Доц. д-р Марин Киров с коментар за обръщението на президента:

Необходим е държавник, който да постави въпроса за Велико Народно събрание, ако ще говорим за нов модел и нов морал

Необходим е държавник, който да постави въпроса за Велико Народно събрание, ако ще говорим за нов модел и нов морал
Доц. д-р Марин Киров

След обръщението на президента Румен Радев потърсихме за коментар доц. д-р Марин Киров, експерт по законодателството и участник в последната конституционна реформа.

Г-н Киров, как ще коментирате обръщението на президента Радев към нацията?

Прочетох внимателно изказването на президента, за мен няма изненада. На първо място той продължава своята опозиционна роля, подготвяйки терена за друго управление. На следващо място, продължава да е коментатор на събитията, а не точно двигател на промяната.

Сещам се за една конгресна реч на д-р Ахмед Доган, насочена към героите на новото време. Той беше много по-директен и конкретен.

Но президентът отправи много критики към правителството и парламента?

Сигурно голяма част от хората са съгласни с критиките към правителството и депутатите, но още по-голяма част се питат какво предлага президентът. Защото той казва, че нови избори сега не са решение, но пък трябва да се гради алтернатива. Той признава, че е наясно с евентуален изборен резултат и не е готов за тази битка. В задачата вече се пита към какво зове президентът и как ще го постигне? Изборите са единственият конституционен и законов ред за смяна в управлението. За каква алтернатива говори, къде се подрежда тя? Вижте колко много въпроси.

Какво мисли БСП по темата за липсващата алтернатива (на теория те са най-голямата партия в опозиция, но президентът не вижда в тях алтернатива), а малките опозиционни партии извън парламента, а ДПС, която изглежда все по-подготвена експертно за управление? Президентът обявява може би себе си за единствена алтернатива, но не сега. А кога?

За пореден път в изказването му има много недоизказани неща, неназовани. И това е притеснително. За да приключа с този въпрос ще задам риторично питане. Възможно ли е чрез подобни обръщения към нацията обединение на нацията, обединение на граждани, които така или иначе имат свободата да гласуват за различни партии и отреждат в парламента да има не просто различни партии, а управляващи и опозиция. Обединява ли ги президентът или ги тласка към остро противопоставяне?

На мен като избирател не ми трябва някой да ме подстрекава към бунт, необходим ми е държавник, който да постави въпроса за Велико Народно събрание, ако ще говорим за нов модел и нов морал.

Как ще реагира мнозинството на поредните критики? Има представители на ГЕРБ, които са доста остри в отношението си към държавния глава. От конституционна гледна точка е възможен и импийчмънт на президента, дали ще се стигне до толкова радикално противопоставяне?

Вероятно ще му отговорят по същия начин - с критика. Не съм убеден, че Борисов ще влезе в неговия тон и ще говори и действа за отстраняване.

По другата част на въпроса - да, възможен е импийчмънт на президента, Конституцията на Република България урежда този въпрос чрез един сложен състав за отстраняване на държавния глава.

Цитирам ви целия текст и после ще разясня:

"Чл. 103 (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване."

Някой би казал, че президентът е облагодетелстван от конституционният законодател – няма много правомощия, но има огромна политическа власт, заедно със сложна процедура по отстраняването му. Както се вижда, според Конституцията, това може да стане в случай на държавна измяна или друго нарушение на основния закон. И не се уточнява за какво друго нарушение става въпрос – преценката ще е на Конституционния съд.  

За да стартира тази процедура са необходими подписи на 60 народни представители, а след това поне 160 трябва да гласуват в подкрепа на подписката.

В практиката даже и да има сериозни юридически аргументи за отстраняване на президента, процедурата изисква преди всичко политически стъпки за постигане на мнозинство. И след това последната дума е на Конституционния съд. Това е предвидено като преграда пред прекалено лесното или политизирано отстраняване на държавен глава. Съдът разглежда искането в едномесечен срок от постъпването му и решава окончателно дали да прекрати пълномощията на президента.

Но дори да си представим, че Конституционният съд отстрани президента, функциите му ще се поемат от заместника му – нещо, което е изключително важно.

Според вас управляващите няма да искат отстраняването на Румен Радев?

Има твърде много неизвестни в задачата. На първо място не е ясно дали управляващите могат да привлекат достатъчно на брой депутати, за да гласуват подобно нещо. ГЕРБ и патриотите нямат необходимия брой народни представители. Тоест трябва да се търси много по-широка подкрепа. Друг е въпросът дали някой би се присъединил и на каква цена, с какви политически условия. От къде на къде например ДПС ще подкрепи сваляне на президента, поискано хипотетично от ГЕРБ, след като последните не искат да управляват с тях.

На следващо място - защо му е на Борисов да отстранява Радев, ако след това поста се заеме от Илияна Йотова. Ако за Радев се предполага, че следва линията на БСП, то за Йотова не би трябвало да има и най-малко съмнение.

Затова си мисля, че поне за момента, този въпрос не е актуален в конституционните му измерения, а по-скоро ангажира избирателите според симпатиите им към Борисов или Радев респективно. Президентът може да бъде отстранен по Конституция, но едва ли Борисов има воля и сили да действа в тази посока. 

Доц. д-р Марин Киров е практикуващ юрист и експерт по законодателство. Консултирал е измененията на Конституцията от 2015 г. в глава "Съдебна власт" и е участвал в Съвета по съдебна реформа при изработването на промените в Закона за съдебната власт от 2016 г.

Има ли наказателно правосъдие за всеки?

Предишна новина

Съдят митничар, поискал подкуп, за да прикрие нелегално производство на ракия

Следваща новина

Коментари

39 Коментара

 1. 42
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #33 от "проф. Чикижиеф, чл.-кор., доц. акъд. к.юр. н. д-р | нерегистриран":
  Къв експерт е туй лъйненце - потпредседател на АБВ. Ай сиктир

  Значи тия дни мУмчето няма няма да има време да пише, защото ще трябва да спасява синчето на един зам. кмет от АБВ, щото ако не успее няма да има дарение на "Карнобатска гроздова" за партията, а без дарение няма да има материал за отпразнуването на 9 септември - Мишо Бирата се спомина, ГЕРБ взе суджуците, а Иванчева е в ареста. Кой ходи на прояви на АБВ без безплатна бира и кибапчИта?  А на ментора му явно с напредването на възрастта са се усложнили умствените проблеми породени от прекарания трипер, та се надява да бъде сложен за пожизнен фюрер с неограничени правомощия.

 2. 41
  Смешни | нерегистриран
  3
  0

  мишки.

 3. 40
  ********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 38
  румене | нерегистриран
  4
  0

  Радев е президнт и може да говори каквото си иска на нацията!

 5. 37
  Пъравнов | нерегистриран
  5
  0

  До сега нито един импийчмънт не е успявал, сдс много искаха да бутнат Първанов, после пак имаше опити , ГЕРБ даже май бяха.  Няма, всичко е симбиоза

 6. 36
  внс | нерегистриран
  5
  0

  ВНС е много добра идея, но уви няма да сработи. Статията я прочетох, но тя е за друго - за сблъсъка между Бойко и Радев, нищо не следва от тая кавга. Борисов няма сили и средства да събори Радев, Радев също не може. И ще се плюят.

 7. 35
  | нерегистриран
  2
  -2

  Интервюто е доста дълго и въпреки това в него не се обелва и дума за какво ще е това ВНС.  А за президентска република - във Франция когато са я направили президент е бил де Гол, а нашите президенти са били професора по научен комунизъм Желю, агент Виктор, агент Гоце, Плевналиев и Радев. С този мЪтИрял ли ще правим президентскса република?

  Радев явно изобщо не е в час - искат му оставката, а той се одумва президентска република да правел.

  А доцента определено не е станал такъв с правни познания, а за други "качества" дето не са за разправяне. Не може да върже едно юридическо издържано изречение. Явно се е калявал научно по партийни конгреси, дето дълго се говори, ама нищо смислено не се казва.

 8. 34
  колега | нерегистриран
  4
  -2

  Не познавам колегата лично, споделям идеите. Но съм скептик за ВНС - няма годни депутати, мъдри хора за това ВНС.  Едва ли спасителят ще дойде ей така, вижда се че спасителите са фалшиви герои.  Много ги боли БСП като им кажеш истината. Но те са така устроени и закърмени, в лъжа и лъжи.  Радев не е случаен човек - изграждан е години наред, но е случаен политик, няма никакви качества. Това е. А най-страшното е, че всички са като него...

 9. 33
  проф. Чикижиеф, чл.-кор., доц. акъд. к.юр. н. д-р | нерегистриран
  3
  -2

  Къв експерт е туй лъйненце - потпредседател на АБВ. Ай сиктир

 10. 31
  Григор | нерегистриран
  8
  -2

  БСП след речта на Радев нямало да ходят в парламента, ми те и като ходят един читав и алтернативен закон не са вкарали.

  Не съм съгласен, че ВНС не върши работа, напротив, ако има читав проект за нова Конституция, за президентска република от френски тип, нещата ще потръгнат. Другия вариант е да се надяваме на хората с китарите на Слави или със сопите да оправят нещата, ама и тая няма да стане.

  Но обществен договор. Либералния свят се провали, време е за силна национална държава.

 11. 30
  много шум | нерегистриран
  7
  -1

  Много шум за нищо с тая реч обли приказки и бля бля. Играе си игричките Радев и му дреме за народа...ама и как ни ги инсталират такива за политици. Мутри, пилоти и комунисти си играят на държава.

 12. 29
  Харманли | нерегистриран
  6
  -5

  Какво стана с катастрофата на Радев баща? Изкараха инвалида, че сам се блъснал ама и той се уплаши и си трае. Ей това ни е съдбата, да си траем пред силните, а през туй време Радевци ще ни четат морал,

 13. 28
  КОЙ | нерегистриран
  6
  -1

  Радев ако ще ми предлага Корнелия за премиер, не мерси.

 14. 27
  БДП | нерегистриран
  5
  0

  БСП се стягат за власт, това е. Няма друго обяснение. Вчера Радев с реч, днес Корнелия излиза от НС и зове за избори

 15. 26
  Посочете десет от по-значимите публикации на автора в България и чужбина, моля | нерегистриран
  10
  -1

  Не съм го чувал. Щом е доцент и доктор, трябва да има оста научни изяви. Предполагам, че е автор и на монографии.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.