Николай Кобляков: България трябва да ме пусне, ако спазва спогодбите и не слуша заповедите на Путин


- Г-н Кобляков, какво се случи на летището? Слязохте от самолета и директно ви арестуваха ли?

- Това е така. То беше планирано и подготвено. Така че, когато пристигнах, просто ми щракнаха белезниците.

- Били сте издирван от Интерпол с червена бюлетина още от 1 април? Не трябва ли да сте били задържан още на летището във Франция?

- Не само там. Бях и в Лондон, Рига и други. Бях в много държави и минах през доста проверки без никакъв проблем. Наистина съм пуснат за издирване на 1 април, но бях арестуван чак тук - в България. Може и да е грешка на лондонските и парижките власти. Тогава браво на България.

- Какво стана, след като ви задържаха?

- Първия ден бях в специална стая за задържане на летището. Такъв е международният закон и българските власти го спазиха стриктно.

После ме преместиха в ареста на бул. "Георги Димитров" . В ареста бях сам в стая за петима. Никога преди това не съм бил в затвора (смее се - бел. авт.). Когато бях студент в Московския университет, бях в общежитие. Там хлебарките бяха много по-големи от тези в ареста ви, а и стаята ми бе по-мръсна.

В килията имах топла вода, а други затворници нямат. Не мисля, че в Русия е така. Тук нахраниха всички ни, като на мен дори донесоха пъпеш.

- В съда казахте, че това е тест за независимостта на правосъдната ни система.

- Казах, че има много международни конвенции, които България е подписала. След това зависи от всяка страна как ще ги спазва.

Ако ги спазват, то трябва да ме освободят, защото е очевидно, че това е политически арест. Те трябва да покажат дали се подчиняват на спогодби или слушат заповеди от Москва. Дотук показват независимост и спазват всичко.

Ето, вече съм свободен, дори паспортът ми е у мен и мога да избягам по всяко време, но няма да го направя, защото обещах и вярвам, че съм невинен.

- А какво очаквате от съда?

- Справедливост!

- Избрахте френски, а не руски в съда. Защо?

- Не, не, не. Аз просто поисках двама преводачи и преброих колко хора говорят френски и колко руски. Имаше 4-ма души от френското посолство и никой от руското. Затова избрах френски. Видях и човека от френското консулство, който ме посети на летището.

- Не сте длъжен да се отказвате от руското си гражданство заради френското. Защо го правите?

- Гражданството е много проста правна връзка между човек и държава. Не човек и страна. Всъщност ти се съгласяваш да спазваш заповедите на държавата.

Сега по всяко време могат да ме мобилизират за войник. Докато съм гражданин на Русия, съм длъжен да се явя на мобилизация в Украйна например. Викат ме и ме пращат там.

- Кажете за конфликта в Украйна. Какво става там?

- Много ми е трудно да говоря за това, тъй като жена ми е от Днепропетровск. Нейни роднини все още са в Новомосковск.

Мисля, че този конфликт е последица от политиката в Москва. Може би г-н Путин има цел, която мисли, че е добра. Той иска да възстанови Съветския съюз.

Проблемът е, че той като диктатор с цел, която дори може да е добра, няма да се спре пред нищо. Той мисли, че всичко, което го приближава към целта, е добро.

За руските власти смъртта на няколко хиляди цивилни е нищо. Аз съм против това. Точно затова съм демократ.

В Украйна така работи демокрацията. Те не са съгласни с нещо и излизат на "Майдана". В Русия това не е така.

В ареста охранителите ми казваха "Николай, защо така? Само Путин може да ни спаси от САЩ". Всички те са про-Путин. Родени са в социализма, а тогава вие бяхте силна икономика.

Попитах ги - добре, ако сте прави, но трябва да загубите част от близките, готови ли сте? Затова съм против тоталитаризма. Особено в Русия.

- Разкажете за обиска в дома ви в Москва през 2010 г. на 37-ия ви рожден ден.

- Преместих се във Франция през 2001-а и влязох в лондонския университет по икономика и политически науки. По това време беше забавно, че бяхме първите, които разработвахме социална програма. Всяка такава програма е зависима от държавата. Дори фирмата да е голяма, пак има конкуренция.

Когато отворихме първите резиденции за възрастни хора, имах много лоши отношения с руския социален министър. Нашата услуга беше на стойност 40 000 долара, а неговата за 80 000. Те прахосваха бюджета. Извикаха ме и ме предупредиха. Това бе една от причините за странното празненство на рождения ми ден.

По това време стана скандалът със "Станкоимпорт". То бе приватизирано, но загуби всичко, фалира. Аз бях сред инвеститорите. Купих няколко имота оттам. Френските железници провериха всичко няколко пъти. И все пак затова и дойдоха в моя дом, причиниха ми беди и ми казаха: "Николай, трябва да си по-точен с партньорите си".

Странното е, че те ме обвиняват за 2004-2005 г., а "Станкоимпорт" беше 2009 г. Аз дори не зная за какво иде реч.

- Обвинен сте от Сергей Чемизов, че сте участвали в заговор за кражба на $ 1,25 млн. от "Станкофранс" заедно с няколко неизвестни лица. Самият Чемизов пък попадна в последния списък на ЕС със санкции срещу московски бизнесмени.

- В Интерпол пише, че съм откраднал пари, а Русия казва, че съм имал договор да ги взема. Адски трудно е да коментирам, преди да съм напълно запознат.

Чемизов пък не е обикновен бизнесмен. Той ръководи огромна технологична компания.

- Книжарницата ви в Париж бе пред фалит и ви спаси Юрий Ковалчук, собственик от Банка Русия. Как се стигна до това?

- Бяха двама. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин покани Виктор Файнберг на среща с нас. Той е от тези, които през 1968 г. правеха манифестация на "Черверния площад" срещу нахлуването в Чехословакия. Той е истински дисидент и ни свърза с Ковалчук.

- Но той също е в списъка със санкции.

- О, той определено е там, заедно с Чемизов. Аз никога не съм срещал Ковалчук. Той никога не е влияел на политиката ни. Просто нямахме пари, иначе нямаше да приема. Все пак той има само 5%. Но да, човек от списъка със санкции ме натопи,а друг ме спаси.

- Вие сте основател на "Руси либерте" (Свободна Русия - бел. авт.). Как се стигна до това?

- Искам да кажа, че това не е мое движение. Основната идея е за гражданско движение. Вече имах няколко антиправителствени действия. Просто през 2011 г. имаше страшни изборни нарушения (гласуваха 140% от жителите на Русия - бел. авт.) и хората излязоха по улиците на протест. След това дойде решението на малка група хора това да стане не движение, а асоциация.

В началото бе регистрирано на домашния ми адрес. Никога не съм бил президент обаче или член на изпълнителния съвет. Аз съм просто човек с гражданска позиция. Няма да ходя на избори или да взема мястото на г-н Путин.

Искам да променя средата в Русия, за да правя бизнес там. Сега не мога.

- Какво стана със "Синиор отел груп"?

- Продадох я на хора, които са близки до Кремъл. За да правя бизнес там, трябва или да съм с правителството, или да сменя правителството.

Искам в Русия да има гражданско общество и гражданска държава.

Така е и в България. Вижте електроцентралата ви "Белене". Толкова много хора са против, но няколко олигархи вземат пари и го движат.

- Преди дни в България си отиде едно правителство, за което казваха, че е избрано в Кремъл. Сега обаче дойде ново. Какво очаквате от него?

- Говорих с много хора. Те казват, че правителството ви трябва да бяга от Русия. Новият ви премиер е професор по конституционно право. Това е прекрасно. Може би не трябва да бягате от Русия, а да уважавате себе си. Трябва да изтъквате, че сте българи.

- Старото правителство обаче спря "Южен поток".

- Е, никой не ходи по светски събития с любовницата си. Виждате, работата продължава.

Аз се занимавам със социални дейности. Това, от което се нуждае България, е добро позициониране. Маркетинг и пиар, но на европейско ниво. Германия е най-могъщата икономика, а България каква е. Най-отзад на опашката. Имате климат, море.

Може да сте дестинация за възрастни хора. Франция, Финландия, Литва могат да пращат пенсионерите си тук. Това искам да направя тук, като започна с този център (показва проект - бел. авт).

Не мисля, че старото правителство можеше да се справи. Те се грижеха за олигарси, а не за обикновените хора.

- У нас ви покани фирма, за да участвате в конференция, каквато нямаше. Обадиха ли се пак?

- Не съм съдия да обвиня някого. Покани ме голяма компания, но не искам да казвам коя. Обадиха се 2 дни след ареста, но не се извиниха.

Осъдиха футболист, пребил манекенка

Предишна новина

Омбудсманът призова БНБ за повече гъвкавост спрямо вложителите в КТБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.