Няма да се зачита положен труд от осъден в друга държава от ЕС

Няма да се зачита положен труд от осъден в друга държава от ЕС

Българските съдилища не може да намаляват наказанието на осъден, който е трансфериран от друга държава от ЕС, заради положен от него труд по време на задържането му в чуждата страна, ако там не са извършили подобно намаляване. Това прие днес Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Така върховните съдии обявиха за изгубило сила приетото с точка 3 от Тълкувателно решение № 3 от 12 декември 2013 г., но само по отношение на държавите от Европейския съюз.

Досега задължителната практика беше трудът зад решетките в държавата, която е осъдила трансферирания, да се зачита при определяне на остатъка от наказанието, който трябва да бъде изтърпян у нас. ВКС обаче трябваше да я преразгледа заради отговора, който Голям състав на Съда на ЕС даде на преюдициално запитване от състав на Софийския градски съд по наказателно производство, водено срещу Атанас Огнянов. То беше за тълкуването на текстове от Рамково решение 2008/909/ПВР.

С решение от 8 ноември 2016 г. съдът в Люксембург прие, че "член 17, параграфи 1 и 2 от Рамково решение 2008/909 трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска такова тълкуване на национална разпоредба, което да оправомощава изпълняващата държава да намали наказанието на осъденото лице поради положен от него труд по време на задържането му в издаващата държава, когато компетентните органи на последната, при спазване на нейното законодателство, не са извършили подобно намаляване на наказанието".

"Заключението на Съда на ЕС по конкретно преюдициално запитване е обвързващо и създава задължение за неговото спазване, защото в обсъжданото производство СЕС не упражнява консултативна, а решаваща функция – постановява заключение, облечено във формата на съдебен акт. С оглед на изложените в тълкувателното решение мотиви ОСНК на ВКС приема, че постановките на решението на Съда от 08.11.2016 г. по дело С-554/14, относими точно към тълкуване на национална норма от българския Върховен съд, задължително следва да намерят приложение", прие ВКС.

В решението си върховните съдии коментират, че Рамково решение 2008/909/ПВР е прието на основание чл. 34, параграф 2, б. б от Договора за Европейския съюз (ДЕС), а правните последици от актовете, приети въз основа на ДЕС преди влизането в сила на Договора от Лисабон, се запазват, докато не бъдат отменени, обявени за нищожни или изменени в приложение на договорите. Нищо от това не се е случило с Рамково решение 2008/909/ПВР и следователно то продължава да поражда правни последици.

Освен това в мотивите си ВКС подчертава, че България още не е изпълнила задължението си да въведе изискванията на Рамково решение 2008/909/ПВР. "Транспонирането на посоченото рамково решение няма как да се осъществи без законодателна намеса на органи извън съдебната власт. Дори и последната да приложи разрешенията по решението на СЕС в конкретния аспект, те не са в състояние да омаловажат допуснатото от Република България като държава - членка на ЕС, нарушение с очаквани съответни последици", пише в тълкувателното решение.

В съдебната практика на СЕС се приема, че макар рамковите решения да нямат директен ефект, обвързващото им действие поражда в тежест на националните съдилища задължение за съответстващо тълкуване на националното право спрямо правото на ЕС.

Затова и ВКС преразглежда предишното си тълкуване от 2013 г. и го обявява за загубило сила, но само по отношение на случаите на осъдени, трансферирани от държави от ЕС. За останалите страни, то остава в сила и при определяне на остатъка от наказанието ще продължи да се зачита положеният в чужд затвор труд. 

Министър Павлова заплашила президента с оставка заради проекта за уседналостта

Предишна новина

Ченалова поиска САС да потвърди прекратяването на делото срещу нея

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  5
  -3

  Смешното и тъжното е, но в същото време съвсем разбираемо предвид посредственото или лошо качество на всичко "направено в БГ", че върховни съдии не познават правото на ЕС, което се прилага в БГ все пак от десет години. Постановяват си решения, тълкуват си, и не само наказателни такива, смело без мисъл, все едно сме изолирани някъде във Вселената...И ако възприемем просташкия манталитет на някои хора от ВСС /доста дори/ следва да викнем Абе, Вие съдии във върховен съд ли сте бе.. /или лукови глави/...

 2. 4
  Изи | нерегистриран
  7
  -5

  Това е първото преюдициално запитване по наказателен казус а второто е пак от колегата Хинов. Смел човек,опълчи се срещу ВКС и спечели. Де такива повече. Решението е правилно.

 3. 3
  Егати логиката, | нерегистриран
  5
  -3

  егати екзекватурата, егати приспособяването на присъдата към българското право, пълен миш-маш буламач!

 4. 2
  морския | нерегистриран
  7
  -8

  У пеналисти здрав разум и законосъобразност е трудно да се намери.  Праска се по устав ,а след туй се донагласява ,ако не стане нещо.

 5. 1
  Марко | нерегистриран
  6
  -10

  "Българските съдилища не може да намаляват наказанието на осъден, който е трансфериран от друга държава от ЕС, заради положен от него труд по време на задържането му в чуждата страна, ако там не са извършили подобно намаляване. Това прие днес Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). "  Моля?!  Ами ЕКПЧОС ,ами МХПЧ???!  Значи ако някой е положил труд труд по време на задържането му в чуждата страна, но там не са извършили подобно намаляване ние си правим каквото си знаем?  Без да съм корифей по право мисля,че този подход е абсолютно неправилен и те първа ще имаме още доста делца пред ЕСПЧ по тазци писта...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.