Нетаняху е обвинен в корупция


Главният прокурор на Израел повдигна срещу премиера Бенямин Нетаняху обвинения в корупция, които министър-председателят оприличи на опит за преврат, предаде Ройтерс. По този начин се засилва несигурността около бъдещото ръководство на страната, хвърлена в политически хаос след два парламентарни вота без ясен победител тази година.
 
Главният прокурор Авичай Манделблит обяви решението, което включва обвинения в подкуп, злоупотреба с доверие и измама. Нетаняху отрича да е извършил нещо нередно и не е правно задължен да подава оставка след повдигане на обвинения. 
 
Полицията препоръча през февруари Манделблит да повдигне обвинения срещу десния премиер в рамките на продължителните разследвания.
 
Нетаняху е заподозрян в нередното получаване на подаръци на стойност 264 000 долара, включително пури и шампанско, от бизнесмении оказване на услуги в предполагаеми опити да си осигури по-добро отразяване в най-тиражния вестник в страната.
 
Най-дълго служилият премиер на Израел може да се окаже заплашен от 10 г. затвор, ако бъде признат за виновен в корупция и от максимум 3 г. за измама и злоупотреба с доверие. 
 
Повдигането на обвинения е първото по рода си срещу действащ премиер на Израел. В реакция Нетаняху сравни случващото се с опит за преврат, а обвиненията нарече фалшиви и политически мотивирани.
 
Какви са обвиненията:
 
Манделблит заяви през февруари, че възнамерява да подведе под отговорност Нетаняху за трите случая, известни като Случай 1000, Случай 2000 и Случай 4000, изчаквайки последните изслушвания, която са се състояли миналия месец.
 
Случай 1000: Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е получи различни подаръци с висока стойност в замяна на услуги за богат приятел. Нетаняху казва, че подаръците са част от приятелството им и че не е действал неуместно в замяна. Приятелят също отрича да е имало нещо нередно.
 
Случай 2000: Нетаняху е изправен пред обвинения в измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е сключил сделка с издател на голям вестник да издейства законодателства, което да отслаби конкурентно издание срещу по-благоприятно отразяване. Също като премиера издателят отрича да е извършил нещо нередно.
 
Случай 4000: Той се смята за най-сериозният, тъй като Нетаняху е обвинен в рушветчийство, измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е насърчил регулаторни решения в полза на водеща телекомуникационна компания в замяна на отразяването му в по-добра светлина от един от уебсайтовете ѝ, като част от сделка с главния акционер. Премиерът настоява, че експерти са подкрепили регулациите и че той не е получил нищо в замяна. Акционерът също отрича нередности. 
 

Получаваме обезщетение за вреди от отменени или нищожни наредби

Предишна новина

Съдийка, живяла до съдения за убийство Костин, даде отвод

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.