Няма тенденциозно отношение към съдия Мирослава Тодорова

Няма тенденциозно отношение към съдия Мирослава Тодорова
Теодора Точкова, главен съдебен инспектор

Няма тенденциозно отношение към съдия Мирослава Тодорова, свързано с публикуването на декларацията й за доходи и интереси за 2018 г. във формат, в който нейните лични данни и тези на семейството й не са били заличени. Това става ясно от Становище на главния съдебен инспектор Теодора Точкова по казуса. Ръководителят на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) детайлно обяснява, че изтичането на личните данни е станало заради пропуск на системния администратор. 
 
"Анонимизирането и заличаването на личните данни, и предоставянето на декларациите за публикуване е разпоредено да се извършва от експертите с икономическо образование в ИВСС – съобразно разпределените им за проверка декларации", посочва Точкова. 
 
Главният съдебен инспектор подробно разяснява и защо към наименованието на файла с името на Тодорова присъства добавката: "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII".
 
"В конкретния случай експертът с икономическо образование, на когото е била разпределена за проверка ежегодната декларация на съдия Тодорова, е предал на системния администратор за публикуване работния файл на същата, като част от подписан с квалифициран електронен подпис архивен файл, съдържащ всички декларации със заличени лични данни, разпределени му за проверка и подлежащи на публикуване в срок до 15.07.2019 г. Това, че файлът с декларацията на съдия Тодорова е бил в работен вариант, личи от наименованието му – "не се чисти", указващо наличие на технически проблем, т.е. експертът не може да изчисти /заличи/ личните данни. Препратката "не се чисти" би следвало да е към системния администратор, който на базата на техническите си умения, да извърши нужното изчистване /заличаване/. 
 
Видно от заповед, с която е уреден механизмът за публикуване на декларациите, експертите с икономическо образование са длъжни преди да предадат декларациите за публикуване да заличат съдържащите се в тях лични данни, т. е. да ги "изчистят".
 
На практика заличаването на личните данни се извършва ръчно от експерта с икономическо образование, който след като изчисти файла на декларацията от личните данни го записва в окончателен /заличен/ вид. След като изчисти съдържанието и запише всички декларации, подлежащи на публикуване и разпределени му за проверка, ги запазва в архивен файл, който подписва с персоналния си квалифициран електронен подпис. Експертът поставя подписания архивен файл в създадената за целта мрежова директория, до която имат достъп само той и началникът на отдел "Компютърно - информационна сигурност".
 
Поради това, че декларациите се попълват от магистратите на различни версии на програмния продукт Майкрософт ексел, запазват се с маркирани различни опции за съхранение, както и поради това, че се записват с използването на различни програмни средства и на различни видове носители, някои от предадените в ИВСС файлове на декларации могат да бъдат отворени и прочетени, но не могат да бъдат редактирани по стандартен начин, а именно без използване на допълнителни настройки в програмния продукт. Такива файлове обикновено се отварят в  "Защитен изглед" или се отварят в режим "Маркиран като завършен", което не позволява редактиране, а оттам и ръчното заличаване на данни. Когато експерт с икономическо образование срещне проблем с обработката на поверените му за работа файлове, той се обръща за помощ към системния администратор, който чрез допълнителни настройки в програмата изчиства съответните лични данни. Така предадените изчистени файлове се подават на системния администратор за подготовка за публикуване в интернет, като всеки файл се преобразува от Майкрософт ексел в преносим формат на документи – pdf.
 
Видно от хронологията на действията, свързани с техническите проблеми, които възникват при заличаването на данните в декларациите, се обяснява отметката, която е използвал и експертът при наименоването на файла  с декларацията на съдия Тодорова ("не се чисти"). Т. е. в случая няма тенденциозно отношение към съдия Тодорова, каквито опити за тълкуване се тиражират в медийното пространство, а е използван изразът, за да се сигнализира за несправяне с технически проблем. Полученият от съдия Тодорова файл, съдържащ декларацията й, се е отварял в режим "Маркиран като завършен" в програмния продукт Excel.
 
Независимо, че експертът не се е справил технически със заличаването на личните данни в режим "Маркиран като завършен" от декларацията на съдия Мирослава Тодорова, той я е предал за публикуване в незавършен вид", разяснява ситуацията главният съдебен инспектор.
 
"Разбирам безпокойството на съдия Тодорова, но категорично заявявам, че станалото е случайно събитие и изключение в дейността на Инспектората. Въпреки това, поднасям извиненията си", пише още Теодора Точкова. 
 
По предложение на председателстващия Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Лозан Панов във вторник кадровиците ще разгледат извънредно казуса. Панов се надяваше, че ще може да задава въпроси на главния съдебен инспектор, но Точкова отказа да се яви на заседанието на ресорната колегия. "Ако няма реакция сега, рискът е за съдии, за магистрат. Това може да се случи и следващата година. Този въпрос е много важен и не трябва да се неглижира", възмути се пред журналисти Панов, вероятно съжалил, че проверката на ИВСС не е установила умисъл в действията на техническите лица, а единствено техен пропуск.
 
 

Още по темата

Залогът в калната битка е оцеляването на мутрите, които съдим, аз не бягам от битки

Предишна новина

Работодателите на Кристиян Бойков са го ползвали като оръдие за кибер рекет

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  и един мармот | нерегистриран
  7
  0

  завива шоколада в станиол...

 2. 3
  | нерегистриран
  15
  -1

  Хванете и вижте кой и как беше назначен за главен секретар и главен ИТ и ще разберете, че тая крушка си има опашка. Жокер - търсете Хасково

 3. 1
  | нерегистриран
  26
  -1

  Експерта с икономическо образование работещ в 21 първи век да не знае как да премине от защитен режим в режим на редакция. Май е по-добре да се премести в пощите, там все още лепят марките с език.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.