Няма да има Осмо Велико Народно събрание и нова Конституция

Няма да има Осмо Велико Народно събрание и нова Конституция
снимка:БГНЕС

Няма да има Осмо Велико Народно събрание, което за момента означава, че няма да има и нова Конституция. Това реши Народното събрание, в което не се събраха необходимите 160 гласа „за“ свикването му. Вотът показа 111 гласа „за“, основно на ГЕРБ и Обединени патриоти, 93 гласа „против“ – в това число на ДПС, БСП и независими депутати, и 8 „въздържал се“ - от Воля.

Самият дебат по темата бе доста вял и напълно подхождаше на бързината, с която изобщо бе внесен проектът на решение за свикването на Велико Народно събрание. Вотът показва и още нещо – предстоящото в началото на декември решение на Конституционния съд, за това дали решението на парламента за сформирането на Временна комисия заради новата Конституция е противоконституционно, се обезсмисля заради липсата на предмет (след отказа на НС да проведе избори за ВНС и респективно за обсъждане и приемане на нова Конституция, то Временната комисия ще бъде разпусната своевременно).

А от трибуната на парламента Красимир Янков, който до скоро беше от БСП, но изведнъж се отцепи от партията, изрази негативно становище относно свикването на Велико Народно събрание и разкритикува проекта за нова Конституция. „Абсурдно е премахването на ВНС, то е гарант на широкото обществено представителство при промяна на основния закон. Настоящата Конституция е достатъчно балансирана и беше приета при широк обществен консенсус. При тази ниска подкрепа към настоящото НС и слаба опозиция няма как да си приписваме такъв мандат“.

 „Конституционният кьорфишек имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията, а сега явно цели да обърка притеснените от предстоящата здравна и икономическа криза. Действията ви разобличават до голо властта. Власт – безидейна, изчерпана и готова на всичко да остане на власт. Не, че срещу сега действащата Конституция не е имало протести, недоволства, изтъпления, но никой не е дръзвал да я захвърля в едната посока, докато той се измъква в другата“, коментира и Крум Зарков от БСП.

Почти всички депутати, изказали се от трибуната, обърнаха внимание на това, че нито един конституционалист или друг юрист не е пожелал да участва в разговорите относно новата Конституция, а оценката им за него бе меко казано отрицателна.

„Нова Конституция може да бъде приета само след широк обществен консенсус. Уви, свидетели сме на погазване на действащата Конституция от народни представители и дори от председателя на парламента. Свидетели сме и на оценката на Венецианската комисия, която каза, че този проект не става. Така си обясняваме и прибързаното внасяне на този проект днес. Срамът Ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата. Призовавам Ви да спазваме действащата Конституция на РБ и законите на страната“, каза и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Въпреки че са част от вносителите на проекта за нова Конституция, в пленарна зала депутатите от Воля също се обяви „против“ свикването на Велико Народно събрание.

Според представителите на ГЕРБ пък, новата Конституция напълно отговаряла на изискванията и препоръките на Венецианската комисия, особено щом се касае за разделянето на ВСС на два отделни съвета.

Загадка е дали настояването на управляващите за приемане на нова Конституция ще продължи и в каква посока ще се развие дебатът по темата, ако такъв изобщо се развие по-натам.

Още по темата

Предотвратиха терористична атака на "Ислямска държава" в Русия

Предишна новина

Пак недоволство: Протест иска оставки пред МС заради новите мерки срещу COVID-19

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  5
  0

  Позорът от нескопосаната и унизителна подигравката с Конституцията ще остане за веки веков.

 2. 7
  Не можете затри | нерегистриран
  3
  0

  То и за онова в Оборище в Стамбулграда нищо не са знаели ама го има в Историята още Та ще го има ОСМОТО ама не вашето Историята не е пишете търтейте политици Историята и паметта се пише с кръвта на народите

 3. 6
  Значи | нерегистриран
  6
  0

  Значи следващото Велико народно събрание, когато и да се свика, ще е Девето. Защото авторката ни осведомява, че Осмо няма да има.

 4. 4
  | нерегистриран
  18
  -1

  Излагацията пред Венецианската комисия заради показаното там недоразумение обаче остава. А и пред Европа. Скоро ще се види, че това беше прекалено висока цена за оставане още 6 месеца на власт!

 5. 3
  max | нерегистриран
  7
  0

  Така народът остава да го управляват, вместо да го представляват. Да получава правораздаване, вместо съдебна справедливост и без дори възможност да защитава пряко основните си конституционни права. Не на последно място -- без правото да избира пряко кой да оглавява изпълнителната власт -- докато процеса по съставяне на правителства остава обречен на раздробената парламентарна нестабилност със съответните исторически компромиси, трикове и задкулисни договорки, против делегираните ангажименти

 6. 2
  +- | нерегистриран
  10
  0

  Нищоправене и котешки каваци си е това с новата Конституция.

 7. 1
  | нерегистриран
  18
  0

  Ама някой заблуждавал ли се е , че наистина е имало намерение за промяна на Конституцията! Борисов, с този ход, постигна целта си към онзи момент и вече тази тема отиде в забвение.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.