Никой не е предпазен от проверка по силата на своята длъжност

Никой не е предпазен от проверка по силата на своята длъжност

Финансовият министър Владислав Горанов заяви от парламентарната трибуна в петък, че "никой не може да бъде автоматично предпазен от проверка по силата на своята длъжност". Той отговори на въпрос на народния представител от левицата Николай Тишев относно доклада на директора на НАП-Бургас и дали е имало проверка на магистрати, адвокати и др.

"Доклад от директора на дирекция "Контрол" в Бургас Пенка Жекова до изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова действително има. В него се предлагат: промени в процедурите на НАП по повод запечатването на обекти; промени в ЗДДС, относно регистрацията по този закон и извършване на селекция на счетоводни къщи, адвокатски дружества, адвокати и на съдии от БАС и членове на техните семейства.

Докладът е вътрешно служебен документ, който не ангажира официалната позиция на НАП, а личната на изготвилото го лице", каза министърът.

"Предложенията за промени в процедурите и закона са разгледани в Централното управление на НАП, като е установена липса на прецизност и задълбочена оценка, и направените предложения в значителната си част са оценени като неприложими", допълни Горанов.

По думите му предложението "за селекция от страна на г-жа Жекова не е разгледано, а спрямо нея е наложена дисциплинарна мярка "Обръщане на внимание", като за това има три основни мотива – "селекцията като процес се извършва по силата на закона в териториалните дирекции на НАП и предложение до изпълнителния директор на НАП с подобен смисъл няма правно основание – т.е. Централното управление на НАП няма функционална компетентност да извършва селекцията, това е работа на ТД в Бургас, в този смисъл подобен доклад е безпредметен; извършването на селекция е регламентирано в писмена процедура, която детайлно описва поводите и механизмите на извършването й, а и самата селекция не е процедура по ДОПК, от нея не следва нищо, процедурите са проверка и ревизия; емоционални оценки на служители на НАП не са основание за извършване на селекция – в случай така ние приемаме действията на Жекова".

Според Горанов докладът не може да се квалифицира като административен акт, с който се инициира конкретно контролно действие, поради което и не е породил предприемане на конкретни действия, защото те биха противоречили, както на вътрешните правила на НАП, така и на законодателните изисквания.

"След датата на доклада в ТД на НАП не са възлагани контролни производства на съдии и членове на техните семейства, такива не са планирани и занапред. По отношение само на един съдия тече проверка във връзка с разминаване по декларация от Сметната палата, съдията е от ВКС", посочи Горанов. 

Преди две седмици обаче Красимир Шекержиев, член на Висшия съдебен съвет, заяви, че ревизии на съдии от административния съд в Бургас и техните семейства са започнали. "Когато бях в Бургас преди две седмици по друг повод говорих със съдии, не само, че съществува такъв доклад, но и са започнали ревизии. Струва ми се недопустимо съдията да бъде проверяван само на основание на актовете, които е постановил, при това на основание дали актовете харесват или не на НАП. Защо именно в Бургас, при положение, че такива произнасяния има и в други административни съдилища", потвърди Шекерджиев по време на заседание на Съвета. На това заседание кадровиците единодушно решиха да се изиска доклада от директора на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) в Бургас Пенка Жекова, с който се предлага да бъдат извършени данъчни ревизии на съдии от Административния съд в Бургас, за да се провери дали обстоятелствата около него са верни.

Ден преди това, в интервю за "Правен свят" председателят на Адвокатска колегия – Благоевград Иван Чолаков също заяви, че такива проверки са извършвани. "Лично са били проверени 23 /двадесет и трима/ адвокати или членове на семействата им или свързани с тях фирми. Проверките се извършват от проверяващи екипи на НАП от Сливен и Ямбол, като са обхванати също така и счетоводни къщи и семейства на неудобни съдии", обяви Чолаков.

Още по темата

Съдът запорира къща на Прокопиев в Созопол*

Предишна новина

Една година условно за следовател, обрал мъртвец

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  4
  0

  За да сме по-точни, това е демонстрация, че тъй като държавата е мафиотска, никой не е защитен от рекета на данъчните, тъй че да си плаща таксата "Спокойствие" без много пазарлъци. А интервюто явно има за цел да покаже, че рибата се е вмирисала откъм главата!

 2. 3
  | нерегистриран
  6
  -9

  dALI NE E LOZAN PANOV TOZI SADIA?!

 3. 2
  | нерегистриран
  17
  -2

  По силата на тази максима проверете цацаров борисов и пеевски

 4. 1
  | нерегистриран
  7
  -23

  Проверките са най-малкото , което трябва да се случи на корумпираните боклуци!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.