Незаконно се подслушват неудобни политици, магистрати и журналисти


Има случаи на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу неудобни политици, магистрати и журналисти. Това заяви пред Нова телевизия шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Той не даде повече подробности, но заяви, че прокуратурата и ДАНС, която оприличи на комунистическата ДС, искат да се премахне контролът върху тайни методи за следене.

На въпрос има ли незаконно подслушване с цел натиск, сплашване и шантаж, Рашков отговори: "Ежегодно бюрото изготвя доклад, който представяме в парламента. Там има много интересни констатации."

Миналата година бюрото е установило 5 случая на незаконно прилагане на СРС-та, става ясно от годишния му отчет. Сред тях е следователят Бойко Атанасов, който обяви, че в прокуратурата има "шпицкоманда", изпълняваща политически поръчки. Молбите за подобни проверки са общо 81. Сред поискалите проверка са петима депутати от предишния парламент, 13 магистрати и 9 адвокати.

През 2015 г. бюрото е установило 10 случая на незаконно подслушвани и следене. Година по-рано случаите са 4. Държавата вече бе осъдена за незаконно подслушване и МВР трябваше да плати 4000 лв. на бившия митничар Методи Митовски. Проверка на бюрото установи, че той е подслушван след разрешение на съд, но за престъпления, за които законът не предвижда прилагането на СРС-та.

Повод за интервюто на Рашков стана отнемането на достъпа до класифицирана информация на заместника му Георги Гатев. Това стана по предложение на прокуратурата, която поиска ДАНС да вземе крайната мярка, тъй като Гатев имал срещи с обвиняеми и подсъдими, на които давал съвети как да напишат молби за проверка от бюрото. Тази проверка е единственият законов начин гражданин да разбере дали е подслушван и следен без основание. Според Рашков през последните три години бюрото е направило около 300 проверки. Същевременно заради засиления контрол рязко е спаднал броят на прилаганите СРС-та.

Рашков смята, че няма нищо укоримо член на бюрото да покаже на гражданин как да си напише молбата за проверка. "Ето, сега ще кажа на държавна агенция "Държавна сигурност" и спецзвеното на прокуратурата, че аз съм съдействал на моите колеги да въведат в своите молби до бюрото онези данни, които позволяват после безпрепятствено извършване на проверката, така че имат основание да ми отнемат допуска до класифицирана информация и на мен", заяви Рашков. Той разкритикува прокуратурата, че съобщението й за допуска на Гатев нямало нищо общо нито с правото, нито с действителността. Гатев обжалва отнемането пред Държавната комисия по сигурността на информацията, но решение все още няма.

Рашков припомни, че кандидатурата на Гатев за зам.-шеф на бюрото била издигната от ДПС, и съзря връзка между неговото отстраняване и слуховете, че прокуратурата планира действия срещу партията. Той заяви и че няма да се изненада, ако се готви арест на лидер на ДПС. Такива слухове витаят от няколко дни за Ахмед Доган.

"Възраждат се някои идеи за възобновяване на разследвания срещу определени политически лица и т.н., а г-н Гатев е свързан и с тях. Затова казвам, че най-вероятно агенцията за държавна сигурност неслучайно участва заедно с прокуратурата… За мен е симптоматично това, че се посяга на представител на ДПС в бюрото", заяви Рашков. "Аз не бих се изненадал от абсолютно нищо. Дори някой да готви нещо, за каквото намеквате, каквото писаха някои вестници, че щяло да се образува някакво производство срещу лидер от ДПС, което щяло да предизвика съответно недоволство, меко казано", допълни той.

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за "Цанков камък"

Предишна новина

10 дни за становище по европроекти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.