Николай Бареков е внесъл сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Георги Първанов


Евродепутатът Николай Бареков е внесъл сигнал в прокуратурата, ДАНС и в парламентарната комисия за борба с корупцията срещу президента (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на ПП "България без цензура".

Сигналът е за произхода на средствата за закупуване на хотел "Стримон СПА" в Кюстендил от членове на семейството на Първанов, уточняват от партията.

Лидерът на ББЦ е внесъл сигнала в 16,00 ч. днес. Той настоява компетентните органи да проверят произхода на средствата, с които Ивайло Първанов – син на Георги Първанов) е купил хотела.

"Нека да се види откъде са дошли средствата. На мен ми беше направена пълна данъчна ревизия. Преди това през подобна проверка мина и Бойко Борисов. Не може едни да бъдат проверявани, а други – не. Законите важат за всички", заявява Бареков, цитиран в информацията.

Бареков пита как лица с неясни доходи, но с влиятелни роднини, с богато политическо минало, успяват да придобият имущества на умопомрачителни стойности и определя обяснението на Ивайло Първанов като "абсурдно, предвид възрастта и трудовия стаж на купувача".

Изявленията на Георги Първанов, че е дал "около една трета" от парите Бареков определя като "смущаващи", предвид, че журналистически разследвания и справка в Сметната палата показват несъответствие с реалното имуществено състояние на Първанов. Произходът на такава огромна сума пари, който не може да бъде законовоустановен, следва да бъде разследван по смисъла на Закона за мерките срещу изпиране на пари от компетентните органи, които следва да установят дали средствата, предоставени от Георги Първанов на сина му Ивайло Първанов не са придобити от дейност, която не отговаря на критериите за законосъобразност, пише в Сигнала на Бареков.

Добавя се, че има "основателни съмнения, че гореописаните средства, с които Георги Първанов е финансирал сделката на сина си, произхождат от търговия с влияние и пране на пари"

Бареков ще внесе сигнал и в Европейската комисия, Европейския парламент, както и председателите на всички европейски партии "веднага след ваканцията в Брюксел, в началото на септември".

Ивайло Първанов стана съсобственик на хотела заедно с Мариана Добрева – дъщеря на покойния министър на вътрешните работи Николай Добрев, като всеки платил по 207 хил. лева. Според писмо от самия Ивайло Първанов парите за сделката са собствени средства, дивиденти и заем от фирмата, в която е съдружник.

От 2009 г. Ивайло Първанов и брат му са собственици на фирма за поддръжка на компютърни системи, като според финансовите ѝ отчети до миналата година тя е има чиста печалба 272 хил. лева. Като управител Първанов взимал възнаграждение около 1122 лева.

Германия осъди родители, лишили болното си дете от лечение

Предишна новина

Енергиен търовец уличил Ченалова за подкуп от 690 хил. лв. с бомба в колата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  207 хил.лв - колкото за среден апартамент.

 2. 1
  един път да се съглася с Капута | нерегистриран
  3
  0

  На мен ми беше направена пълна данъчна ревизия. Преди това през подобна проверка мина и Бойко Борисов. Не може едни да бъдат проверявани, а други – не. Законите важат за всички", заявява Бареков

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.