Николай Банев остава в ареста, оплака се от флората и фауната в килията


Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмена Николай Банев, обвинен в данъчни престъпления и пране на пари.  Следващата седмица мярката за неотклонение ще бъде обжалвана в Апелативния съд.
 
Според защитата в сряда са изтекли 8-те месеца от задържането на Николай и Евгения Баневи. Но прокуратурата брои срокът от влизането на двамата в български съд, а не от задържането им с европейска заповед във Франция. Така, според обвинението, максималният срок изтича в началото на август.
 
Съдът се съгласи с позицията на обвинението. "Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд", заяви прокурорът Мария Дойчева. "Когато няма правосъдие, не говорим", каза адвокатът на Банев Христо Ботев, според когото осемте месеца от му са факт.
 
Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок от днес пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли.
 
Защитата е изпратила и запитване до главния прокурор Сотир Цацаров. Вече са покрити милион и половина от задълженията на Николай Банев и къщата му е свалена от обществена продан. По този начин пада и едно от обвиненията му, твърди защитата.
 
Преди произнасянето на спецсъда по мярката му, бизнесменът Николай Банев говори пред журналисти. Той подчерта, че откакто е в ареста не е бил разпитан нито веднъж. "Как се води дело когато основният обвиняем не е част от процеса на разследване", попита задържаният бизнесмен и добави, че хората, които са били разпитвани са давали неправдоподобни и неверни обяснения.
 
Бизнесменът е категоричен, че от това дело ще изгуби единствено държавният бюджет. Той се оплака и от лошите условия в ареста. "Условията в ареста са абсолютно нечовешки. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода. Тоалетната е в стая, в която живеем 3-4 души. 24 часа в денонощието има някой там. Карето за разходки е по-малко 20 кв. м. Представете си каква ще е тази разходка, когато в карето се съберат 15 души и всеки от тях пуши цигара. Фините прахови частици са смесени с едри прахови частици - мухъл, влага... Има хлебарки, има и дървеници. Цялата флора и фауна е в килията", разказа за живота зад решетките бизнесменът и добави, че целият процес срещу него и съпругата му Евгения Банева са поръчка, но все още не знае от кого точно.
 
Николай Банев е обвинен като лидер на престъпна група за пране и присвояване на пари и и укриване на данъци. Бизнесменът и съпругата му бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември м. г. Срещу тях са повдигнати 7 обвинения. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. В сряда майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари.
 

Свалени и неработещи радиатори да се извадят от сградната инсталация

Предишна новина

Лозан Панов в чудния свят на данъците

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Въпросният не буди съжаление. Дори и да премине през ада на следствените арести и да го оневинят, той едва ли ще осъзнае, че тази флора и фауна е съществувала по килиите на следствените арести и във времената, когато той аристократично е отпивал уиски от 500 евро бутилката и е поглеждал небрежно часовника си за 20000 евро, тъй като е било време за полет до Монте Карло. И всичко това е ставало формално в една България, а всъщност - в две. Най-малко в две... На какво отгоре? Поклон пред великия Христо Смирненски!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.