Първите впечатления и мненията относно доклада за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз вече са налице. Очаквано – опозицията видя негативни тенденции относно България, а управляващите – успех за политиките, които водят.

Как обаче представителите на страната ни в Европейския парламент разчетоха новия доклад? Малко след обявяването на доклада евродепутатът Емил Радев се включи в пресконференция на ГЕРБ като заяви, че приема изводите за България като „положителни и обективни“. Той не отрече, че в документа се съдържат и забележки към страната ни, сред които най-отчетливите са тези, свързани с планувани у нас законодателни изменения относно механизма за разследване на главния прокурор, за които вече правителството е изпратило запитване до Венецианската комисия за мнение. Радев увери, че страната ни ще се съобрази напълно с препоръките на Комисията в тази насока. Друга важен детайл, който евродепутатът отчете като минус за България бе – липсата на прозрачност относно собствеността на някои медии у нас. И в тази връзка се предвиждат законодателни изменения, каза още той.

Сред най-важните акценти в изказването на Емил Радев беше коментарът относно Механизма за сътрудничество и проверка, който действа върху България и Румъния от години. След поредица от интерпретации и инсинуации в публичното пространство и в някои медии, че на практика страната ни ще бъде поставена под две паралелни наблюдения – едно по стария механизъм, и второ по новия, валиден за всички държави в ЕС – Радев увери, че към момента в Европейската комисия не текат абсолютно никакви процедури свързани с България по т. нар. „стар мониторинг“. Той изрази и впечатление, че за част от чиновниците в Брюксел страната ни върви на практика в „комплект“ с Румъния, която от своя страна предприе сериозни крачки назад в развитието си по препоръките на Комисията във връзка с механизма. Радев беше категоричен, че наличието на Механизма за сътрудничество и проверка върху България е единствено формално и прекратяването му изчаква крайното одобрение на Съвета на ЕС, като преди това и парламентът, и комисията са се произнесли в посока, че той трябва да отпадне.

"Що се отнася до изслушването на 5-ти, аз много се надявам този доклад да бъде взет под внимание, защото що се касае до резолюцията, която ще касае върховенството на закона в България, сигурен съм, че този доклад не е взет под внимание и няма да се вземе, защото проектът за резолюция вече е готов. За съжаление ЕП няма нужните органи такива, каквито има ЕК, защото ЕК прави този доклад по обективна оценка, в диалог, както с всички държавни органи и от правителството, и от съдебната власт, и с НПО-сектора, разполага с информация, която е достоверна и проверява всички твърдения и факти. За разлика от това стана така, че за съжаление резолюцията на ЕП ще се пише главно по доноси, които заливат през последните 3 месеца ежедневно колегите ми в ЕП. За съжаление тази резолюция става чисто политическа, защото виждаме, че политическите семейства от България прехвърлиха битката на политическите семейства в ЕП. И виждаме от едната страна крайно леви, социалисти и зелени, а от другата страна ЕНП и консерваторите, лявото и дясното, като явно става, че на практика се използва ЕП в момента да се прехвърли от вътрешнополитически план на външнополитически с цели естествено само вътрешнополитически, за съжаление пак казвам, не толкова обективни данни, защото ЕП няма нужните механизми да извършва скоростни проверки, няма тези органи, които има ЕК, дирекциите, целия този персонал. И аз много се надявам този доклад да бъде взет под внимание, да бъдат взети под внимание и отговорите, които изпратиха българските власти на въпросите", коментира Радев относно предстоящото обсъждане на България на 5 октомври в Евопейския парламент.

Илхан Кючюк, евродепутат: Нов доклад за България не се пише

И евродепутатът Илхан Кючюк потвърди в коментар за „Правен свят“, че нов доклад за България за настоящата години не се пише, не се подготвя и не текат никакви процеси свързани с това.

Относно публикувания доклад за върховенството на закона, той посочи: „Бих определил този доклад като реалистичен. Тук добрата новина е, че в бъдещ период от време ще има реална съпоставка между всички държави членки. Смятам, че това е добрата новина, защото няма да има механизъм, който да проследява само две държави или икономическия и социален механизъм като семестър, който да проследява тяхното развитие, а ще има по безспорно важната тема – върховенство на закона, демокрация и основни права и човешки свободи – един по-реалистичен и задълбочен поглед на ЕК“.

На въпрос относно съпоставката на изводите в доклада относно България и останалите държави членки Кючюк посочи, че не е изненада, че страни като Полша и Унгария, както и Испания са понесли доста повече критики отколкото страната ни. „Ние и в пленарна зала сме обсъждали Испания, когато беше случаят с Каталуния. На преден план излизат обаче две държави – Полша и Унгария – защото при тях има систематично нарушаване на основни демократични принципи и тези на правовата държава. Имаме и надлежни действия от страна на Комисията, като активирането на чл. 7, който доказа между другото своята неефективност“.

По думите на евродепутата има и втора добра новина относно бъдещия нов механизъм на наблюдение на всички държави членки в ЕС, а именно, че той ще има превантивно действие. „Той ще сигнализира колкото е възможно по-рано за възможните негативни тенденции с цел да ги предотврати. Тук отново се връщам на идеята за диалога – всъщност главната цел на механизма е да влезе на един много по-ранен етап на диалог със страните членки. Набирайки информация за всички държави членки от различни източници, но при ясна методология обаче“.

„Няма доклад, който да се съставя по Механизма за сътрудничество и проверка, който си беше досега. Вярно е, че Комисията се произнесе, че този механизъм трябва да отпадне, това беше една политическа оценка и едно политическо обещание, бих казал, на Жан-Клод Юнкер. Третото - вярно е, че парламентът по писмената си процедура също даде зелена светлина. Вярно е и, че Комисията ще вземе решение след консултация с държавите членки. А към настоящия момент в Съвета на ЕС не съществува такава тема. Има теми, които не се поставят в дневния ред. Не е тема в дневния ред на германското председателство, няма да бъде част от дневния ред и на другите председателства. Тоест, ако трябва да си го обясня сам на себе си – не се пише нов доклад по МСП, не се слива и новия механизъм и изминалите доклади. Аз предполагам, че Комисията ще намери елегантен начин да излезе от тази ситуация и да се слеят двата механизма“, допълни той.

Важно уточнение, което направи Кючюк, бе и че на практика новият хоризонтален механизъм ще започне да действа едва след 2 години, когато преминат всички ревюта. „Всички държави, по 5, по 5 ще бъдат изследвани много задълбочено по азбучен ред, както сме се уговорили. Реално този механизъм може би ще бъде задействан окончателно дори и след 5 години, когато има общо решение на трите институции, че това може да бъде общо усилие. Защото тази тема стои от 2016 година. Сега разликата е, че Комисията го предлага, а досега само парламентът го искаше“, допълни евродепутатът.

Столичните адвокати вече няма да плащат разноски за обработка на документи

Предишна новина

Масови проверки за носене на маски в градския транспорт

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  ********************************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 12
  До 11 | нерегистриран
  2
  -4

  Именно. Ако не се пише доклад, значи наблюдение КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ - НЯМА. Разбираемо е желанието на разни НПО-та и групи, взимащи парички от това да ИМА проблеми в България, чието решение да им бъде поверено срещу въпросните парички, но нека сме обективни - това, че Йоурова казва, че мониторингът не е отпаднал е факт - защото формално процедурата по отмяната му не е приключила окончателно, благодарение на това, че германците, ръководещи председателството в момента се занимават с горките мигранти и проблемите на гейовете, вместо да обсъдят в Съвета на ЕС пролбема с отпадането на мониторинга. И тук няма нищо свързано с това, че България е "дъно", а готините, чисти и спретнати европейци ни шокат канчето, удрят ни шамар или каквото там беше.....Просто не им се занимава с нас в момента, защото са дали приоритет на други работи. Това, че доклад НЕ се пише означава единствено и само, че мониторингът е ЗАМРАЗЕН и към момента на практика не функционира. Последното не е позитивно, защото нищо чудно да се използва срещу България в подходящия момент, в който решим да откажем приема на мигранти или признаване еднополовите бракове....НО е факт.

 3. 11
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #10 от "До ХаХа | нерегистриран":
  А това, че въпросната Комисия тепърва предлага да се обсъжда продължаването на мониторинга (което само по себе си не означава продължаване на мониторинга) не затвърждава ли тезата, че доклад в момента не се пише?

  Дали се "пише доклад" или не релевантен отговор може да даде ЕК, а не Радев и Кючук. Вчера зам. председателката на ЕК ясно каза, че МСП продължава. А МСП се осъществява чрез наблюдение и доклади.

 4. 10
  До ХаХа | нерегистриран
  0
  -6

  А това, че въпросната Комисия тепърва предлага да се обсъжда продължаването на мониторинга (което само по себе си не означава продължаване на мониторинга) не затвърждава ли тезата, че доклад в момента не се пише?

 5. 9
  Ха, ха | нерегистриран
  4
  0

  Докато Кючюк и Радев - ДПС&ГЕРБ си каканижат опорките, Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парманет подготвя резолюция, с която се призовава ЕК да продължи мониторинга. Правен свят, защо не отразявате тази новина?

 6. 8
  Нама да има? | нерегистриран
  8
  -2

  На лъжата краката са къси?

 7. 7
  Пепи Еврото | нерегистриран
  17
  -1

  Обърнете се към мен да ви спра Мониторинга. Аз на толкова хора съм помогнал,че на България ли няма. Малко съм скъпчия, но ако има евросредства за шест заплати на специализираната прокуратура, мисля че съм ги заслужил!

 8. 6
  RRR | нерегистриран
  8
  -5

  Хич не ми дреме от доклади, съюзи, еврокомисари и друга сган.Работата си върви, заплатата си върви, стажа си върви и това е.

 9. 5
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 4
  Ха, ха | нерегистриран
  17
  -3

  Правен свят+ГЕРБ+ДПС: Нов доклад не се пише. Вера Йоурова: The CVM is staying and the Bulgarian authorities have to deal with this.

 11. 3
  Д.р | нерегистриран
  14
  -3

  Доклада много ми хареса Толкова е сладък че чак ма фана шубе да не фана диабет За диабетици противопоказен Да не се чете

 12. 2
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 1
  Яко | нерегистриран
  22
  -3

  Яко сте впрегнати да обслужвате коалицията ГЕРБ-ДПС. Радев и Кючук могат да мажат колкото си искат, Юрова днес каза дословно: "Сега продължаваме Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), като отразяваме обективната картина от България в борбата с корупцията и ситуацията в медиите и в правосъдието".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.