Николай Цонев трябва да получи над 70 000 лева за трите дела срещу него

Николай Цонев трябва да получи над 70 000 лева за трите дела срещу него

За три от делата, по които бившият военен министър Николай Цонев беше съден и окончателно оправдан, той ще получи обезщетения от над 70 000 лева. Това показа справка на "Правен свят" за резултатите от делата, които след това Цонев заведе срещу прокуратурата и вече е спечелил на две инстанции. Предстои по тях окончателно да се произнесе и Върховният касационен съд.

Първото дело срещу бившия военен министър е от 2002 г. и беше за длъжностни престъпления. Тогава прокуратурата го обвини, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август-декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо. С това си действие той нанесъл имуществени вреди в размер на 970 653 лева. Разследването за четирите сделки беше прекратено година по-късно, но през 2009 година военните прокурори го възобновиха. Софийският военен съд, а по-късно и Военно-апелативният съд не намериха вина при действията на Николай Цонев, а ВКС го оправда окончателно преди 3 години.

След това Цонев заведе дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата, като претендираше за 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. На първа инстанция градският съд му присъди 30 000 лева, но Софийският апелативен съд намали обезщетението на 15 000 лева, а прокуратурата трябва да плати 1100 лева разноски.

Второто спечелено на две инстанции дело на Цонев срещу прокуратурата е за т.нар. дело за "Терем", което беше образувано през декември 2009 г. По него Цонев беше съден и оправдан на три инстанции за това, че увеличил с 38 млн. лева капитала на държавното предприятие "Терем", като по този начин парите останали в дружеството, вместо държавата да получи дивидент от 19 млн. лева и това бе изтълкувано като вреда за бюджета.

След като на свой ред бившият министър заведе дело срещу прокуратурата, на първа инстанция съдът му отреди обезщетение 10 000 лева за неимуществени вреди и още 2000 лева за имуществени вреди. На втора инстанция апелативният съд завиши двойно обезщетението за неимуществени вреди на 20 000 лева, а имущественото обезщетение бе увеличено до 2400 лева. Прокуратурата трябва да плати и над 2000 лева разноски.

Последното засега спечелено на две инстанции дело по ЗОДОВ от Цонев е за т.н. поточна линия от САЩ. През ноември 2009 г. прокуратурата го привлече в качеството му на обвиняем като твърдеше, че Цонев е извършил престъпление по служба като е нарушил служебните си задължения. Той закупил ненужна машина за производство на хангари, а така са настъпили имуществени вреди за над 8 млн. лева, вече платени за производствената линия, както и неимуществени вреди, изразяващи се в нарушение на плана за тактическа и бойна подготовка на армията. И по това дело бившият министър беше оправдан на 3 инстанции.

Преди година Цонев спечели делото срещу прокуратурата на първа инстанция във връзка и с това обвинение. Тогава градският съд му присъди обезщетение от 11 000 лева за неимуществени вреди и малко под 4000 лева за имуществени. На втора инстанция обаче Софийският апелативен съд отменя решението и присъжда обезщетение от 25 000 лева за Цонев. Прокуратурата е осъдена да плати общо 5600 лева за имуществени вреди, както и малко над 1000 лева разноски.

От системата на Софийския градски съд е видно, че миналата година Николай Цонев е завел дело срещу прокуратурата и за приключилото с оправдателни присъди дело за подкуп, по което той беше подсъдим заедно със съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов. Делото е насрочено за 10 февруари.

За справедливото обезщетение

От решенията на Апелативния съд е видно специфичното отношение относно определянето на "справедливо" обезщетение. По две от делата (по първото обвинение в длъжностно престъпление още преди Цонев да стане министър и за поточната линия) един и същ състав на САС (Анна Палазова, Мария Георгиева, Капка Павлова) в единия случай увеличава обезщетението, а в другия го редуцира двойно.

По първото дело САС казва, че не са събрани достатъчно доказателства за реално претърпените морални вреди. Съдът се съгласява, че повдигането и поддържане на обвинение, безусловно води до стрес и тревожност.

"На доказване в процеса, обаче, подлежат конкретните проявления на изпитваните негативни чувства. Описанието на проявленията може да даде на съда опора за определяне сериозността на емоционалния стрес, а от тук - за справедливо съизмеряване на вредите от неимуществено естество. По тази причина не е достатъчно да се докаже периодът на водене на разследването, честотата и вида на извършваните следствени действия, в които е участвало обвиненото лице, социалната разгласа и обществената реакция, но на доказване подлежат личните възприятия, времето и начинът на отработване на психотравмата", се казва в решението. Така САС приема, че в процеса са събирани "екзактни доказателства за вида на потенциалните вреди от неимуществено естество, но недостатъчно такива за реално претърпените морални вреди". "Личната ценностна и нервна система, социалният опит и получаваната от околните подкрепа са решаващи и обосновават нееднаквото възприемане и реакция на различни хора спрямо идентичен стресоген", се казва в решението, с което обезщетението на Цонев е намалено от 30 на 15 000 лева.

По делото за поточната линия същият състав на САС отбелязва, че понятието "справедливост" не е законово дефинирано, но в този случай със свидетелски показания е доказано унижението на Цонев от воденото дело, злепоставянето в публичното пространство, невъзможността да се реализира професионално поради отказ от сключване на постоянен трудов договор, накърняване на доброто му име, отдръпването на част от приятелския кръг, преживяния силен стрес и обида, непреживяни напълно и понастоящем, забавянето на политическата кариера и др. Затова обезщетението в сравнение с решението на СГС е завишено на 25 000 лева.

Много по-лаконични са мотивите на друг състав на САС с председател и докладчик Цветко Лазаров, който присъжда на Цонев 20 000 лева заради незаконното обвинение по делото за "Терем", докато на първа инстанцие са му присъдени 10 000 лева.

По отношение на размера на обезщетението съдът казва, че в случая неимуществените вреди се определят съгласно разпоредбата на чл. 52 от ЗЗД, към който препраща параграф 1 от Заключителните разпоредби на ЗОДОВ. След това САС изброява критериите и данните по делото: продължилото повече от две години наказателно преследване, в който по отношение на ищеца са извършвани процесуални и процесуално-следствени действия; повдигнатото е било обвинение за едно престъпление, което не е тежко по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК; взетата е била мярка "подписка" за целия срок на наказателно преследване; възрастта на ищеца и неговото обществено положение; широкото медийно отразяване на наказателното преследване и негативното му въздействие върху здравето, честта и достойнството на обвиняемия/подсъдимия.

"Въззивният съд намира, че с оглед на тези конкретни данни справедливото обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди, вследствие на незаконно обвинение за престъплението, за което е бил оправдан възлизат на 20000 /двадесет хиляди/ лева, до който размер предявеният иск е основателен и следва да се отхвърли за разликата над уважения до пълния предявен размер от 50000 лв.

Този размер удовлетворява обществения критерий за справедливост при съществуващите в страната обществено-икономически условия на живот и върху тази сума се дължи законната лихва, считано от влизане в сила на оправдателната присъда", се казва в решението.

Още по темата

Спецнаблюдение на рискови магистрати, дела, съдилища и прокуратури

Предишна новина

Проф. Сашо Пенов: Независимо от секс скандала юридическият факултет е свято място*

Следваща новина

Коментари

64 Коментара

 1. 64
  **********************************************************-************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 63
  Обществената амнезия погълна Роман Василев. | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #24 от "Как прокурорът Роман Василев стана толкова богат – над 500 хил. лв. приходи на година? | нерегистриран":
  Арестът на Цонев коства на българския беден и ушушкан данъкоплатец над 70 000 лева за трите дела срещу него, а Роман Василев? На видеозаписа, предоставен тогава от МВР на медиите, се чува как зам.-градският прокурор Роман Василев казва на Цонев:

  Ще бъдете обвинен в престъпление корупционно и тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги ( бел. ред. обръщение към служителите на ГДБОП), като за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята!

  Кой е Роман Василев и как стана толкова необяснимо богат и необяснимо успешен прокурор? Роман Василев, който се прослави с репликите си при ареста на бившия военен министър, е може би най-богатия прокурор на републиката. За 2008 г. е декларирал 450 000 лв. от продажба на ½ идеална част от имот в кв. “Манастирски ливади” в София и 70 000 лв. от акции и дивиденти, спечелени на Фондовата борса.

  Данните са публикувани в обстойно интервю с прокурора в сп. “Правен свят” от ноември 2009 година и на никого не направиха впечатление. Сега е редно Роман Василев да оправи сметката, а не най-бедният народ в Европа, който е почти обречен на изчезване.

  Кажи ми, кажи, бедний народе,

  кой те в таз рабска люлка люлее?

  Тоз ли, що спасителят прободе

  на кръстът нявга зверски в ребрата,

  или тоз, що толкоз годин ти пее:

  "Търпи, и ще си спасиш душата?!"

  Той ли, ил някой негов наместник,

  син на Лойола и брат на Юда,

  предател верен и жив предвестник

  на нови тегла за сиромаси,

  нов кърджалия в нова полуда,

  кой продал брата, убил баща си?!

  Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!

  Глухо и страшно гърмят окови,

  не чуй се от тях глас за свобода:

  намръщен само с глава той сочи

  на сган избрана - рояк скотове,

  в сюртуци, в реси и слепци с очи.

  Сочи народът, и пот от чело

  кървав се лее над камък гробен;

  кръстът е забит във живо тело,

  ръжда разяда глозгани кости,

  смок е засмукал живот народен,

  смучат го наши и чужди гости!

  А бедният роб търпи и ние

  без срам, без укор, броиме време,

  откак е в хомот нашата шия,

  откак окови влачи народа,

  броим и с вяра в туй скотско племе

  чакаме и ний ред за свобода!  Стихотворението Елегия на Христо Ботев — („Елегия” - тъжна песен)

  Погълна и казусът "Кокинов". Скандално известният бивш заместник-градски прокурор на София Роман Василев напусна съдебната система, като получи и полагащите му се заплати след като Висшият съдебен съвет на 12 юни 2014 г. гласува неговата оставка. В молбата до съвета той бе написал лаконично, че става дума за лични мотиви, а официално се каза, че той ще се съсредоточи върху академичната си кариера. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов го награди с пистолет за заслугите му в "утвърждаването на правовата държава".

 3. 62
  мда | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #2 от "Хмм | нерегистриран":
  Аре сега и Бисеров да се нареди на опашката за мангизи.

  Ще му трябват, за да си плати за поправката на чл.251 от НК преди да му четат присъдата.

 4. 61
  Д.П. | нерегистриран
  12
  0

  гатанка-питанка :)))  Луд с картечница - що е то?

 5. 60
  до 59 | нерегистриран
  1
  -12

  Гавря се аз с тебе. Затова спираш да отговаряш. Голям доктор се извъди. Нали юрист беше?

  Ч есто използваш думата жалък и жалко. Подсъзнанието ти я тика напред. От жалкото ти битие идва. От безсилие и злоба.

  ....ама ясни сте ни.

 6. 59
  44 | нерегистриран
  13
  -3
  До коментар #58 от "до пухкавите мечета | нерегистриран":
  А....отворковци....яли сте ни попарата значи. Май не ви е харесала. Неловко станало. Ама за вашите простотии не е неловко. Абе вие къде се намирате?

  ти имаш някакви отклонения, човек, честно. Говориш без връзка с реалността, живееш си в някакъв свой свят. Доколкото имам впечатления, не всички прокурори са като теб "на черешата", но и подобните ти не са малко. Жалка история. Спирам да ти отговарям вече, че ми е съвестно- все едно се гавря с инвалид.

 7. 58
  до пухкавите мечета | нерегистриран
  0
  -15

  А....отворковци....яли сте ни попарата значи. Май не ви е харесала. Неловко станало. Ама за вашите простотии не е неловко. Абе вие къде се намирате?

 8. 57
  44 | нерегистриран
  15
  0
  До коментар #56 от "До 50 | нерегистриран":
  Тойчев ти ли си бе мамин убавецо?

  Странно, но и аз за него си помислих. То да беше само Тойчев- с мед да го намажеш. Нали, Мечо Пух?

 9. 56
  До 50 | нерегистриран
  17
  0

  Тойчев ти ли си бе мамин убавецо?

 10. 55
  44 | нерегистриран
  20
  0
  До коментар #49 от "до м пух | нерегистриран":
  Мечо.....,гледай си смрадливия горски живот. Тъпчи се с мед и не се занимавай със СГП. ДА НЕ СТАНЕШ на ПУХ И ПРАХ.......

  Наистина ли не си даваш сметка, че е смешно и тъжно да ти четем заплахите. Разбрахме, че си Страшен Прокурор. Разбрахме и че емоционалното ти и умствено развитие е спряло някъде в ранния пубертет. Образование- след 7-ми клас вероятно си страдал от някаква комбинация между дислексия и глухота. Друго има ли? Започва да става неловко, защото форумът се чете и от хора, които не са съдии и прокурори. На тях как да им обясним явлението "Страшен Прокурор"?

 11. 54
  44 | нерегистриран
  15
  0
  До коментар #50 от "до 44-47 | нерегистриран":
  Момче викай на децата в вартала.  А и със сигурност съм ти висшестоящ. Така че....изчакай за указания и бегом на бюрото да бачкаш.  1.Абсолютно невъзможно е да си "висшестоящ" по отношение на мен- просто нямам "висшестоящи".

  2. Запази командирския тон и стил "старшинката" да плашиш "нисшестоящите" и да се перчиш пред секретарките и деловодителките. На мен само ми ставаш още по-смешен.

  3. Дори само в три изречения с по няколко думи имаш отново правописни грешки. Пиши кратко и едносрично- така поне няма да е очевидно нивото ти.

  4. Разбери, истината е че не си нито страшен, нито "готин", а просто жалък.

 12. 53
  Мечо Пух | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #51 от "Мелиоратор | нерегистриран":
  А ти приятелю Мечо Пух, кажи ми моля те, КОЙ ще го плати целия този масраф???  Такива ,,разходи,, се плащат от т.н. ,,Приходи от такси, глоби, санкции и други неданъчни приходи,,

  Влезте в сайта на МП и в месеца след плащане на обезщетението проверете в ,,Месечни отчети за касовото изпълнение на бюджета,, и сравнете цифрите от двата месеца.

 13. 52
  Браво г-н Цонев! | нерегистриран
  21
  0

  Бой и гърч до дупка на подлеците! Мачкайте ги яко! Прошка не бива да има. Нека на всички стане ясно какво предствалява т.н. - прокуратура!

  Какво ще кажете г-н Цацаров? Скрихте се, ошумолявате се нещо ....

  иначе за опраскването сте велик.

 14. 51
  Мелиоратор | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #48 от "Мечо Пух | нерегистриран":
  Като че ли не знаем, че СГП е кочина в кочината.

  А ти приятелю Мечо Пух, кажи ми моля те, КОЙ ще го плати целия този масраф???

 15. 50
  до 44-47 | нерегистриран
  0
  -16

  Момче викай на децата в вартала.  А и със сигурност съм ти висшестоящ. Така че....изчакай за указания и бегом на бюрото да бачкаш.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.