Не се спазват екологичните норми - ще си продадеш яхтата и някоя от вилите и ще си монтираш пречиствателни устройства

Не се спазват екологичните норми - ще си продадеш яхтата и някоя от вилите и ще си монтираш пречиствателни устройства
Главният прокурор Иван Гешев, министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на околната среда Емил Димитров посетиха Бобов дол, където се срещнаха с местната власт

"Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ "Бобов дол". Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища; второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища; и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне". Това каза главният прокурор Иван Гешев след проверка на работата на ТЕЦ "Бобов дол". Освен Гешев, на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров и вътрешният министър Младен Маринов.

По-рано днес Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Ще бъдат проверени ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник", съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение уточниха, че извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации.

"Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство на тези ТЕЦ-ове. Министърът на околната среда и водите пое ангажимент и ще сигнализира и за месния язовир "Дяково", където са констатирани над 20 случая на байпаси.

"Не се спазват екологичните норми - защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица. Въпросът е, че щом печелиш милиони, това е моето мнение като главен прокурор, ще инвестираш, за да е добре за всички. Вместо 100 единици, ще печелиш 60. По-лесно е да караш скъпи коли, отколкото да ги продадеш и да вкараш парите в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха, което теоретично струва 100-200 млн.", съобщи Гешев.

"Това, което ще направим е, ако трябва и перманентно, ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете. Ако е необходимо, ще има проверки и няколко пъти на вечер. Поехме ангажимент да има връзка между отговорните звена, да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушаване на законодателството. Ако се констатират нарушения - ще се образуват досъдебни производства и ще се търси отговорност", заяви още главният прокурор Иван Гешев.

"Ще си продадеш яхтата, майбаха и някоя от вилите, и ще си монтираш пречиствателни устройства. Никой не може да забрани на никого да развива бизнес, включително и с ТЕЦ-ове, и никой не иска работниците да остават без работа, но трябва да се спазват законите", каза още Гешев.

Главният прокурор добави в отговор на журналистически въпрос, че не познава Христо Ковачки и не знае дали може да избяга в чужбина.

72% от сигналите за нарушен интегритет на магистратите са напълно негодни

Предишна новина

САЩ разследват Харвард и Йейл за недекларирани чуждестранни дарения и финансирания

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 4
  RRR | нерегистриран
  2
  0

  Големия въпрос е дали Гешев прави разлика между акционер, собственик, управляващ, представляващ, прокурист и т.н.Очевидно, не прави, съдейки от последните месеци.

 2. 3
  ? | нерегистриран
  3
  -3

  Големияят въпрос е къде е била през цялото време държавата в лицето на министерства и стотици службички, които по закон е следвало да осъществят контрол върху дейността на тецовете като се има предвид обстоятелството, че вредите, които могат да нанесат на гражданите ще бъдат в сериозен мащаб и често непоправими. Частникът ще предпочете да си купи къщи и яхти пред инвестиция в пречиствателни системи и само репресията на държавата може да го накара да стори обратното. Значи въпросът е - кой е създал предпоставки за тези безобразия и кой години наред си е затварял очите и е извършвал длъжностни престъпления?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.