Нов арест във Врачанския затвор вече е по европейски стандарт

Нов арест във Врачанския затвор вече е по европейски стандарт
Заместник-министрите на правосъдието Красимира Филипова и Андрей Янкулов. Снимка: МП

Следственият арест във Враца е обновен и отговаря вече на всички европейски стандарти, съобщиха от правосъдното министерство. Той е преместен в зоната за повишена сигурност на затвора, след като арестните помещения досега бяха в сградата на Областната дирекция на МВР-Враца.

В резултат на преустройството във Враца са ремонтирани десет нови спални помещения за арестанти, които разполагат със самостоятелни санитарни възли. Капацитетът им е за 20 лица, задържани под стража. Предвидени са отделни килии за жени и за непълнолетни. Спецификата на помещението за жени, е че в санитарния възел има и душ, вграден в стената.

При новите помещения изцяло е спазено европейското изискване за жилищна площ, осветеност и отопление. Общата площ на едно спално помещение е 11,5 кв. м., предназначена за двама арестанти. Оборудването на помещенията се състои от две легла, маса с два стола и шкафчета.

Осигурен е достъп на естествена светлина и чист въздух в спалните помещения, чрез прозорец с ПВЦ дограма. За тъмната част на денонощието е предвидено икономично LED осветление, съответстващо на признатите технически стандарти.

Изградена е система за видеонаблюдение и съответните сигнално-охранителни съоръжения  в зоната на ареста, включваща паник-бутони, сигнални лампи, нови решетки и др. Изградени и оборудвани са и три кабинета за работа на служителите от следствения арест.

Промените са финансирани от бюджета на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и на стойност 38 450 лв., като за преустройството е използван доброволния труд на над 20 лишени от свобода.

Министерството на правосъдието ще продължи политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно. Целта е по-оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите, които се настаняват в изцяло ремонтирани помещения по европейски изисквания и могат да ползват съоръжения на затвора. В края на март 2015 г. вече бе преместен арестът в Бургас в ремонтирано помещение на местния затвор. През август м.г. беше открит реновираният арест в затвора в Плевен, посочват от министерството.

На официалното откриване днес във Враца са присъствали заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, заместник-министърът на правосъдието в оставка Андрей Янкулов, и.д. шефът на ГДИН Свилен Цветанов, началникът на затвора във Враца Ангел Кабатлийски и магистрати.

ВКС и ВАС казват как да съдим държавата за вреди от нарушение на правото на ЕС

Предишна новина

Данъчните престъпления и някои предложения de lege ferenda

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  0
  0

  Че тоя арест по-хубав от редица тризведни хотели по морето. Аз мисля да посетя ареста през лятото-вместо море. Добри условия, закуска в леглото, кво му трябва друго на човек.

 2. 8
  Криворазбраната цивилизация и криворазбраната европеизация | нерегистриран
  8
  0

  Следственият арест във Враца е обновен и отговаря вече на всички европейски стандарти, за разлика от домовете за възрастни хора в България и детските градини и ясли в България.

 3. 7
  112 | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #6 от "до 3, 4 и 5 | нерегистриран":
  И това са коментари от юристи, които смятате,че това е почивна станция с безплатен кетъринг, като гледам верно сте готови за ареста. Ми добре дошли сте.

  Звучиш като самотен обитател на заснетите помешения, зажаднял за нови лица и копнеещ за мъжка ласка...

 4. 6
  до 3, 4 и 5 | нерегистриран
  1
  -2

  И това са коментари от юристи, които смятате,че това е почивна станция с безплатен кетъринг, като гледам верно сте готови за ареста. Ми добре дошли сте.

 5. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  Направо като един разказ на О.Хенри  Идеален подслон за зимните месеци. Крадеш някаква сума, хващат те, не я връщаш, държат те в ареста, присъдата отговаря на срока на ареста, накрая-ядене , пиене, топло, вода в ареста,чисто, а и си задържаш откраднатат сума каато излезеш. И при граждански иск за откраднатото, ти си без петак официално, и няма какво да ти вземат.

 6. 4
  112 | нерегистриран
  7
  0

  На бас, че до месец престъпността в района ще се покачи двойно! Топло и луксозно място, безплатна храна, евростандарти - мечтата на всеки мургав сънародник, а такива в онзи регион не липсват...

 7. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  Арестът много ми харесва. Ще го посетя тези дни!

 8. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  Да, защото не е политик, а магистрат.

 9. 1
  Izy | нерегистриран
  1
  0

  Кр.Филипова няма да изкара и 3 месеца в МП. Помнете!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.