Неетичното поведение на прокуратурата трябва да остане инцидент

Неетичното поведение на прокуратурата трябва да остане инцидент

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев е внесъл втори сигнал в съвета по отношение на грозната компроматна атака, довела до отвод на съдия Димитрина Ангелова от делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Калпакчиев е сезирал Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС, след като първият му сигнал до Комисията "Публична комуникация" е останал без отговор. Членът на ВСС настоява кадровият орган да излезе с ясна и категорична позиция, с която да защити съдия Ангелова в конкретния случай и то по начин, че тази реакция да стане послание, че и в бъдеще магистратите ще бъдат защитавани при подобни атаки, а укоримото поведение, в случая на прокуратурата, няма да се толерира.

На 10 октомври т.г. състав на Софийския градски съд (СГС), с председател съдия Димитрина Ангелова, трябваше да даде ход на делото срещу Цветанов, по което той е подсъдим за отказа му да разпише прилагането на специални разузнавателни средства по отношение на бившия шеф на РЗ БОП Велико Търново Орлин Тодоров. Две седмици по-рано във в. "Преса" излезе публикация със заглавие "Съмнение за нечестен процес по делото "Цветанов", в която, на базата на слухове и анонимни източници от прокуратурата, се твърди, че съдия Ангелова била в близки отношения с адвокат Менков, който защитава Цветанов. Следват същите публикации във вестниците "Уикенд" и "България днес", за да се стигне до искането за отвод на съдията, което прокурорите Калоян Ангелов и Стефан Рачев поддържаха в зала. Съдия Ангелова се отведе от делото, като подчерта, че информацията в цитираните от прокуратурата публикации е нелепа и недостоверна, но тъй като съдът е една от малкото независими институции в държавата и трябва да се поддържа вярата на обществото в тази независимост, то следва да се отведе.

"Считам, че не бива този случай да отмине, без Комисията по професионална етика, а след това - и самият ВСС, да изразят пред съдиите и прокурорите становище по него. Това е наложително, защото неетичното поведение на представителите на прокуратурата трябва да остане недопустим инцидент, навреме и ясно квалифициран от органа, призван от ЗСВ да защитава етичните професионални стандарти и независимостта на съда, включително от опити за дискредитиране", се казва в предложението на Калин Калпакчиев, публикувано в личния му блог.

Според него въпросът е особено важен, защото именно ВСС трябва да реагира ясно и категорично на подобни действия, които уронват авторитета на правосъдието, без да обслужват легитимен интерес. Калпакчиев обръща внимание на поведението на прокуратурата като професионален участник в процеса, който се позовава на непроверяеми публикации, базирани на слухове.

"Тревожно е и обстоятелството, че според представителите на прокуратурата недопустимото позоваване на информация, която няма ни най-малка надеждност, ползва за свое оправдание квалификацията на процеса като обществено значим. Тъкмо поради това становище на държавните обвинители те би следвало да са още по-внимателни, за да не се превърнат в средство за подмяна на законния съдебен състав", подчертава Калин Калпакчиев.

Въпреки че съдия Ангелова си направи отвод и делото вече е разпределено на съдия Тони Гетов, членът на съвета смята, че кадровият орган не бива да забавя реакцията си, с която да защити авторитета на съда и личната репутация на отделния съдия.

"Същевременно позицията на ВСС е в защита и на независимостта на прокуратурата, защото би изяснила недвусмислено, че независимостта представлява отговорност прозрачно и убедително да се прилага законът така, че да не оставя място за съмнения и неясноти как и защо е било формирано вътрешното убеждение на отделния прокурор", се казва още в предложението, което обаче още не е получило отговор от ВСС.

Още по темата

Цветанов се жали в Страсбург, нарушена му била презумцията за невиновност

Предишна новина

Борисов ли е виновен за "Мишо Бирата"?

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 30
  Остана ли някой нормален българин да вярва в корумпираното правосъдre | нерегистриран
  0
  0


  ЕК: Едва 35% от българите вярват на съдилищата
  http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ek-edva-35-ot-bylgarite-viarvat-na-sydilishtata-5999119

 2. 29
  Остана ли някой нормален българин да вярва в корумпираното правосъд | нерегистриран
  1
  0

  ие
  ЕК: Едва 35% от българите вярват на съдилищата
  http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ek-edva-35-ot-bylgarite-viarvat-na-sydilishtata-5999119

 3. 28
  Калпак, | нерегистриран
  1
  0

  бъркаш Етичния кодекс с НПК, май. Отводът е описан в последния нормативен акт и ПРБ се е позовала именно на него! Ако нещо не ти е ясно - попитай във форума-ще ти отговоря!

 4. 27
  до тази която смта че комисията по натовареност решава проблемите | нерегистриран
  0
  -5

  Вие как мислите, че се решават проблемите с натовареността от комисията по натовареност????? Комисията по натовареност трябва да изработи критерия ,нормата за натовареност?????? Скъпичка, която си му толкова голям почитател, как до сега той е решил проблема????? Тази норма едва ли ще се изработи и ще реши проблема. Но вие от НИПа сте зомбирани !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. 26
  Д. | нерегистриран
  9
  -1

  Не съм от клакьорите на ССБ, защото се имам за мислещ човек със собствени позиции и държа на тях.
  Не познавам лично Калин Калпакчиев, но от това което прави съм възхитена. Адекватни, етични и справедливи принципни позиции изразява. Успява да формулира съвсем точно проблемите и възможните решения. Освен това и не бездейства. Затова се радвам, че председателства една от най-важните комисии- тази на натовареността. Ако се справи с един от най- болезнените проблеми на софийските колеги, ще основа фен-клуб :-) Успех!

 6. 25
  23 и 24 | нерегистриран
  4
  -1

  На кого се опитвате да внушите, че това са изказвания на магистрати? Освен тях и съдебните служители, чийто мнения веднага си личат, тук пишат само поръчкови ченгета и разни случайни, които са на всяко гърне мерудия. И те също си личат. Прекрасно знаем кой какво може да си позволи да каже и кой какво се опитва да внуши. Хайде марш към по-масовите форуми, там може и да ви мине номера.

 7. 24
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  -3

  До коментар [#21] от "":
  Хахахааааа, но защо и как ги взема /и под чие влияние/ не виждам да коментираш... Хайде не на нас тези - сложен е там, за да изпълнява поръчки на определена група лица и да - добре се справя с поставените му задачи, както винаги го е правил, включително и за да го направят гл. прокурор... Типичен пример за съдебна номенклатура е. Не че одобрявам и начина, по който Калпакчиев израстна в съдебната йерархия, но това в момента не е предмет на дискусията. Всичко е толкова порочно, че се нуждае е коренна промяна. Както много пъти съм казвал, административните ръководители трябва да са с ограничени правомощия, скъсени мандати по брой и продължителност и да се избират пряко от магистратите от съответния орган или от всички в района - за ОС/ОП, АС/АП. Всичко друго е преструктуриране и заздравяване на съдебната мафия.

 8. 23
  Ето ка мислят и гтоворят българските магистрати | нерегистриран
  1
  -4

  Конкретни примери на магистратски манталитет, интелект и език:
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=32056#comments
  Магистрат Нерегистриран 04 август 2013, 23:45
  Жалки, нещастни, заядливи подобия на хора. Боклуци, помияри, мизерници. Пропаднала сган. Не заслужавате съдебната система, която имате, била тя добра или лоша. Жалки помияри
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=32356
  Хахаха|
  Нерегистриран 30 август 2013, 02:19
  „Браво, Мирослава. Жалки гербаджийски боклуци, пръхтите от яд, нали. Лайнари. ..... Вие сте обикновени, жалки, мизерни герберски подлоги. Добре ви беше при малоумният физкултурник, нали, курви недни- раздаде ви постове и му духахте прилежно приведени. Не можете да стъпите на малкия пръст на Мирослава, мизерници. Плюйте я колкото си искате, важно е че тя се върна, а малоумника се е засилил натам където му е мястото. Да ви е-а м- та”
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=32135#comments
  "...в България куцо и сакато от всичко разбира." "Една голяма част от хората въобще не заслужават и тази система, която имат- добра или лоша." http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=29234#comm
  Тъй нареченият народ, съставен предимно от необразовани, чалгизирани, злобни и хранещи се единствено от омразата си ...” http://www.legalworld.bg/33428.neetichnoto-povedenie-na-prokuraturata-triabva-da-ostane-incident.html#comments
  Хахаха |нерегистриран 22 ноември 2013, 14:17
  Номер 3 искрено ме разсмя. Да ми цитираш мнението на Радан Кънев и разни посланици като нещо което е меродавно, защото те са го казали. Радан Кънев няма и представа от правосъдие и е последният човек чието мнение има значение. За посланиците е ясно- хората си играят тяхната игра и говорят каквото им е заповядано да говорят. Ай скрий се, капут осран.

 9. 22
  Ejf udulr nf,d ,dpodldj m,dlficore l ?c.hd,rs | нерегистриран
  2
  -3

  „Ай скрий се, капут осран!” – Това е арумент на магистрат от форума, разкриващ за пореден път мръсната душевност и перверзна духовност на хората „раздаващи правосъдие” на българския народ! И то по повод цитирано във форума становище на двама посланика на САЩ, посланика на Холандия и на лидера на дясна опозиционна партия, които пряко пред българския народ са казали истината за корупцията в правосъдната ни система?!

 10. 21
  | нерегистриран
  6
  -7

  Цацата - освен че е и умен, е и човек на действието и вземането на трудни решения. А освен човек да е умен и красноречив, трябва и да ДЕЙСТВА РЕШИТЕЛНО и БЪРЗО. Нещо, което не могат да му го простят дървените философи от американския профсъюз.

 11. 20
  PP | нерегистриран
  6
  -8

  Подкрепящите К.К. май забравят че престоя в съвета не е за да се защитават позициите на профсъюз като ССБ, а на всички съдии, които са в България и не получават (за разлика от профсъюза) подкрепа от "Америка за България" и разни други такива.

 12. 19
  112 | нерегистриран
  5
  -2

  Познавам Калин лично и знам за колко съвестен човек става дума. Плюйте - това е ваше право. Но не сте прави.

 13. 18
  PRB | нерегистриран
  4
  -2

  Вън от "СЪДЕБНАТА ВЛАСТ"!
  ВЕДНАГА.....

 14. 17
  xc | нерегистриран
  3
  0

  Калпака - съвременният Дон Кихот в сегашния ВКС! А Санчо Панса и Дулсинея къде са????

 15. 16
  незнамсикой | нерегистриран
  19
  -7

  Калин Калпакчиев е измежду малкото членове на ВСС, които не са затънали до уши в помия. За сметка на това пък те правят всичко възможно да го залеят с нея. Той е добре възпитан, ерудиран и не е корумпиран. Дотам я докарахме, че наличието на такъв човек във ВСС е истински празник. Калине, няма да се отказваш! Честните и работливи съдии в тая страна разчитат на тебе!Знам, че ти е трудно, но като си се хванал на хорото, ще караш докрай. Има смисъл.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.