Номинираните за главен съдебен инспектор не дават съгласие, консултациите продължават

Номинираните за главен съдебен инспектор не дават съгласие, консултациите продължават

Нито един от десетимата съдии, предложени за кандидати за главен съдебен инспектор в обявените от Съюза на съдиите в България (ССБ) вътрешносъсловни консултации, не е дал своето съгласие да бъде официално номиниран за поста. Това става ясно от съобщение на сайта на ССБ. От организацията засега не казват с какви мотиви юристите се отказват, но уточняват, че основанията им за това ще бъдат обобщени.

От ССБ, обаче, са категорични, че консултациите за търсене на подходящ кандидат продължават.

Първоначално бе обявено, че срокът за номиниране на кандидати е до 21 февруари. Но от ССБ го удължиха до 28 февруари, тъй като някои от предложените имали нужда от време да помислят дали да дадат съгласие.

Същевременно днес стана ясно, че ССБ започва вътрешносъсловна дискусия за ролята, мястото и изискванията към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). "Намираме провеждането ѝ за полезно, тъй като на първо място се утвърди профил, съдържащ обективни критерии към законоустановеното изискване заемащите длъжността да притежават високи нравствени и професионални качества", се казва още в съобщението на сайта на ССБ.

От съюза добавят, че вътрешните консултации не са се ограничили само до номинирането на кандидати, а са се съсредоточили и върху обсъждането на принципни въпроси за правомощията на ИВСС, начина на конституирането му, дейността му до момента и неговите перспективи.

Според процедурните правила, приети от Народното събрание през февруари, предложения за кандидати за поста главен инспектор се внасят в правната комисия на парламента до 2 април. Предложенията трябва да са в писмена форма, мотивирани и придружени от набор от документи: писмено съгласие на кандидата по образец, приложен към решението; подробна автобиография; ксерокопие от диплома за завършено висше юридическо образование; декларация,че не е налице несъвместимост по смисъла на чл. 18, ал. 1, т. 10 от Закона за съдебната власт; документи за стаж, свидетелство за съдимост и други.

Това е четвъртата процедура за избор на главен инспектор, открита в НС, в последната година и половина. Първите три претърпяха тежък провал.

Още по темата

Руското правителство изготви законопроект, с който облекчава процедурата за придобиване на руско гражданство от чужденци. Предвижда се чуждестранните граждани, които са предприемачи, инвеститори, специалисти и завършили висшето си образование в руски проф

Предишна новина

Правителството предлага отмяна на Закона за публично-частното партньорство

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 37
  до winer| | нерегистриран
  1
  0

  до winer|
  нерегистриран10 март 2014, 11:571 0 И ти ли, Бруте? Докога, драги? Докога, Ние, Знаещите, водени от Неграмотниците, Ние, Можещите, под Ръководството на Некадърниците ще правим от Нищо - Всичко, за Кефа на Неблагодарниците? Докога? Стига вече! Да си стоят в лайната и Те, а не само Нас да киснат в тях!

 2. 36
  вейхайвей | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#35] от "444":

  Благодаря. Установявам, че неведнъж, и то по различни въпроси, съм бил на доста сходни позиции с постовете на ник 444 /ако той се ползва от едно и също лице, разбира се/.

 3. 35
  444 | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#27] от "вейхайвей": Поздравления ! След теб нищо не искам да казвам. Ти си го казал !!!

 4. 34
  б | нерегистриран
  1
  -2

  веселия пънГъзов или приятелката на Цвъки рапоня?

 5. 33
  a | нерегистриран
  1
  -1

  Мирослава тодорова или нела куцкова?

 6. 32
  HFIMFOR | нерегистриран
  2
  -1

  в каква държава живея?!-някакви си псевдоинтелигенти овързали се в нормативни разпоредби месеци наред си отварят напразно плювалниците,защото това тяхното не е уста....побиват ме тръпки....тези,които ви наблюдават затова именно се превръщат в егоисти!Вие и вашите сателити сте вредни същества!

 7. 31
  аз | нерегистриран
  0
  -1

  De lege ferenda - с оглед на бъдещия закон.

 8. 30
  ...ПРОЦЕДУРА ВИЕ ДА ГО НОМИНИРАТЕ...ЕКС ЛЕГЕ МОЖЕ БИ?!... | нерегистриран
  6
  -2

  До коментар [#28] от "":
  Тук е мястото да се направи една обяснителна бележка по отношение на понятието “ex lege”. ex lege (лат.) “екс леге” – е съобразно закона, в съответствие с правото, по право. Думата “привилегия” има латински произход и също като extra legem означава извън закона. Съюзът на съдиите има “привилегията” да открие процедура за номиниране на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет извън рамките на закона (extra legem).

 9. 29
  ТОЙ Е ДЯЛАН КАМЪК И ЗА ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР СЪЩО СТАВА... | нерегистриран
  4
  -4

  До коментар [#28] от "":
  Сигурно и десетимата съдии, предложили се за кандидати за главен съдебен инспектор на Съюза на съдиите в България (ССБ) са наивни, угодни всекиму. Всекиму угаждат, на всеки му, който им трябваше. Има един раздел организми наречени безгръбначни и тези същества, и днес се срещат, но този вид сега за разлика от еволюционните му предци са го кръстили „дялан камък”. Навсякъде пасва където и да се сложи. Само да е по-високата извивка „дяланият камък” ще върти, ще суче, но ще следва зададената форма. И как не! Нали гръбнакът му липсва, няма какво да му пречи. Така неусетно движейки се покрай извивките, гледаш го високо в стената застанал. Щастлив гледа от горе и сам не разбира как се е заклещил. Тези, „дяланите камъни”, тях горките, природа не само ги е лишила от гръбнак, но и лицето им е отнела, та хората ги наричат безлични. Безлични и угодни всекиму, точно същите като ръководството на Съюза на съдиите в България.

 10. 28
  | нерегистриран
  4
  -8

  КАКВО ЩЕ НОМИНИРАТЕ НЕ ЗНАМ ЗАЩОТО ПО КОНСТИТУЦИЯ И ЗАКОН ДРУГ Е ОРГАНЪТ КОЙТО ИЗБИРА ГЛАВНИЯ ИНСПЕКТОР,А ПРОЦЕДУРА ВИЕ ДА ГО НОМИНИРАТЕ...ЕКС ЛЕГЕ МОЖЕ БИ?!Е,МНОГО ОБИЧАТЕ ДА НОМИНИРАТЕ НЯКОЙ.АЗ ПРЕДЛАГАМ НЕЛИ КУЦКОВА.ЩЕ И ОТИВА ОТ ВСЯКЪДЕ!ИЛИ КАПКА КОСТОВА-СЪС СЪЩИТЕ ПАРАМЕТРИ НА НОМИНИРАНА.МОЖЕ БИ ТЕДИ СТАМБОЛОВА.ДА ТЕДИ!ИЕС!БАШ ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР .ТАКА ЩЕ СЕДИ С РЪЦЕТЕ НА КРЪСТА КАТО БУКВАТА"Ф" И ЩЕ ИМА ПРЕКРАСНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСИПЕ ВСИЧКИТЕ СИ ЦЕННИ ИДЕИ ВЪРХУ ГЛАВИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ!ТОВА СА МОИТЕ НОМИНАЦИИ !ПИТАЙТЕ ГИ И АКО ОТКАЖАТ ПОКАНЕТЕ КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ!ТОЙ Е ДЯЛАН КАМЪК И ЗА ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР СЪЩО СТАВА.ЩЕ СИ НАПРАВИ БЛОГ НА ГЛАВНИЯ ИНСПЕКТОР.ВСИЧКИ ЩЕ ГО ЧЕТЕМ ДРУЖНО!
  ЗА СЕГА АННА КАРАИВАНОВА Е РЕКОРДЬОРКА.НЕЙНИЯТ РЕКОРД ПО ДЪЛГОЛЕТИЕ НА ГЛАВНИЯ СЪДЕБЕН ИНСПЕКТОР МОЖЕ ДА БЪДЕ СРАВНЕН САМО СЪС СВЕТОВНИЯ РЕКОРД НА СТЕФКА КОСТАДИНОВА ВЪВ СКОКА НА ВИСОЧИНА!ВДИГАМ ТОСТ ЗА Г-ЖА КАРАИВАНОВА!

 11. 27
  вейхайвей | нерегистриран
  21
  0

  Напълно разбирам колегите, които са отказали номинациите. Че и аз, дето имам една панелка и кола-тийнейджърка, бих отказал /нищо, че на никого и през ум не му е минало да ме номинира/. Само ще дам повод на разни помияри да питат - той дали не пере пари като е купил от тъща си велосипеда й и защо не му го е подарила; той защо се напи като куче преди осем години на рождения си ден и какви са тия катаджийски глоби за говорене по мобилен телефон. Че аз да не съм се намерил на улицата... Инспектор ще им ставам!!!

 12. 26
  888 | нерегистриран
  3
  -7

  До коментар [#17] от "Ще ви лъснат парите и имотите! ССБ са длъжни да ни обявят тези десетима съдии - кандидати" Да, страх ги, е защото всички са
  милите "бедни".

 13. 25
  ....... | нерегистриран
  3
  -7

  До коментар [#15] от "липсва правно основание и компетентност":

  Много на сериозно се взимат, а нищо не зависи от тях.Ха!ХА!

 14. 24
  морален | нерегистриран
  6
  -8

  ССБ,никога не е заставала зад своите хора, а само си пише, за да демонстрира, че нещо върши за съдиите.

 15. 23
  Поредни бисери от магистратския манталитет и морал | нерегистриран
  1
  -8

  http://www.legalworld.bg/forum.php?topicid=157735
  прокурор до старшината "КолибЯсов"
  |нерегистриран
  01 март 2014, 13:45
  Чупка бе говняр!
  Колибесов
  |нерегистриран
  01 март 2014, 13:38
  Нашите магистрати достатъчно се облагодетелстват със странични доходи. Евродоклада ясно им показва че са първенци - корумпаци.
  477
  1111111111
  |
  нерегистриран
  03 март 2014, 18:58
  Абе смотльо , не ти ли омръзна да пишеш едни и същи щуротии. Тъпак.

  11111111111
  |
  нерегистриран
  26 февруари 2014, 17:08
  Изящте се помежу си псета въшливи. Късайте си месата и квичете до бога. Мръсна пасмина.Всеки гледа на другия в паницата и си мисли че чуждото е по голямо. Боклуци.

  до госпожиците
  |
  нерегистриран
  25 февруари 2014, 20:58
  Да го духате сополив .
  УЖАС
  |
  нерегистриран
  18 февруари 2014, 14:18
  УЖАС,УЖАС,УЖАС. Чета и не вярвам и на очите си и на ушите си.До къде стигна тази съдебна система? Кой и как да очаква от нея да стигне до някъде, когато езика на говорене е такъв, като в този форум.Общия облик- злобни, неграмотни, алчни и зависливи служители, сипещи по цял /работен/ ден злоба и жлъч.Преди време, скоро, работех в тази система, но напуснах по собствено желание и си намерих работа другаде.Знаете ли Вие уважаеми как е навън от тази система? Някой от вас плащал ли е осигуровки лично, получавал ли е пари за дрехи в размер на 150 лева годишно...? Спрете да хленчите и вземете малко да се ограмотите и да научите някои норми на поведение в обществото, защото в крайна сметка никой не е венчан за работата си и ако си мислите, че веднъж влезли в тази система то ще е до живот- много се лъжете.Молете се просто да не започнат да ви оценяват както наистина е редно и правилно, че тогава ще ревете, ама наистина ще има за какво.Лек ден.
  371
  арбитър
  |
  нерегистриран
  17 февруари 2014, 21:15
  ваа колко съм бил тъп ва .зако ме ми каза ва капут да ни са хабя да ти пиша ами са прая на загубен.От не ми каза по рано ами да са притснявам да са прая на културин!Що не се гръмнете ва отворковци от селооо прости - хората говорили на ти и който говорел на Вие бил ПРОЗТ - а не ПРОСТ хахахахахха ебати тъпаците

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.