Ню Йорк узакони употребата на марихуана за развлекателни цели

Ню Йорк узакони употребата на марихуана за развлекателни цели

Американският щат Ню Йорк узакони употребата на марихуана за развлекателни цели. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо от Демократическата партия подписа съответния закон, одобрен от двете камари на щатското законодателно събрание, във всяка от които неговата политическа сила има мнозинство, съобщава „Ройтерс“. 

Така Ню Йорк стана 15-ият от общо 50 щата в САЩ, узаконили канабиса за развлекателни цели. Неговият закон отива по-далеч от тези на други щати, като предвижда модел за социална справедливост - около 350 милиона долара ще бъдат пренасочвани всяка година, посредством данък върху продажбите в размер на 9%, към районите, където живеят много чернокожи и хора от латиноамерикански произход. Смята се, че те са били най-засегнати от забраната и мерките срещу употребата на марихуана.

Очаква се първите магазини за продажба на канабис да отворят догодина. Законът позволява на пълнолетни, навършили 21 години, да купуват и отглеждат марихуана за лично ползване. Максималното разрешено количество, което човек ще може да притежава в американския щат Ню Йорк, с население от около 20 милиона души, е 3 унции или 85 грама. Обхватът на програмата за даване на марихуана за медицински цели ще бъде разширен.

„Това историческо законодателство носи справедливост на дълго време маргинализираните общности", изрази задоволство в комюнике губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. Той освен това подчерта, че „тази нова индустрия" ще генерира икономически растеж и ще допринесе за по-безопасната употреба на канабис. Според властите в Ню Йорк законният бизнес с марихуана може да доведе до създаването на между 30 000 и 60 000 работни места в щата. Междувременно и губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм обяви, че ще придвижи законопроект за легализиране на марихуаната през юли. 

Още по темата

БХРА с жалба пред ВАС за затворените хотелски ресторанти

Предишна новина

Вторият руски дипломат напуска България след шпионския скандал

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    max | нерегистриран
    0
    -1

    Притежанието и отглеждането на малки количества за лична употреба е гарантирано и по смисъла на действащата Конституция на България с правата за личен живот, свобода и неприкосновенност, частна собственост и не на последно място свободата на мисълта. Остава да се произнесе Конституционния съд на какво основание управляващите нарушават тези права, когато липсват доказателства, свидетелски показания и пр. за разпространение в конкретни случаи на едно-две или няколко грама канабис. Главният прокурор, Съдилищата и Омбудсманът отдавна би трябвало да си изпълнят задълженията по тази инициатива

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.