До края на юли се удължава извънредната епидемиологична обстановка

До края на юли се удължава извънредната епидемиологична обстановка
НОЩ на среща с премиерa Борисов, Снимка: БГНЕС

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли, стана ясно на извънредна пресконферениция в понеделник, дадена от Националния оперативен щаб. Причината – високият брой на регистрирани случаи на коронавирус в последните няколко дни в България.

’Това го правим да запазим възможността здравният министър да издава заповеди, с които да създадем условия за намаляване на разпространението на коронавируса.’’, обясни на брифинга министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

‘’Да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки и ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола. Ако е необходимо, да въвеждат нови мерки в съответния регион. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия“, добави още Ананиев.

Затяга се контролът над това дали се носят защитни маски, включително и сред медицинските работници. Спешните медици са оборудвани с всички предпазни средства и когато посещават адрес, те трябва да ги носят. Ако лицето обаче няма показатели за коронавирус, медиците не са длъжни, разясни здравният министър.

От дадената пресконференция стана ясно, че все още не е отминала първата вълна на COVID-19  у нас, за да се говори за втора.

Относно тестовете и разминаванията на резултатите в различните лаборатории, професор Кантарджиев каза следното: ‘’Имаш ли положителен тест в регистрирана в България лаборатория, значи си положителен. Пет резултата в други лаборатории, посочени от теб, нямат никакво значение. В тази държава има една референтна лаборатория за проби за коронавирус" и продължи: "Ако днес съм положителен, утре отрицателен, вярното е, че си положителен. Отрицателният резултат може да е недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхраняване и транспортиране на материала и недоброжелателно взимане на материала’’. 

Проф. Кантарджиев обясни, че всеки положителен тест на заразен с коронавирус, не се брои като нов случай на заболяването в единната система..

Междувременно стана ясно, че български учени работят успешно по откриването на лекарство срещу COVID-19. "30 души в болници били подложени на тестване с препарата "Ивермектин". България е първата държава в ЕС с подобно клинично изпитване", заяви шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Още по темата

"Правен свят" с ново лице и нови рубрики

Предишна новина

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров ще лежат в затвора заради поискан и получен подкуп от Александър Ваклин, реши АСНС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    666 | нерегистриран
    3
    0

    Изключителна наглост.!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.