предишна новина

Данаил Кирилов поиска от ВСС автентично тълкуване на разпоредба от ЗСВ

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  Добро утро,врачанска мутро., | нерегистриран
  1
  0  При неспазване реда по ДОПК, и без да е вписано в изпълнителните основания”” ,че държавата е кредитор.,или присъединен такъв,, , ,,ИРМ НАП офис Враца образува срещу семейството ни изпълнителни дела №№№21938/02г.,26436/02г.,и 58/10г

  Основание за образуването са изпълнителни листи с осъждане на 4%ДТ в полза и сметка на окръжни съдилища Враца ,Видин и Монтана ,разгледали и отхвърлили исковете ни по ЗОДВПГ/ЗОДОВ/, които ДТ не могат да бъдат предмет на принудително събиране, включително и налагане на държавна принуда –възбрана на недвижим имот ,..Доказателство за това ,е че : публично вземане не е установено с влязъл в сила съдебен акт, , в резултат на което, действията на публичния изпълнител не са влезли в сила и към настоящия момент,поради липса на съдебен контрол

  Липсва й основание за дължимост , поради изтекла погасителна давност,но е наложена държавна принуда-възбрана през 2007г.върху недвижим имот след изтичането на давностния срок.. Което доказва ,че действията на публичния изпълнител са отмъстителни ,още повече,че върху 4% процентни ДТ, по ГПК начислява процентна лихва , с което двойно увеличава размерът на задължението в повече с 8 хиляди лева разлика,с което на практика самоволно са надвзети суми под формата на лихви в/у процентни ДТ по ГПК, без лихвите да са предявени ,в съдебните актове ,нито в изпълнителните листи ,нито с молба. на съдилищата до ИРМ НАП Враца ,,и доказва,че тази лихва не може да бъде предмет на принудително събиране, включително и налагане на държавна принуда –възбрана на недвижим имот.За да спасим имота,изплатихме на НАП ИРМ Враца ,17 хиляди лева.

 2. 6
  дуфялак, дуфялак, вчера акях, днеска пак (Огито Гержик.) | нерегистриран
  2
  0

  Аз требеше да бъда сред ръководството на тъз конференция, но бях зает да крада

 3. 5
  *********************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 3
  контрамнение | нерегистриран
  12
  -2

  Конституцията е свещената крава на сегашната ни демокрация. И при Търновската, и при Димитровската, и при Живковската, българите се плодиха и множиха. Сега сме джендъри на съдебната власт, която е самодостатъчна си, самозадоволяваща се и самовъзпроизвждаща се! Не само нея я дължим на утробата на свещената крава, оплодена от Златния Телец на демокрацията - приватизацията. Пазете я като пионерската връзка, щото с нея ще си отиде безвремието със служебния премиер на Плевнята и co.

 6. 2
  мнение | нерегистриран
  12
  -5

  Все пак Конституцията трябва да бъде "пипната", и то спешно-за да се въведе индивидуалната конституционна жалба , например. Това следва да стане още тази година, като най-бързия начин е президентът да упражни правото си на инициатива за изменение на Конституцията.

  А защо не и Омбудсмана да не получи право на законодателна инициатива?

  Да не комвентираме и въпроса дали мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.