Никак не е сложно. Просто е


"Сложно е." Тези думи излизат често от устата на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов. Появяват се в края на изречението. Нещо като обобщение на казаното от него преди това.

Тази седмица Димитър Узунов, който отдавна е припознаван в съвета като офицера за свръзка с премиера Бойко Борисов, изигра проста, но важна роля в две събития, които нагледно показват силата на хватката около съдебната власт и кой се ползва от нея.

В четвъртък мнозинството във ВСС амнистира бившата зам.-председателка на Софийски градски съд (СГС) Богдана Желявска, която заедно с бившата председателка Владимира Янева и търговската съдийка Румяна Ченалова станаха най-ярките образи на порочните практики в много важната институция - на нея са подсъдни едни от най-важните търговски дела в България. Решението, с което ВСС прие, че Богдана Желявска няма вина за лошото управление на съда, е написано именно от Димитър Узунов.

Пак в четвъртък по предложение на петима членове на ВСС, сред които отново Узунов, беше образувано дисциплинарно производство срещу младата съдийка от СГС Веселина Ставрева. Миналата пролет, няколко седмици след като беше назначена на поста си след конкурс, тя имаше лошия късмет да бъде дежурна в деня, в който прокуратурата внесе искането за задържането на съдия Румяна Ченалова. Тя не го уважи, което е и обяснението за проблемите й тази седмица. Срещу нея започна дисциплинарно производство, защото е предоставила достъп до делото на двама адвокати, без да иска разрешение за това от прокуратурата.

Двата казуса са симптоматични за размаха на мнозинството в съвета, чиито най-видни представители са главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров и представляващият ВСС Димитър Узунов, чиито действия винаги са били в синхрон с опорните точки в пропагандата в медиите, обслужващи интересите на Делян Пеевски.

Новото в случая е, че част от това мнозинство все по-ясно се подкрепя открито и от Бойко Борисов, който само преди три месеца твърдеше, че "на тема съдебна система не желае никой да му казва и "добър ден". През последните седмици Бойко Борисов е открит рупор на същите опорни точки - лоши са тези, които критикуват статуквото (Лозан Панов, шепа магистрати, новото ръководство на градския съд), а добри тези, които го представляват - мнозинството във ВСС и главният прокурор.

Битката за статуквото до такава степен се ожесточава, че все по-открито започват да се чуват гласове за отстрелване на единствения външен дразнител - мониторинговия доклад на Европейската комисия. Следващата седмица ГЕРБ, ДПС и БСП организират конференция в Брюксел, на която ще поискат отпадането на механизма за сътрудничество и проверка.

А помните ли търгашеското отделение?
До дисциплинарното производство срещу Богдана Желявска се стигна след серията скандали в Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС), които дори предизвикаха международна реакция заради делото, образувано срещу опита за превземане на дъщерните фирми на френския алкохолен концерн "Белведере" в края на 2014 г. Този казус, предизвикал реакция на френския посланик, насочи вниманието за порочните практики в ключовата за бизнеса съдебна инстанция - лошо администриране, неслучайно разпределение на делата, подбор на послушни съдии през командироване и т.н.

ВСС дълго време отказваше да реагира, но след натиск от магистрати, неправителствени организации, дипломатическия корпус и Европейската комисия членове на ВСС отидоха на проверка в съда. Изготвеният от тях доклад показа нагледно това, което от години се знаеше в юридическите среди за СГС.

В резултат на тези сътресения ръководството на градския съд беше сменено, а председателят на ВКС номинира временен председател, който започна да демонтира корупционния модел, създаван с години. Избраният отново по настояване на Лозан Панов постоянен ръководител на съда Калоян Топалов продължи процеса. Така двамата се превърнаха в логична мишена.

През февруари 2015 г. Лозан Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов внесоха предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Богдана Желявска (която е разпределяла делата в търговско отделение) и Владимира Янева, цитирайки констатациите на самите членове ВСС от доклада за проверката на градския съд.

За ВСС остана да довърши започнатите, очевидно с голямо нежелание, дисциплинарни производства. Първото приключило е именно това срещу Богдана Желявска. В него бяха събрани нарушенията за разпределението на делото "Белведере" и това за несъстоятелността на КТБ, практиката на Желявска да оставя на съдебните помощници да разпределят дела вместо нея, липсата на правила за натовареност на съдиите, контрол и отчетност по отношение на направените отводи, неравномерно разпределение на делата и т.н.

За председател на дисциплинарния състав беше избран представляващият ВСС и припознаван от колегите си като "човека на Бойко Борисов" в съвета Димитър Узунов. Другите двама са Камен Иванов (от съдийската квота) и Румен Боев (от прокурорската). Узунов и Боев кредитират изцяло обясненията на Богдана Желявска, като приемат, че няма нарушение, защото обвиненията в предложението на Лозан Панов и Христо Иванов не са конкретизирани или че от събраните данни в дисциплинарното дело не може да се направи обоснован и категоричен извод, че има нарушение. Камен Иванов не е съгласен с колегите си и подписва решението с особено мнение

Член на ВСС, запознат с производството, разказа пред "Капитал", че дисциплинарният състав "буквално не си е мръднал пръста да събере доказателства". Решението на дисциплинарния състав беше гласувано с 14 гласа "за" и 6 "против", като зад тезата, че Богдана Желявска няма вина за лошото управление на СГС, застават Сотрир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, които представляват двете основни сили в коалицията на мнозинството.

Оневиняването на бившата заместничка на Владимира Янева всъщност доказва няколко много важни неща. Първо, че когато преди година започна проверка в СГС ВСС всъщност е имитирал дейност "за пред чужденците", тъй като ядрото във ВСС не уважи тази седмица дори и собствените си констатации за тежките проблеми в съда. Мнозинството в съвета показа, че е безрезервно свързано с корупционния модел и няма сила, била тя и Европейската комисия, която да пререже тази обвързаност.

Ето защо е съвсем разбираемо ВСС да се бори с всички сили с това, което премиерът Борисов, а преди него в продължение на няколко седмици и целият арсенал на медиите на Пеевски нарекоха "съдиите на ДСБ" - председателите на Софийския градски съд и на Върховния касационен съд Калоян Топалов и Лозан Панов.

"ВКС в лицето на Лозан Панов и СГС. От трите големи съда остава само ВАС. Те се ръководят от хора, които не се крият, че са близки с определени медии и определени хора", отговори премиерът Борисов на въпрос на mediapool за това кои съдилища са на ДСБ (обвързаността с партията на Радан Кънев е нещо като етикет за негодност), както беше намекнал по-рано.

"Съдът не е нито на ГЕРБ, нито на ДСБ", отговори задочно Лозан Панов, а Калоян Топалов поиска от премиера да представи конкретни доказателства или да се извини. И после коментира и кампанията срещу него: "Омръзна ми да слушам как съм бил поръчан в някакви медии да бъда омаскарен, да слушам за флашки с готови статии и за едни 200 000 лева, които трябва да платя, за да бъда оставен на спокойствие. Това са тарифите в определени медии."

Съдията, който не поиска разрешения от прокурора
Ан блок с оневиняването на Богдана Желявска кадровиците на съдебната власт образуваха дисциплинарно производство срещу съдия Веселина Ставрева. Това не е новина, защото решението на съдебния съвет беше съобщено две седмици по-рано от Маргарита Михнева.

Източници на "Капитал" от ВСС разказват, че Ставрева е попаднала на мушката още от миналата пролет, когато отказва да задържи Румяна Ченалова под стража. Тя беше обвинена за длъжностно и документно престъпление по дело, заведено от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД срещу Националната електрическа компания.
Тезата на държавното обвинение е, че тя е извършила престъпление по служба, поправяйки протокол от заседание по казуса, и така облагодателствала ОЕТ, чийто собственик е бизнесменът Ангел Божилов.

В съдебното заседание по мярката за неотклонение на Ченалова, което е открито за журналисти, прокуратурата цитира показанията на двама от ключовите си свидетели - Димитър Попов и бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, които твърдят, че съдийката е получила 690 хил. лв., за да реши делото в полза на Ангел Божилов. И прокуратурата, и защитата на Ченалова, а и самата тя напоително цитираха показанията на двамата. На следващия ден сюжетът се появи във всички медии, а няколко дни по-късно двама адвокати (единият на Ангел Божилов, а другият на Калоян Неделчев, чието име също се споменава в показанията на свидетелите срещу Ченалова) подават молба до съда, с която искат да се запознаят с разпитите, за да заведат дела за лъжесвидетелстване. Съдия Веселина Ставрева разрешава.

Според кадровиците на съдебната власт по този начин съдийката е нарушила Наказателно-процесуалния кодекс, в който се казва, че материали от досъдебното производство се разгласяват само с разрешението на наблюдаващия прокурор. По време на обсъждането в съвета активна роля е изиграл главният прокурор Сотир Цацаров, който е казал, че с действията си Веселина Ставрева е опропастила разследването срещу Румяна Ченалова. Станало ясно, че срещу съдийката имало и проверка в прокуратурата.

"Това е репресия към съдия, който е постановил съдебен акт, съобразен със закона", коментира членът на ВСС Калин Калпакчиев, визирайки връзката между отказа на Ставрева да задържи Ченалова (потвърден от горния съд) и тазседмичното решение на съвета.

И действително - наказанието за Веселина Ставрева има своето обяснение. В главата на живеещите в схемата на статуквото нищо не е случайно и решението и да не задържи съдийката директно я поставя в другия лагер. И съответно заслужава наказание.

Каква Европейска комисия, бе
Сътресението в градския съд преди година предизвика разлом в отношенията на главните антагонисти (Янева и Ченалова). Още покрай задържането й миналата пролет, очевидно недоволна от неравното третиране (арест, три наказателни производства и половин дузина дисциплинарни), Румяна Ченалова даде знак, че е готова да говори, което веднага я превърна в наистина лоша (за разлика от останалите герои, които ВСС третира като лоши само за пред публиката).

Омертата наистина беше нарушена, и то изцяло в стилистиката на прехода, чрез аудиозаписа, изтекъл в края на миналата година и станал известен като "Яневагейт". Той сложи в една не особено чиста коалиция главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и каймака на ВСС. Което вече беше голям проблем.

"Корупцията в България представлява една субкултура - утвърдена и споделена система от ценности и възгледи, която най-точно се описва с етнографския или етноложкия термин фамилиарен аморализъм. Това е термин, въведен от един американски антрополог, който работи, няма да ви учудя, в Южна Италия. Той открива, че културата на мафията почива на един модел, в който правим всичко за нашите хора. Лоялността е изцяло насочена навътре. Този, който е извън кръга, можем да го лъжем, защото нямаме общ интерес с него. Критична маса от нашата политическа класа продължава да бъде селектирана и да функционира именно с такава субкултура, която приема, че попаднеш ли веднъж вътре, ти се гарантира статут на абсолютна недосегаемост. Ти си там, за да можеш да правиш каквото си искаш. Законът е за балъците, за нас", каза през седмицата бившият правосъден министър Христо Иванов по повод особеностите на борбата с корупцията в България в коментар за това дали мониторинговият механизъм на Европейската комисия трябва да остане или не. Но думите му много добре пасват на случващото се във ВСС.

Оневиняването на Богдана Желявска и акцията на шпицкомандата (по въстаналия следовател Бойко Атанасов) във ВСС срещу Веселина Ставрева сякаш са реализация на сценарий, който четохме само преди два месеца - последният мониторингов доклад на ЕК, в който основен акцент е именно дисциплинарната практика на съвета: "Липсата на ясни дисциплинарни стандарти е особено проблемна, когато дисциплинарните производства се отнасят до нарушения на етичния кодекс или до деяния, подкопаващи престижа на съдебната власт, при които точният обхват на дисциплинарната отговорност е неясен."

"В огромна част действията на властта по препоръките на ЕК са нови слоеве грим и мимикрия - да се печели време, но не да се променя тази култура. Тя се променя през скандали. Най-известният е "Уотъргейт", а малко по-неизвестно е, че след него е въведен огромен пакет изменения във всички елементи на американската демокрация. При нас, когато се случват скандалите, се казва: "Ау, много неприятно. Те се карат." И винаги се появява някой, който казва: "Моята заслуга е, че аз се появих и спряха скандалите." И всъщност през тази култура на замитане под килима ние пропускаме възможностите за крачка напред", коментира Христо Иванов.

На практика само в едно свое заседание ВСС показа, че никак не му пука за констатациите на Европейската комисия. В този контекст другата седмица четирима български евродепутати (Емил Радев и Мария Габриел от ГЕРБ, Илиана Йотова от БСП, Филиз Хюсменова от ДПС) организират конференция в Брюксел, с която ще поискат отпадането на мониторинга.

"Корупция има навсякъде в ЕС. Изследванията го показват", коментира Емил Радев пред ГЕРБ, който напомня, че конференцията не е прецедент и такава е имало и миналата година. "България става държава втора ръка, което се използва вътрешнополитически и външнополитически. Вече четвърта година не сме приемани в Шенген, което ни превръща в буферна държава предвид бежанската криза." Според него България трябва да предприеме малки стъпки, които са ясни на всички, и може да ги направи без мониторинга, а само през структурната помощ на ЕС. "Трябва да правим реформите за българските граждани и бизнес, а не за да се харесаме на чужденците."

Специални гости на антимониторинг конференцията, организирана от българските евродепутати, ще са двама от героите от тазседмичните събития в съдебния съвет - Георги Колев и Сотир Цацаров. Липсва единствено Димитър Узунов. Между другото през седмицата "Правен свят" публикува стенограма от негова среща с магистрати от хасковския съдебен регион.

Там той казва: "Преди няколко години да си член на съвета е било истинско удоволствие, спокоен живот, рахат. Сега е истинско изпитание. Буквално всеки ден сме изправени пред някакво предизвикателство. Това може би го наложи самата политическа обстановка в страната през последните години. Динамиката на света в глобален мащаб ли Но всеки ден е борба. Имайте предвид, че такъв безпрецедентен натиск, на какъвто е подложен този състав на ВСС, не знам дали някой е имал. То не с SMS историята, то не с "Яневагейт" историята, то не по повод, без повод, с основание или без основание. Такова нещо досега не е имало. Ако аз лично трябва да избирам да си оставя спокойния рахат в Сандански или да дойда в София, бих се замислил. Но ще си ги изиграем нещата докрай така, както сме преценили, както сме решили." И после щеше да посочи основния враг, този, който посочва и настоява за решаване на проблемите: "Съсловните организации стават все по-агресивни. Според мен лично вървят и към насока някаква - политиканстват, заиграват се с определени политически политици или политически партии. Сложно е."

А всъщност не е сложно, съвсем просто е. Някои искат промяна, а други показаха отново, че не я дават.

НС подкрепи закон на ДПС за огласяване на доклада за КТБ

Предишна новина

Шефът на НСлС Евгени Диков разкри три заблуди относно т.нар. "шпицкоманди"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.