Въпросът за промяната на процедурата за избор на държавен глава на Съединените американски щати отново е на дневен ред, непосредствено преди провеждането на президентските избори през 2020г. редица проучвания сочат, че над 50% от гражданите искат промяна на действащата конституция с цел премахване на съществуващата изборна система, а именно - фигурата на Избирателния комитет и преминаването към пряко избиране от народа.

Как действа Избирателната система към този момент?

Създадената през 1789г. двустепенна система функционира и до днес с известни промени и нововъведения.

Кандидатите за президент от двете основни политически партии, демократи и републиканци, трябва да отговарят на следните конституционни изисквания, а именно: кандидатът да бъде гражданин на САЩ, роден в страната; да е навършил 35 години и да е живял в САЩ не по-малко от 14 години, като под това изискване се има предвид такова обитаване, което включва постоянно местожителство в Щатите.

Със започването на своите кампании, кандидатите набират подходящ екип и започват общоизвестните обиколки из страната с цел подкрепа и набиране на средства за своите политически кампании, участват в телевизионни дебати, като основната идея е да защитят позициите си по значими въпроси и да изградят доверие у гражданското общество.

Процедурата представлява сложен процес, преминаващ през 4 основни етапа. Главна роля играе т.нар. Избирателна колегия (комитет). Американците не гласуват пряко за своите фаворите за президент и вицепрезидент, а за членовете на избирателното тяло, а именно техни представители, които следва да изразят волята на мнозинството на предстоящите избори. Избира се най-добрият кандидат чрез поредица от дискусии и гласувания, който ще ги представлява в същинските избори.

Всяка партия провежда национално събрание за избор на окончателен кандидат за президент, който от своя страна следва да посочи кандидата, който желае да изпълнява длъжността вицепрезидент.

Същинските избори са третият етап от изборната процедура. Гражданите във всеки щат правят своя избор за президент, но реално отбелязвайки гласа си в бюлетината, те посочват избирател, който е обещал да даде своя вот в подкрепа на кандидата за президент. Заложената идея е, че давайки гласа си за определен представител, гласоподавателите го инстуктират да гласува в бъдеще съобразно тяхната воля. С изключение на щатите Мейн и Небраска, ако кандидатът бъде избран от повече от половината граждани, получава всички електорални гласове на този щат.

Финалният етап е процес, при който електорите от всеки щат, гласуват и определят кой ще бъде новият президент на САЩ. Броят на електорите се определя въз основа на представителството на съответния щат в Конгреса. Избирателите са общо 538, като всеки един от тях притежава само един глас. Избирателният комитет е съставен от 100 сенатора - по двама от всеки щат, както и от 435 членове на представителите в Конгреса. Общият брой от 538 души се допълва от трима представители от федерален окръг Колумбия. Новият президент на Съединените щати следва да бъде избран с мнозинство повече от половината, а именно да получи над 270 гласа.

Плюсове и минуси на американската изборна система

Соченият за най-голям плюс на действащата към момента система е фактът, че така проектирана, тя отчита най-точният резултат, като се вземат предвид желанията както на силно заселените щати, така и на по-малките по население. В противен случай, ако всеки гражданин гласува самолично за своя фаворит, потенциално всеки щат ще излъчва свой собствен кандидат, който хората на практика най-добре познават. Но средностатистически по-голям шанс да стане новия държавен глава притежава фаворитът, който е от по-населеният щат спрямо останалите, защото неговите гласоподаватели са по-значителен брой.

Въпреки това голям парадокс е, че кандидат за президент, който не получи мнозинство от гласовете във всички щати, все пак има възможността да заеме поста на държавен глава. Такъв случай в историята на Съединените щати е именно изборът на Джордж Буш през 2000г., който получи 271 гласа от избирателите във финалния етап, въпреки че опонентът му Алберт Гор притежаваше половин милион повече избиратели във всички щати.

На следващо място, не същестува регламентирана единна процедура за избор на електорати, отнасяща се до всички щати. Въпреки че, общо изискване е всеки гражданин да бъде регистриран предварително за изборите, в повечето щати не се изисква никакъв документ, който да удостоверява самоличността на лицето, както например у нас всеки гласоподавател е длъжен да представи официален документ за самоличност. Официални проучвания сочат, че измамите в тази връзка са най-често свързани с представяне под чужда самоличност с цел гласуване от името на друг човек или подаване на избирателни бюлетини на повече от едно място. В много щати, включително и в Калифорния, се разрешава предварителното даване на вот, както и гласуване по пощата, без да се изисква декларирането на каквато и да е извинителна причини за това. Пет щата традиционно гласуват изцяло по пощата – това са Колорадо, Орегон, Вашингтон, Юта и Хавай.

Любопитен факт е, че изборите се провеждат винаги във вторник, като този ден от работната седмица е бил приет в миналото с идеята да се предостави удобство на гражданите, на които се е налагало да пътуват от няколко часа до един ден до изборните урни. Въпреки че, тази причина вече не е актуална, традицията към днешна дата остава. Счита се, че е необходимо въвеждането на промяна, изразяваща се в смяна на деня, тъй като това е водещата причина избирателната активност в САЩ да бъде ниска в сравнение с други държави, които провеждат неделно гласуване.

Също така в страната се налага порочният кръг на участниците в изборите. Демократите и републиканците се финансират от държавния бюджет, като в същото време други политически партии нямат такава възможност, тъй като те трябва да получат поне 5 % от гласовете на предишните избори.

Мнозина днес считат, че така утвърдената процедура за избор на президент на Съединените щати се свързва с провеждането на антидемократична политика, тъй като въпреки същинското гласуване на гражданите и резултатите от техния вот, решаваща роля има само Избирателната колегия. Въпреки това, в някои щати електорите носят отговорност, в случай, че не гласуват за кандидата, за когото са обещали, тъй като на тази основа им се гласува доверието да представляват гражданите.

За отпадането на Избирателния комитет е необходимо предприемането на редица промени от правна гледна точка, които следва да бъдат приети с мнозинство минимум 2/3 от сенаторите и Камарата на представителите на САЩ. Ратифицирането на подобна промяна следва да бъде осъществена в поне 39 от 50-те щата, а за част от американците действащата система е предпочитана и отразява приемствеността на политиката при създаването на Съединените американски щати и продължаването й досега.

Делото за атентата на летище "Сарафово" е на финална фаза

Предишна новина

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалба срещу ограничителните мерки, наложени на руски нефтени дружества от групата Rosneft

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.