Не предрешавайте делото, не наричайте клиента ми "убиеца от Лясковец"

Не предрешавайте делото, не наричайте клиента ми "убиеца от Лясковец"

Адвокатът на Петко Петков от Лясковец, подсъдим за убийството на баретата Емил Шарков, призова медиите да спрат да наричат клиента му "убиецa от Лясковец".

Защитникът на Петков Виктор Костов е изпратил писмо до Съвета за електронни медии и Националния съвет по журналистическа етика. В него защитникът призовава медиите да зачитат правото на обвиняемия да бъде считан за невинен до влизането в сила на присъда.

Адвокат Костов пише: "Нашият апел е новинарските и репортерски екипи, продуценти и водещи, при отразяване на общоизвестни факти около делото "Лясковец", да се придържат към ангажимента на пресата и медиите в едно свободно и демократично общество, а именно – да зачитат правото на обвиняемия да бъде считан за невинен до момента на установяване на противното с влязла в сила законна присъда , както и да съдействат на правосъдието и обществения интерес за изясняване на обективната истина".

"Многократно, без никакви гаранции за точността на данните и изцяло в съответствие с версиите, тиражирани в подкрепа на МВР и обвинението, по медиите се твърди, че Петко Петков е "убиецът от Лясковец", че е "застрелял спецполицай", че е "психично болен", че се бил "барикадирал" в засада в дома си, че в стил екшън герой е убивал и ранявал полицаи, докато едва в "11:30 часа" бил "ранен и обезвреден". Тези и подобни твърдения, обрисуващи Петко Савов Петков и старата му майка, нападнати от тежковъоръжен специализиран и таен отряд на МВР на 14.03.2014 г., докато спят в ранните часове на деня, са в услуга на версиите на нападателите и на обвинението", пише адвокат Костов.

В писмото си той заявява, че информацията на медиите не е достоверна и фактологически точна.

"Няма репортер, който да е бил вътре в апартамента на г-н Петков и г-жа Савова по време на атаката, иначе той или тя биха били свидетели по делото срещу г-н Петков", казва адвокатът. И допълва, че по време на специализираната полицейска акция в дома на Петков са изстреляни вероятно над 500 куршума, което заедно с хаоса, дима и объркването е допринесло за трудното отчитане на фактическата обстановка. "Не е безспорно установено и доказано какво точно се е случило вътре в дома на Петкови в злополучния ден", обяснява защитникът.

И заявява: "Считаме, че всяка употреба на квалифициращи вината и действията на г-н Петко Петков термини за времето на злополучните събития от 14 март 2014 г. нарушават правото му на защита и справедлив процес, както и етиката на медийно отразяване на събитията по делото". В писмото защитата на Петков се позовава на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, Конституцията, Наказателно-процесуалния кодекс и на Етичния кодекс на медиите, в който подписалите го издания поемат ангажимент, че ще уважават презумпцията за невиновност.

Адвокатът се обявява против засекретяването на делото от страна на съда, като казва, че така се създава предпоставка обществото да остане неинформирано.

Процесът срещу Петков започна на 16 март в Окръжния съд във Велико Търново. Той се гледа при закрити врати, а самоличността на тримата ранени служители на Специализирания отряд за борба с тероризма се пази в тайна. 

Още по темата

Съдът най-после даде ход на делото срещу Волен Сидеров

Предишна новина

Петьо Петров няма да бъде разследван за набеждаване

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Legis | нерегистриран
  0
  0

  Ако истината по случая излезе наяве, цялата прокуратура и полиция включително и бивши главни секретари и министри трябва да полежат...

  За съжаление напук на всяка справедливост, Ц.Ц. сложи председателя на ВТОС за втори мандат с уговорката да се "погрижи" за делото и за изстъпленията на прокуратурата...

 2. 6
  лву | нерегистриран
  7
  0

  Аз все пак си мисля,че са останали 5-6 истински журналисти в България!

 3. 5
  --- | нерегистриран
  8
  0

  До коментар [#4] от "":  Изтрещяването идва от това , че все си виновен , щом пресата го казва . Вие откъде решихте , че имат право неосъден да бъде наричан "убиец" , а дори е обществено оправдано , за да има умиротворяване ?

 4. 4
  | нерегистриран
  10
  -8

  Абе хора, мислете за последиците на думите си - форумът е публичен и всякакви откачалки го следят. Масовият българин е на ръба на търпението и толерантното отношение към действия, подобни на тези на г-н Петков, може да е стимул за освобождаване на задръжките. За сега редовният дописник г-н К.К. само обругава 90 % от съдебния състав. Утре може да премине към саморазправа. Толкова дълбоко е убеждението му, че повечето съдии са злодеи, че в собствените си очи ще се изживява като герой, а адвокатът му ще призовава да не го наричат социопат или психопат...

 5. 3
  Господ се произнесе!!! | нерегистриран
  11
  -6

  Ами ако Съдът "случайно" докаже, че г-н Петков е невинен по всички повдигнати му обвинения, а "ювелирите" са се изпотрепали - сами, като кучета, кой ще се окаже с пълни гащи? Казаната дума е ката хвърленият камък и къде-тогава, слугинажните медии с поръчкова прокуратура, ще си сврат посраните задници? ГОСПОД ВЕЧЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ, ЗА "ВИНАТА" НА ПЕТКО И МАЙКА МУ! Съда да се "ослуша" и внимава в "картинката", защото ТОЙ гледа и не прощава!

 6. 2
  | нерегистриран
  30
  -4

  Петков може да е всякакъв, но не може да се оспори правотата на адвоката му. Уж живеем в правова държава, а в същото време медиите, не само по това дело, грубо нарушават конституцията, относно презумпцията за невиновност. При това не виждам защо адвокатът се е позовал на някакъв си Етичен кодекс на медиите. Има норма установена от върховния закон на държавата. С това въпроса би следвало да приключи и няма нужда от никакви етични кодекси. Абе ние сме странна държава. Министърът на финансите не смята, че нещо трябва да се направи, само защото било предвидено в закон, медиите подписват декларация с която "поемат ангажимент да уважават презумпцията" с други думи поемат ангажимент да спазват констутуцията. От кога спазването на конституционно гарантирани права е въпрос на поемане на ангажимент? Въобще ние сме държава на хаоса, чалгарщината, простотията и криворазбраната демокрация, и още по- криворазбраното върховенство на закона

 7. 1
  ТРАГЕДИЯТА-РЕЗУЛТАТ ОТ ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН | нерегистриран
  13
  -8

  Невинен е. Господин Петков е невинен. И не го наричайте Петко, освен ако не сте си пили кафето с него!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.