Никола Груевски се укрива във вилата на Виктор Орбан

Никола Груевски се укрива във вилата на Виктор Орбан
Никола Груевски и Виктор Орбан, снимка: архив, БГНЕС

Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски, който избяга от страната и поиска политическо убежище в Унгария, се намира във вилата на унгарския премиер Виктор Орбан, след като е прекарал първата вечер в Унгария в хотел "Коринтия" в Будапеща, става ясно от разследване на македонската телевизия 1ТВ.

Груевски бе обявен за международно издирване. Специалният прокурор Катица Янева очаква неговото скорошно екстрадиране и подчерта, че той ще бъде съден задочно.

"Македония ще използва всички юридически механизми, за да осигури присъствието на бившия премиер Никола Груевски и изпълняването на неговата присъда. Процедурата за екстрадиция ще продължи и се надявам, че Европа ще окаже натиск и той ще бъде върнат", подчерта тя.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че докато продължава процедурата за одобряване на убежище Груевски не може да бъде екстрадиран. Единственото правилно решение е искането за убежище да бъде отхвърлено и Груевски да бъде екстрадиран в Репубика Македония и да си изтърпи присъдата, каза Спасовски за телевизия Канал 5.

Той добави, че не само е чудно, но е и жалко страна член на ЕС да бъде мястото, в което е дошъл осъден за престъпление бивш премиер на Република Македония. "Недопустимо е страна член на ЕС да оказва подкрепа на такива лица", каза Спасовски.

Европейската комисия отказа да коментира искането за убежище на бившия премиер Никола Груевски в Унгария и припомни, че върховенството на закона е основен европейски принцип. От Брюксел подчертаха, че това е "съдебна процедура, която не трябва да бъде политизирана".

Груевски получи две години ефективна присъда по делото "Танк" за закупуването на служебния му "Мерцедес" за над 650 000 евро, докато беше премиер.

Междувременно стана ясно, че властите в Македония са наложили и мярка задържане от 30 дни и на бившия министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиески и на бившия генерален секретар на правителството Кирил Божиновски. Божиновски като бивш генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, е обвиняем по делото "Титаник", а Янакиески е обвинен по пет дела на Специалната прокуратура.

Още по темата

Министерството на правосъдието внедрява единен регистър на вещите лица

Предишна новина

Борис Велчев е избран за втори мандат като председател на КС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Wanted! | нерегистриран
    7
    0

    Пак добре, че не се укрива във вилата в Банкя, на ония дето живее сам като куче...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.