Никола Филчев: Виновен съм много пред българите, че не тикнах Костов в затвора


"Видях един крадец, заловен на местопрестъплението, който гъгнеше, мазнеше се на властта, оправдаваше се пред финансовите органи и прокуратурата, че не бил крал, ами само спестявал и си управлявал добре милионите." Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю пред "Блиц". 
 
Бившият обвинител №1 описва впечатленията си от интервюто на бившия премиер Иван Костов пред бТВ от вторник. В него Костов се оплака, че от НАП го репресират, като проверяват доходите му и са открили несъответствия от 400 хиляди лева. 
 
Според бившия премиер изпращането на бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за консул във Валенсия можело да доведе до конфузна ситуация като тази с изпращането на Никола Филчев за посланик в Казахстан от президента Първанов. 
 
"С това интервю Костов бяга пред вятъра. Ако прокуратурата му повдигнела обвинение, това щяло да е политическа провокация срещу неговата партийка преди изборите, посегателство срещу демокрацията и евроатлантическите ценности. Нищо ново не е измислил. Това го практикува вече четвърт век. Хващат го да краде, а той скача като ужилен и крещи "Не е по европейски. Да се реформира прокуратурата. Да се измени Конституцията. Най-малкото – да се махне лошия главен прокурор," коментира проф. Филчев. 
 
"Според Костов излиза, че всеки крадец е борец за европейска прокуратура. Така злословеше и продължава да злослови той срещу всички главни прокурори, които не му прислужват, а му търсят отговорност за кражбите. Така скача срещу Татарчев, срещу Филчев, срещу Цацаров, а сега и срещу Гешев", категоричен е бившият обвинител №1. 
 
"Двуличието е за Костов начин на живот. По същото време когато Костов купува за милиони земя в Добруджа, жена му, за да покаже, че и тя е пострадала от фалита на КТБ, се оплаква, че взела хляб и мляко в магазина, но нямала пари да ги плати, та се наложило да ги остави в магазина. В същото време костовата щерка получава на месец по сто професорски заплати от КТБ за "консултации" и още толкова за "наеми". Отврат", коментира Филчев. 
 
"Виновен съм много пред българите. Че не го тикнах в затвора, където му е мястото. Костов използва цялата държавна власт, с която разполагаше като премиер – контролираните от него парламент и правителство, контролирания съд чрез костовиста Иван Григоров, контролираните медии, неограничения финансов ресурс, чуждите посолства, за да ме злепоставя, да ме тормози и да избегне наказателна отговорност. И той успя – не беше осъден. Жена му беше съдена за неплащане на данъци, но съдът на костовиста Григоров я оправда", добави още бившият главен прокурор. 
 
Костов е виновен за това, че разсипа България, категоричен е Филчев. 
 
"Що се отнася до идеите на Костов за прехода, те претърпяха пълен крах. Либерализмът в глобалния свят се провали. Особено в икономиката. Икономическият либерализъм на Костов се свежда до това – всичко се решава от пазарната анархия, т.е. от само себе си. Няма нужда от никакви правила. По този принципен въпрос Костов дълбоко греши, ако изобщо го е вълнувал. Това е основният въпрос за съотношението между правила (ред) и свобода в обществото. Без държава, без държавна собственост, без държавна регулация не може да има успешна, добре развиваща се държава. Китай е най-яркият пример за това", коментира Филчев. 
 
При Костов ни казаха ясно: "Прокуратурата да се занимава с джебчийските кражби и да не рови в приватизацията. Иначе ще я превърна в агенция към Министерския съвет", припомня Филчев. 
 
"И опита, но не успя. Къде бяха тогава днешните борци за разделение на властите, за независима съдебна власт ? Къде бяха тогава независимите медии? Днес прокуратурата постоянно вика представители на управляващите на разпити, повдига им обвинения и ги предава на съд. Някои са дори осъдени. И как реагира премиерът Борисов? Отнася се с уважение към решенията на прокуратурата и съда, а не ги оспорва. Макар че едва ли са му приятни всичките решения. Впрочем той се отнасяше с респект към съда и прокуратурата и тогава, преди двайсетина години. Ако сега управляващите си позволят да реагират както тогава Костов, ако четат декларации срещу прокуратурата по телевизията и заплашват съдебната власт, днес те едва ли ще оцелеят. Но тогава това беше възможно", коментира бившият главен прокурор. 
 
Костов и неговите хора се страхуват от Иван Гешев и затова не искат той да стане главен прокурор, категоричен е Филчев. 
 
"Когато кажем "Гешев", костовистите чуват "затвор". Затова толкова се страхуват от Иван Гешев и водят неистова борба с всякакви средства срещу избирането му. За да постигнат тази цел те са готови на всичко, включително и да дестабилизират държавата. Иначе ги чака затвор. Няма да успеят. Г-н Гешев притежава необходимите качества, за да изпълнява задълженията си. Иначе бележки по неговата концепция може да се направят, но това няма решаващо значение", завършва бившият главен прокурор Никола Филчев.
 

Прокурорите от Велинград и полицаите от Враца се присъединиха към подкрепящите Иван Гешев за главен прокурор

Предишна новина

Иван Гешев и Младен Маринов потресени от жестокостта на двойното убийство край Негован

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  Иван Григоров, експредседател на Върховния съд | нерегистриран
  1
  -1

  Филчев е голям мъж. Най-добрият съдия по наказателни дела във Върховния съд под мое ръководство. Професор по наказателно право. Като главен прокурор бранеше правата на гражданите и от престъпния свят и отзлоупотребите на администрацията. Думата му струва колкото подписа му. На никого шапка не сваля. Той направи добро на много хора в рамките на закона. Евалла Филчев. Голям пич си. Шапка ти свалям.

 2. 7
  Пенчо от гр.Елена | нерегистриран
  1
  0

  Мммм дааа !!!- "психиатрията" мисля си е направо ВУЗ, магнаурско-гербераско УЗ...ЯКО !!! Чета за Костов - ок!!! и...кво ни казва точно Филчев, ????? аре нямам желание да тълкувам дума по дума....че е жалко.....Ама гледам Боко - Тик.. се крие като мишка....никакъв коментар (освен за "унува недоразумение " Пламен Георгиев..) както се изразява Йордан Цонев за кой ли не...и минава за комплимент...сред политическият елит....лудница...прости парчета и голямо его..

 3. 6
  | нерегистриран
  1
  0

  То и следващият ще е същият,.....още от сега се вижда...симптомите са същите...

 4. 5
  | нерегистриран
  1
  0

  Абе "Правен свят" .... що ни занимавате с тоя, дето "не помнил" че бил "Главен прокурор"....

 5. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  Абе не е важен тоя , фонов шум , кво го коментираме, подържал Гешев, щот такова унакова - ала,бала... до преди 5 дена не знаех че е жив тоя фосил.....мислех че сме се отървали, но видиш ли изпълзя....

 6. 3
  Сетила се Мара | нерегистриран
  2
  0

  Е, де , по тая логика няма главен прокурор от 1989 год. насам дето да не е виновен пред целия народ.

  Татарчев дето ядеше и пиеше с мутрите и господата Луканов и Филип Димитров........!

  Филчев с другаря Костов и сие.............!

  Велчев с "Крадлив дедо" и "Сокола със сараите" и Ковачки...............!

  Цацаров с "Боко тиквата","Черепа", Валентин Златев, Делян Пеевски,"Сокола със сараите" и т.н........!

  Татарчев казваше "Над мен господ" и като се замислиш е така !

  К,во му струва, на който и да е главен прокурор, да опандизи един премиер, да не говорим за останалата бизнессволоч ? Ама освен всичко трябват топки !

  А уж трима от изброените по-горе претендираха, че имат такива.............

 7. 1
  Bg-00 | нерегистриран
  2
  -1

  Филчев,а по кротко...с "тикването"!!! Че аман от тикви и тиквания.. Постът в Казахстан, не е вакантен още....Ти първо заведи дело и осъди Цв.Цветанов (ако не е прав, разбира се...) а не да се обясняваш „Цветанов нещо се е объркал"....."Цветанов е преуморен и раздава обвинения от телевизията".... относно "унея" убийства става дума....прокурора Николай Колев и на адвокатката Надежда Георгиева....ако се видите как изглеждате от страни..."добро име и авторитет..." от всякъде.....ъхъ..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.