Независимите и свободни медии са основата на плураристичната демокрация

Независимите и свободни медии са основата на плураристичната демокрация
Статистика с убитите журналисти по света, графика: CNN

На Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти Европейският съюз отдава дължимото на журналистите и тяхната работа за разкриване на злоупотреби с власт, корупция и нарушения на правата на човека и поставяне под въпрос на общоприетите схващания — работа, при която те често се излагат на риск от сплашване, насилие и смърт. Независимите и свободни медии са основата на плуралистичната демокрация на участието и инструмент за търсене на отговорност от правителствата за техните действия.

Нападенията срещу журналисти представляват посегателство срещу демокрацията и плуралистичните общества. Информацията, която достига до нас, има своята цена: журналисти все още биват преследвани, задържани и дори убивани, и то не само във въоръжени конфликти, но и в мирно време, включително в Европейския съюз, както за съжаление видяхме само преди няколко седмици. Насилието срещу журналисти и работещи в медиите е не само посегателство срещу жертвата. То също така ограничава способността на обществото да получава достъп до информация и идеи от всякакъв вид както онлайн, така и офлайн.

ЕС ще продължи да използва всички подходящи външнополитически и финансови инструменти с цел по-качествена журналистика, по-голям достъп до публична информация и по-голяма свобода на изразяване. ЕС има ключова роля за финансирането на Европейския център за свобода на печата и медиите (ЕЦСПМ) и осигурява целева защита чрез програми за защитниците на правата на човека.

Ние осъждаме категорично убийствата, насилието, сплашването и тормоза, насочени срещу журналисти и други работещи в медиите. Очакваме държавните органи да спазват международните си задължения, като защитават журналистите от сплашване, заплахи и насилие, независимо дали те произтичат от държавни или съдебни структури, или са извършени от религиозни, икономически или престъпни подбуди. Всяко предполагаемо незаконно убийство, малтретиране, заплаха или нападение срещу журналисти, независимо дали от държавни или недържавни субекти, следва да бъде своевременно разследвано по ефективен и независим начин с оглед на наказателното преследване на извършителите и изправянето им пред съда. Безнаказаността за тези престъпления е удар срещу демокрацията и основните права, като например свободата на изразяване.

Това се посочва в Декларация на върховния представител от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, 2 ноември 2017 г.

Разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция от Малта, която разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища чрез изтеклите в медиите "Панамски документи", бе убита в средата на октомври с бомба, поставена в колата ѝ. Минути преди смъртта журналистката излезе последният пост в блога ѝ, в който началникът на кабинета на премиера бе обвинен в корупционни престъпления.

Само 18 съдии гледат делата за корупция срещу властимащи и магистрати

Предишна новина

Наказателното правораздаване – традиции и перспективи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.