Нивото на ало-измамите ще бъде драстично по-ниско до максимум 8 месеца

Нивото на ало-измамите ще бъде драстично по-ниско до максимум 8 месеца
Зам.-главният прокурор Иван Гешев и шефът на Националната полиция Христо Терзийски

Осем ало-измамници – седем от град Левски и един от София - са задържани по време на мащабна полицайска операция под ръководството на Специализираната прокуратура. Това съобщи зам.–главният прокурор Иван Гешев на брифинг по случая.

Акцията е започнала в петък сутринта, претърсени са домовете на задържаните, извършват се и изземвания. По непотвърдена информация, един от задържаните е Димитър Серафимов, считан за един от тарторите на групи. При претърсванията в дома му, в мазето му са открити килограми злато. В къщата на Серафимов са намерени и иззети и голямо количество пари в левове и евро. Полицаите са открили в двора му и луксозен автопарк на ромската фамилия, която включва "Мерцедес", "Ауди А6" и други лимузини.

Акцията в Левски продължава с претърсвания. На мястото освен зам.- главният прокурор Иван Гешев е и шефът на Националната полиция Христо Терзийски. Подобна акция имаше и в Горна Оряховица на 18 април т.г., а град Левски е един от трите града с концентрация на този вид престъпност.

В рамктие на брифинга зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира и цялостното  състояние на този сегмент на организираната престъпност и пое ангажимент съвсем скоро неговото ниво да бъде сведен до минимум. "Това е второто сериозно дело за групи, занимаващи се с т.нар. "ало-измами". След като беше извършена оценка на този сегмент на престъпността, се набелязаха редица мерки на държавата, в това число и на органите на съдебната власт, тоест на прокуратурата, за вземане на отношение към този вид престъпления. За никого не е тайна, че извършителите на този вид престъпления са лица с нисък социален статус и ниско образование и държавата, според колегите, извършили анализа, включитело на ниво министър-председател и главен прокурор, смятаме, че не може да позволим такива групи да тормозят възрастните хора в странта, да обират спестяванията им, последните им пари и, че това не е справедливо, и че държавата е в дълг на тези хора, които са си плащали данъците, били са коректни към държавата и след време се получава така, че едва ли не няма кой да ги защити", посочи Гешев.

"Ако не може държавата да се справи с такъв тип престъпност, възникват въпроси за доста по-сериозен тип престъпност, които трябва да решават органите на съдебната и изпълнителната власт. След анализа, бяха набелязани действия, които не са инциденти, а става дума за кампания, мога да кажа. Целта на тази кампания е до най-късно лятото на следващата година показателите и нивото на тази престъпност да бъдат сведени до доста по-ниски нива. Съзнаваме, че не можем да решим изцяло този проблем, но сме сигурни, че нивото на този вид престъпност ще бъде доста по-различно в следващите от 6 до 8 месеца. Българските граждани заслужават това нещо, защото тези хора крадат спестяванията им и на гърба на тези възрастни хора, те живеят в разкош. Ще видите утре на брифинга на Специализираната прокуратура, че става дума за едни разкошни къщи, коли, килограми злато, едно парадиране. Разбирането на ръководството на прокуратурата е, че заплатите на колегите, включително на мен, се плащат от българските граждани, в това число и пенсионерите. Съвсем нормално е аз и прокуратурата, сигурен съм, че и колегите от МВР така разсъждават, да излизаме и да обясняваме какво правим срещу тези пари и тези заплати и какъв продукт произвеждаме. Тази публичност смятам, че е задължителна не само за прокуратурата и МВР, тя е задължителна за всички, които се издържат с пари от гражданите", допълни той.

"Живеем в нови времена и хората, които не могат да се преориентират, ще трябва да понесат последствията на закона. Независимо дали става дума за ало-измами или за корупция по високите етажи. Или който е извършил нарушения, ще трябва да се преориентира, или да понесе последствията си. Свършиха времената на мутрите. Ще свърши времето и на това нещо. Ако тези, който вършат нещо в несъответствие със закона не ми вярват, съвсем скоро ще ми повярват и ще ме разберат по друг начин", коментира още зам.-главният прокурор.

По думимте на шефа на Националната полиция Христо Терзийски разследването е започнало преди 7  месеца и предстои в събота държавното обвинение да прецени на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинение и за какви престъпления. "Налице са и много други опити за измами, спрямо които ние сме предприели действия. Всички задържани са криминално проявени, а по-голямата част от тях са и осъждани. Човекът, задържан в София, е действал като муле", посочи Терзийски.

 

Лозан Панов - ръководител на предизборния щаб на Методи Лалов

Предишна новина

Редица нарушения при медицинската и дентална помощ по НЗОК констатира прокуратурата

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  | нерегистриран
  9
  -4

  А за нивото на реката в сантиметри, нещо ще каже ли?

 2. 9
  | нерегистриран
  7
  -6

  А след 9 месеца бая моми ще родят!Поредното обещание на ръководството на персонала

  на лафките е изключително трогателно!Целокупният народ плаче от умиление, почти като при Бай Тошо:Тая година завод за полупроводници, догодина за цели!

 3. 8
  Всеки според плана си | нерегистриран
  7
  -7
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Голям майтап...и какво да правят хората през тези 8 месеца... и зщо не веднага а след 8 месеца... и как ги определихте тези 8 месеца. Жалка история  Младите и кадърните ще напускат страната,все по-малко учители и лекари ще останат тук, а оставащите ще трябва да прехвърлят всеки месец по една страница на календара.И така осем пъти, тоест докато минат 8-те месеца.Това ще правят хората.

 4. 7
  Обнадежден | нерегистриран
  11
  -7

  Тези 8 месеца много ми приличат на "онези 800 дни", за които едно лице се закле да оправи страната.Колеги ,предлагам да изчакаме 8 месеца и да проверим честотата на "телефонните измами".

 5. 6
  Тук стана съвсем просташко - като в 90 на сто от медиите | нерегистриран
  10
  -10

  Еднакво всичко се чете. И еднакво се пише. А истината я няма. Мутри да съобщават, че е свършило времето на мутрите. Представяте ли си?

 6. 5
  | нерегистриран
  11
  -11

  Голям майтап...и какво да правят хората през тези 8 месеца... и зщо не веднага а след 8 месеца... и как ги определихте тези 8 месеца. Жалка история

 7. 4
  Дс | нерегистриран
  11
  -13

  Изборите идват изборите идват простата истина........навсякъде се удрят правилните хора

 8. 3
  Абе Гешо | нерегистриран
  13
  -13

  Те нали бяха изчезнали?! Или разчитате на деменцията та народа? И колко значи драстично по- ниско? И как го изчисли, бе пич гологлав

 9. 2
  Прокурор | нерегистриран
  24
  -3

  В годишния им всичко се вижда.Обикновените РС налагат сериозни наказания, докато СпП си играе на споразумения по 1-2 години.

 10. 1
  Ало, Гешев... | нерегистриран
  22
  -14

  Ми престанете да ги прекарвате на споразумения бе! Що не оповестите на уважаемата общественост за последните 6-7 години колко такива извършители са били задържани, по колко от тия случаи сте внесли споразумения и на кви наказания сте ги изкарали. Да разберат хората как се "борите" с ало-измамите. То още не е излязло от съдебна зала и хуква да върти телефони и да реве на бабите... Иначе тия големите приказки навремето и Цветанов ги приказваше, видяхме го как се "бореше" с престъпността.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.