Няма кандидати за председател на Софийския районен съд

Няма кандидати за председател на Софийския районен съд

Днес изтича последният срок за кандидатстване за председателския пост в Районния съд в София. До момента няма нито една номинация, пише "Дневник", като се позовава на информация от Висшия съдебен съвет (ВСС ).

Ако до края на работния ден днес няма кандидат за поста, съдийската колегия ще трябва да обяви нова процедура като удължаване на срока на тази. До избор на административен ръководител съдът ще се оглавява от назначения за временен шеф доскорошен прокурор Стефан Милев.

До избор на нов председател на най-натоварения съд в страната се стигна след оставката на Методи Лалов в знак на несъгласие с политиката на кадровия орган на Темида и след назначена поредна проверка на съда. Оставката влезе в сила от 1 февруари, а бе подадена в края на миналата година по време на един от протестите на съдии и служители от столичния районен съд. Основните проблеми, които се чуха по време на протеста бяха свързани с тяхната свръхнатовареност, неадекватното възнаграждение при толкова работа и неефективната съдебна реформа. Протестиращите се оплакаха от това, че са поставени в зависимост, заради постоянните проверки, както и неотпускането на щатове за администрация. Те казаха още, че съдебният съвет не чува и не разбира техните проблеми.

След протеста и оставката на Лалов и част от ръководството на съда, на общо събрание съдиите издигнаха кандидатурата на Албена Ботева за временен шеф. Въпреки че нямаше други предложение и въпреки, че тя бе подкрепена от по-голямата част от колегите си, съдийската колегия на ВСС не я избра за изпълняващ длъжността председател до избора на нов ръководител.

Това доведе до ново общо събрание на магистратите в СРС и до нов протест преди втория опит на колегията да назначи някого временно на поста. На новото общо събрание с повече от гласовете на съдиите отново бе издигната Албена Ботева, магистратите обаче решиха да издигнат и втора кандидатура с надеждата съдийската колегия да избере човек, посочен от работещите в съда, и това беше съдия Борис Динев.

Като извънредна точка на заседанието за избор на изпълняващ длъжността председател обаче беше вкарано предложение от 8 членове на колегията за кандидатурата на доскорошния прокурор Стефан Милев, който от няколко месеца е съдия в Софийския градски съд (СГС), а преди това бе говорител на районната прокуратура в София.

821 осъдени са избягали от правосъдието за две години

Предишна новина

Полша ограничи контрадемонстрациите

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Ненчо | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #7 от "Гроздето е кисело | нерегистриран":


  :) Що не те кефи, щот разкара всичките лалово-щереви приближени, дето омазаха като за световно всичко ли? Много си е добре човека, дай боже да остане за постоянно!!! Май кликата на предното ръководство, вкл. самото предходно ръководство много му завиждате, спрете се, че ще се задавите в собствени лиги  Ненчоооооо, спри се, мамин! Даже тъста не те бръсне за слива. Нали помниш нула гласа...

 2. 7
  Гроздето е кисело | нерегистриран
  13
  -13
  До коментар #6 от "Много готин шапкар | нерегистриран":


  Така си е,СРС вече се усеща като СРП. Разбирам защо на прокурорите, следователите, полицаите и др. фармация, особено завършили Симеоново и други ПУЦ, това им харесва.  :) Що не те кефи, щот разкара всичките лалово-щереви приближени, дето омазаха като за световно всичко ли? Много си е добре човека, дай боже да остане за постоянно!!! Май кликата на предното ръководство, вкл. самото предходно ръководство много му завиждате, спрете се, че ще се задавите в собствени лиги

 3. 6
  Много готин шапкар | нерегистриран
  15
  -6
  До коментар #4 от "Vampir | нерегистриран":
  Мисля, че е редно Стефан Милев да остане за постоянно, защото положителната промяна в този съд, откакто дойде вече се усеща!  Така си е,СРС вече се усеща като СРП. Разбирам защо на прокурорите, следователите, полицаите и др. фармация, особено завършили Симеоново и други ПУЦ, това им харесва.

 4. 5
  Коев | нерегистриран
  18
  -3

  В този съд отдавна има хаос и неуредици,а особено сега,когато няма постоянен ръководител-особено.Някои състави-особено наказателните-се бавят с писането на мотивите към присъдите с повече от 4-5 месеца?!Яваш-яваш-явно,че взимат пример от партията на #кой.Последният не само кадрува,но и определя начина на работа,по-точно начина на липса на работа.

 5. 4
  Vampir | нерегистриран
  23
  -18

  Мисля, че е редно Стефан Милев да остане за постоянно, защото положителната промяна в този съд, откакто дойде вече се усеща!

 6. 3
  Марко | нерегистриран
  17
  -6

  Аз мисля,че е дошло време магистратите от СРС отново да си номинират един или двама кандидати и да започнат да си решават проблемите стъпка по стъпка.  Методи не беше лош човек ,но като администратор не успя да направи нужното ,за да подобри дейността и разпределението на делата ,което натрупа много конфликти и негативи.

  Обаче пък успя да реши т.нар."сграден проблем" ,което също не е малко.  Според мен новото ръководство има много вътрешно организационна работа и е редно ,а и препоръчително да възприеме система за разпределение на дела ,която да балансира натовареността на съдиите и да прекрати делението на "наши и чужди".  Дано се намери поне един куражлия...

 7. 2
  Съчки събирам | нерегистриран
  25
  -21

  Милчо "много съм готин" няма да е чудно ако финтира и подаде документи. Все пак той е от вчера съдия, но е "задълбочен познавач" на СРС; разправя се с можещите хора от администрацията под предтекст, че си прави екип (какъв екип, бе, нали си за малко?!); провежда конкурс за съдебни помощници, въпреки решението на ОС на съдиите; домъкна хора от СРП, защото повече е прокурор отколкото съдия; закри фейсбука на съда за да изтрие миналото на съда и за да лиши съдиите и гражданите от възможност да казват какво мислят за ставащото в съда. Абе действа така все едно ще векува в съда. Та такъв човек, без опит, реална преценка, но с брутална самооценка, с подкрепа от осем от чугуненото мнозинство във ВСС, мисли, че може да си прави каквото иска. Никой не му вярва в съда. Иначе нищо ново не е направено в СРС, още си седят на направеното досега. Парушева, която Милев назначи на третия ден за и.д. съдебен администратор и която изигра доверието на колегите си за да му се натяга за да я назначи за съдебен администратор, не е направила нищичко ново. Не се отзовава на обажданията на колегите си. Обещава, но не изпълнява. То ако човек не я държи под контрол нищичко не пипва. Абе все нетегачи ще ни управляват. И колегите от съда не виждат това, не могат да преодолеят собственият си егоизъм. От това не печелят ли Милевци, Милки, Галки, Колевци, Узуновци, Свой, Кой, Той?

 8. 1
  Кукиша | нерегистриран
  37
  -4

  То трябва човек да е без глава,че да се захване с тази длъжност и при този ВСС.

  Хората водяха,какво се случва на всеки,който иска да направи нещо и да се еманципира от статуквото.

  Ала за следващият конкурс ще се намери поне един кандидат или ВИД ще се прежали да стане постоянен.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.