Неподготвеният магистрат не само обърква човешки съдби, но и е проводник на външни вмешателства

Неподготвеният магистрат не само обърква човешки съдби, но и е проводник на външни вмешателства
НИП отбеляза 15 години от създаването си и 25 години съдебно обучение

Десетки съдии, прокурори, адвокати, членове на ВСС, преподаватели и политици взеха участие в международната конференция на тема "Съдебно обучение: минало, настояще и бъдеще", посветена на 15 години от създаването на Националния институт на правосъдието (НИП) и 25 години съдебно обучение в България.

Сред гостите на събитието бяха председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, главният съдебен инспектор Теодора Точкова, правосъдният министър Данаил Кирилов, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, колегите му Севдалин Мавров и Евгени Диков, конституционният съдия Павлина Панова, адвокат Даниела Доковска и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Първа думата за обръщение към гостите взе директорът на НИП Миглена Тачева, която благодари на всички досегашни ръководители на Института за отдадеността и положените усилия в изграждането на "работещо съдебно обучение в България". " Създадохме гаранция за общност и независимост. Убедено вярвам, че съдебното обучение трябва да се основава на етични правила, знания и умения. Благодаря на предходните директори. С признателност отбелязвам приноса на всички управителни съвети от 2004 година насам, на ВСС, на министрите на правосъдието, разбира се и на министрите на финансите. Знам колко усилия и мощ сме вложили, за да постигнем работещ механизъм. Благодаря и на партньорите ни от българската адвокатура и Европейския съюз. Специално, трябва да отдадем заслуженото на европейските ни партньори от Кралство Нидерландия", заяви Миглена Тачева, след което връчи почетен знак на посланичката на Холандия у нас Н.Пр. Беа тен Тушер.

"Трябва ни и правосъдие, освен мир. Навсякъде то е под заплаха. Не трябва да мислим за краткосрочните ползи, тъй като всички ние имаме нужда от силен, единен ЕС и върховенство на закона. Затова искам да благодаря и да поздравя България. Вие изиграхте голяма роля за това", отговори на признанието Н.Пр. Беа тен Тушер.

Реч пред събралите се гости изнесе и първият директор на НИП, за периода 1.11.2004 г. -1.04.2011 г., проф. д-р Пенчо Пенев. Той посочи, че според него за доброто правосъдие и върховенството на закона са необходими три фактора: добро законодателство, добра и справедлива кадрова политика и висок професионализъм. "Професионализмът, като фактор, е отговорност на НИП. Само квалифицираният магистрат може да бъде независим. Неподготвеният магистрат не само може да обърка човешки съдби, но и е проводник на външни вмешателства. Създаването на НИП е едно от най-смислените неща, които са се случвали в кариерата ми. Дълбоко благодарен съм, че ми се случи", заяви проф. д-р Пенчо Пенев.

Участие в конференцията взеха още Владислав Славов, председател на Съюза на българските юристи, Драгомир Йорданов, изпълнителен директор на Центъра за обучение на магистрати (1999-2003 г.), Д-р Волфганг Хойзел, директор на Академията за европейско право (ERA), Маркус Брюкнер, Федерално министерство на правосъдието и защитата на потребителите, Германия и други.

"Болезнено е това, което се случва в момента между магистратите. Това разделение е болезнено и няма да постигне нищо в посока на съдебната реформа, която целим. Изминахме доста мъчителен период в съдебното обучение от началото на 90-те години досега. В момента от друга страна, твърде много неправителствени организации се занимават с проблемите на съдебното обучение. Смятам, че неминуемо е нужна някаква регулация и координация. Тази задача няма на кого друг да бъде, освен на ВСС", заяви пред гостите на форума и председателят на СЮБ Владислав Славов.

Мигранти от Афганистан изнасилиха непълнолетно момиче в София

Предишна новина

Липсващата Правна помощ*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  Greg | нерегистриран
  0
  0

  Болезнено е това, което се случва в момента между магистратите.

  <a href="https://spanishdictionary.cc/">spanish dictionary</a>

 2. 4
  ****************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  пуфи | нерегистриран
  11
  0

  Е, може ли без В.Славов и неговите безсмислени клишета?

 4. 2
  пуфи | нерегистриран
  11
  0

  Е, може ли без В.Славов и неговите безсмислени клишета?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.