Нелегалните продажби на горива в страната са на стойност 1 млрд. лв.


С повече от 500 милиона лева е ощетен бюджетът миналата година заради недекларирана продажба на горива - сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Все пак през 2019 спрямо 2018 година се наблюдава намаление в продажбите на черно както при бензина, така и при дизела .

Нелегалните продажби на горива в страната са на стойност 1 млрд. лв.

Според проучването, поръчано от Българската петролна и газова асоциация, при бензина спадът е от 17 на 11% , а при дизела - от 19 на 11 на сто.

Това намаление в продажбите на горива на черно се засилва в края на 2019 година.

През октомври-ноември имаше доста интензивни проверки на Митници и Национална полиция и според мен този натиск на институциите върху рисковите обекти доведе до промяната, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Най-рисковите области, с най-голям дял на нерегламентирани продажби на горива, са Благоевград, Бургас, Варна и София област.

Въпреки постигнатото значително подобрение и постъпленията от продажби все още секторът на горивата генерира пет пъти по-големи загуби в сравнение с цигарената индустрия.

От Българската петролна и газова асоциация съобщиха, че намерението на държавата да влезе на пазара на горива, е възможност за изсветляване на пазара.

Най-малко за това, че присъствайки отблизо държавата ще чувства пулса на този бизнес и когато той боледува, ще има съответните изправителни действия, каза председател на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

По данни на Европейската комисия за цените на горивата, България е в топ три на страните от ЕС с най-ниски цени на бензина и дизела.

Пламен Бобоков и президентът Румен Радев кореспондирали за посланик в Нигерия и концесия в Либерия

Предишна новина

Отпада задължителната 14-дневна карантина за пристигащите от Белгия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.