Никой не иска да анализира специализираните съдилища

Никой не иска да анализира специализираните съдилища

Продължават масовите отводи на съдии от работната група, сформирана от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да анализира дейността на специализираните съдилища за период от 10 години назад по искане на правосъдния министър проф. Янаки Стоилов.

Както „Правен свят“ писа, миналата седмица отказ от участие в групата депозираха съдиите от АС-Бургас, Варна, Велико Търново, АС-Пловдив - Светла Цолова, Росица Тончева, Петя Стоянова-Николова, Магдалина Иванова. Общото събрание на Наказателна колегия на Върховния касационен съд (ВКС) пък изпрати до кадровия орган становище, с което се обявяват против идеята Съдийската колегия да им възлага каквито и да било проверки и анализи, поради липсата на законово основание за това.

Поради масовите отводи тогава на мястото на отказалите се бяха изтеглени нови съдии чрез жребий. Това бяха от АС-Бургас – Галина Канакиева, от АС-Варна – Ангелина Лазарова, от АС-Велико Търново – Корнелия Колева, от АС-Пловдив – Михаела Буюклиева. От ВКС – Галина Тонева, Милена Панева, Мина Топузова, Мая Цонева.

На заседанието на Съдийската колегия този вторник обаче се оказа, че сега са постъпили нови откази за участие в процедурата. Отводи са депозирали всички върховни съдии, избрани от втория жребий, както и Галина Канакиева, Ангелина Лазарова и Михаела Буюклиева.

Оказа се обаче, че във ВКС има едва още седем съдии, които още не са заявили, че не могат или не искат да участват в работната група - Биляна Чочева, Бисер Троянов, Спас Иванчев, Румен Петров, Валя Рушанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова. Те бяха директно избрани. На мястото на съдиите от апелативно ниво, които са се отвели, бяха избрани - Благой Потеров от АС-Бургас, Светослава Ангелова от АС-Варна и Христо Крачолов от АС-Пловдив.

Още по темата

Регламентират централизиран електронен достъп до данни по изпълнителни дела

Предишна новина

Българските правозащитници се скриха от отговори за тоталитарния „черен списък“ на служебното правителство

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  4
  0

  Абсолютно безмислен анализ.Да се вземат данните от Годишните доклади и повече да не се губи времето на Висшите магистрати,които имат много по-важна работа.И с анализ и без анализ резултата ще е същия.Всичко зависи от резултатите от изборите и каквото реши законодателя,това ще стане.Излишни и безмислени са напъните за спасение!Само губене на време!

 2. 3
  | нерегистриран
  2
  -1

  За четенето на смъртна присъда е нужен характер.

 3. 2
  Някой | нерегистриран
  2
  0

  Тези структури нямат десет години работа....За какъв десет годишен анализ говорят!

 4. 1
  | нерегистриран
  4
  -1

  "Живот ли бе – да го опишеш?
  Живот ли бе – да го разровиш?
  Разровиш ли го – ще мирише
  и ще горчи като отрова" .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.