След изборите, проведени на 4-ти април по време на извънредна епидемична обстановка, резултатите объркаха политолози и експерти. Ще се сдобие ли България с нов кабинет - отговорът на този въпрос, колкото и да е труден, изглежда все по-близо, а базирайки се на законовите процедури, разписани в Конституцията, се очаква развръзката на ситуацията да стане ясна до дни.

Следва развръзката?

По-малко от седмица след парламентарния вот, Централната избирателна комисия излезе с решение за броя на мандатите на партиите в новия парламент. При 50.61% избирателна активност в новия парламент влизат:  коалицията ГЕРБ - СДС със 75 депутати, „Има такъв народ“ ще заеме 51 банки, БСП вкарва 43 народни представители, ДПС – 30, "Демократична България" - 27 представители, а коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - 14 депутати. След обнародването на решението на ЦИК в „Държавен вестник“ на ход е президентът.

По Конституция след вота!

Според чл.75 от Конституцията на Република България новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента на републиката най-късно един месец след избирането. Ако в посочения срок президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от народните представители. Очакванията са държавният глава Румен Радев да издаде указ за свикването на парламента още през тази седмица.

В чл.76 от Конституцията е записано, че първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. В случая на 45-тия парламент, пред който сме изправени в момента, това е Мика Зайкова, народен представител от „Има такъв народ“. По време на същото заседание се определят председателят на Народното събрание, неговите заместници, както и парламентарните групи. Наред с това настоящото правителство подава оставка, след което президентът започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Мандатите след консултациите!

След това идва ред на връчването на мандатите, като президентът ги дава по ред, определен от вота на избирателите. Първи мандат за съставяне на кабинет получава партията или коалицията, събрала най-висок процент на изборите и сформирала най-голяма парламентарна група. Ако до седем дни има предложен състав на кабинета и парламентът го одобри с две гласувания при обикновено мнозинство, тогава ще има избрано правителство.

В случай, че това не случи държавният глава връчва мандат на втората по големина парламентарна група, която също ще разполага със седмица да представи състав на бъдещ кабинет. Ако обаче и втората група не успее да създаде правителство, мандатът се връчва на партия, избрана от президента. При трети неуспешен опит държавният глава трябва да разпусне Народното събрание.

В настоящата ситуация първи с мандат ще се сдобият от ГЕРБ, а след тях „Има такъв народ“. Заявките, направени от управляващите са, че ще предложат кабинет, заради отговорността, която носят. От партията на Слави Трифонов са коментирали единствено, че "ще спазят законовите процедури".

При провал!

Ако цялата процедура не успее да изведе ново правителство, то президентът има срок от два месеца след разпускането на старото Народно събрание да насрочи дата за нови избори. При такава хипотеза, държавният глава следва да излъчи и служебен кабинет. 

Още по темата

Още три дни за деклариране на фирмените данъци

Предишна новина

Иван Гешев и председателят на УС на АИКБ подписаха Меморандум за сътрудничество

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Да изтрезнеем | нерегистриран
  7
  -12

  А и не само за юли, крайно време е България да има достоен човек за президент ,който да е обединител, а не отрицание на отрицанието . Нормално ли е като се появи президентаи хората да сменят канала на телевизора, от Първанов насам е все така, но този сега е тих диктатор, който чака в засада. Ако съдебната система си свърши работата, ще се разбере истинската същност на Р.Р - главата на чуждото руско разузнаване в България.

 2. 2
  Анна Заркова | нерегистриран
  8
  -3

  Аз не разбирам много от политика, но това, че НЯКОЙ С НЯКОГО щял да прави правителство, след като народът на 4 април не даде достатъчно доверие на НИКОГО, ми се струва ако не нахално, то поне нелогично. А пък тия приказки, че едни юлски избори щели да бъдат също като априлските, ми се причуват като пълна глупост. Разбира се, че ще бъдат различни!
  На българина акълът му идва на другия ден – това е историческа истина. От 5 април насам ние почнахме да разбираме кои от политиците, които избрахме, искат властта на всяка цена, и кои я искат, за да свършат това, което ни обещаха.
  До юли има още време – и можем да се надяваме, че като пускаме бюлетините тогава, ще бъдем с ума си. И вече няма да забравяме, че тия, които най-много са се натискали да ни управляват, в последните години винаги са се оказвали най-непригодни за това.

 3. 1
  Йордан Татарски, БСП | нерегистриран
  6
  -9

  1. Президента Радев искал ли е от БСП осигуряване на масово участие на социалисти в миналогодишното шествие „Пътя на безсмъртието“ в памет на Васил Левски, но ръководството на БСП да не е в предните редици;
  2. Президента Радев, налагал ли е вето на законопроект на БСП и провел ли е консултации с народните представители преди ветото;
  3. Президента Радев, съгласувал ли е избор на Герджиков за служебен премиер през 2017 г.;
  4. Президента Радев съгласувал ли е с БСП или направил ли е искане за подкрепа на обявяването на кандидатурата си за втори мандат;
  5. Президента Радев искал ли е предложения от БСП за членове на служебното правителство, което е било съставено вече според президентски експерти;
  6. Президента Радев защо не ни даде едно рамо за отминалите парламентарни избори"

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.