НЕК не успяла да осъди ЧЕЗ и ЕВН за прихванатите борчове


НЕК не е успяла да спечели заведените от нея арбитражни дела срещу доставчиците на ток ЧЕЗ и ЕВН, които в началото на 2014 г. не платиха на НЕК част от сметките си за купен ток, тъй като си прихванаха дължимите от държавното дружество дългове към тях. Тези действия снабдителите предприеха, след като НЕК дълго време не си погасяваше задълженията към частните мрежови оператори, които в нейна полза изкупуват енергията от възобновяеми източници.
Заради прихванатите общо 347,6 млн. лв. от ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", през март 2014 г. тогавашният състав на енергийния регулатор предприе действия по отнемане на лицензите на трите дружества, но по-късно процедурата бе прекратена. Освен срещу ЧЕЗ и ЕВН, НЕК беше завела дело и срещу "Енерго-Про", по обясненията на енергийния министър Теменужка Петкова пред парламента през юни 2016 г.

Общата стойност на четирите арбитражни дела бе за над 111 млн. лв., но тогава Петкова не обясни срещу кое дружество за колко са претенциите на НЕК, внесени пред Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата. Той е отхвърлил иска срещу ЧЕЗ, който е бил за 10,190 млн. лв., и осъжда държавната компания да плати разноските по делото в размер на 310,9 хил. лв., съобщава "Капитал Дейли", позовавайки се на съобщение на ЧЕЗ до Българската фондова борса - София. По подобен начин е завършило и арбитражното дело, заведено от НЕК срещу ЕВН, допълва изданието, цитирайки частната компания, която обаче отказала да съобщи стойността на иска.

Срещу самата НЕК обаче се водят съдебни дела и от "ЧЕЗ Електро България" и от "ЕВН България Електроснабдяване" за компенсиране на техни разходи за купуване на зелена енергия по отменена вече методика на енергийния регулатор. Ако държавната компания бъде осъдена, тя ще трябва да плати на ЧЕЗ 16 млн. лв., а на ЕВН – 100 млн. лв.

Отделно и трите компании водят пред Световната банка международни арбитражни дела срещу България, които са в различни етапи на разглеждане на аргументите на двете страни. Искът на ЕВН, който е в най-напреднала фаза на изслушване, е за 600 млн. евро, на "Енерго-Про" е за 54 млн. евро, а най-пресният - на ЧЕЗ от юли тази година, бе обявено, че е за стотици милиони евро. И трите компании претендират, че българското правителство не е защитило инвестициите им с регулаторните решения по отношение на ценовата политика и различни нормативни актове в сектора.

Тийнейджърка на съд в Германия, нападнала полицай по нареждане на "Ислямска държава"

Предишна новина

Прокурор: Тотална лъжа! Не вярвайте на МВР! Спогодбата от 1968 г. не касае бежанци и мигранти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.