Нова измама в столицата: Крадат жилище с предварителен договор


Нова имотна измама е станала популярна София и оставя на улицата предимно възрастни и психичноболни хора, алармираха магистрати пред "Труд". Схемата е проста и ефективна. Тя е своеобразният отговор на измамниците на мерките на нотариусите срещу кражбите на имоти.

Мошениците използват вратичка в закона - че предварителните договори не се сключват в присъствието на двете страни пред нотариус, а после стават окончателни с молба до съда. Ето как се случва всичко: Крадците, описвани от жертвите като "приятни млади хора", набелязват самотен възрастен собственик на апартамент или къща. За предпочитане е той да няма преки наследници, а само далечни роднини.

Ние сме от общината

Измамниците отиват при него под различен претекст, но който им дава възможност да му дадат документи за подпис. Най-често се представят за служители на общината или представители на фондация, която обгрижва самотни хора. Винаги са добронамерени и предлагат нещо изгодно. Ако са "общински служители", казват, че си редовен платец и ще ти бъде издадена безплатно лична карта. Само трябва да подпишеш заявление, което вече е попълнено. Ако са от фондация, трябва да скрепите с документ "помощта" им.

Възрастните хора подписват и падат в капана, защото листът, който им поднасят, е предварителен договор за продажба на имота им. За него законът изисква само да е писмен, за разлика от същинския договор за продажба на недвижим имот, който се сключва пред нотариус. След като разполагат с изфабрикувания документ, измамниците само трябва да подадат молба до съда и да поискат той да обяви договора за окончателен.

Подписът е истински

Съдии признават, че веднага разбират, че пред очите им се разиграва измама. Страшното е, че често няма какво да направят. След като изненаданият възрастен или психичноболен човек заяви, че нищо не е подписвал, магистратите веднага назначават съдебно-почеркова експертиза.

Тя обаче доказва, че подписът под предварителния договор е автентичен. Съдии разказват, че понякога все пак се доказва кражба на подпис и така жертвата се спасява от измамния договор. Това може да стане например, ако експертиза установи, че страниците на фалшивия документ са от различна хартия и са напечатани от различни принтери и мастила.

Спасението, на което могат да се надяват падналите в капана на измамниците психичноболни, е да се докаже, че не са разбирали какво подписват, т.е., че има порок на волята и съдът да обяви договора за унищожаем. Но мошениците са толкова обиграни, че дори водят в съда психиатри, които свидетелстват, че по време на подписването са прегледали жертвата и тя е била вменяема.

Магистратите напомнят на близките на самотните възрастни хора, че техните баби и дядовци може да се оправят много добре във всекидневието си, но да са напълно неспособни да разберат сложна юридическа сделка и лесно да се хванат на измама. Затова те съветват никой да не подписва случайно поднесени му документи, без да ги е прочел, а ако не разбира какво пише на тях, да извика познат или роднина, който да ги погледне.

Двоен капан

Изфабрикуваните предварителни договори залагат и втори капан на жертвите си.
Като неразделна част от тях се оформя разписка, че е платена част от цената на имота. Обичайно се дават 10-20% от сумата, но във фалшивите разписки се посочва, че измамените са получили почти цялата цена. Хората се кълнат, че не са взели нито лев, но мошениците водят в съда свидетели, които твърдят, че са занесли десетки хиляди левове на ръка в плик от супермаркет, например.

Уж платената цена по предварителния договор гарантира на престъпниците, че след като съдът го обяви за окончателен, ще вземат апетитен имот за смешна сума. Тази точка от фалшивия документ обаче е и основание, ако измамата катастрофира в съда, те да искат от жертвите си да им върнат тези никога недавани пари.

Подсигуряване с адвокат

Има и случаи, в които измамниците правят двойно подсигуряване. След като внесат в съда искането за обявяване на предварителния договор за окончателен, те изпращат адвокат, който твърди, че е нает от жертвата. Юристът е снабден с пълномощно с напълно автентичен на вид подпис. Ролята на този адвокат е веднага да се съгласи продажбата да бъде обявена за окончателна от името на нищо не подозиращия си "клиент".

Прокурор Виктор Тарчев: Как да се пазим от жилищната мафия 

Практиката несъмнено доказва, че измамниците са едни от най-интелигентните престъпници - убедителни и достатъчно изобретателни, за да изградят "близки" отношения със самотни възрастни хора или пък с такива, страдащи от различни психични заболявания. Отношения дотолкова близки, че да склонят тези хора да им прехвърлят цялото си имущество безвъзмездно или на несъразмерно ниска цена.

Трудно е да се даде конкретен съвет, защото въпросът не е само в това да бъдем особено внимателни, когато разкриваме личните си данни пред непознати лица, или да не подписваме документи, предоставяни ни от такива лица, или пък в това да избягваме подписването на празни листове хартия или на съдържание, чиито смисъл не разбираме. Въпросът не е и само в това внимателно да наблюдаваме близките си за признаци на такова поведение, особено ако са на преклонна възраст или страдат от психично заболяване. Не е само и в това да помислим дали не е по-добре да се разпоредим с недвижимото си имущество така, както намерим за добре (без това да ни пречи да запазим правото си на ползване върху него, включително до живот), преди възрастта да доведе до сериозни нарушения в паметта, мисленето и поведението ни.

Нещата са далеч по-сериозни. Да вземем например лицата, които страдат от психични заболявания. Счита се, че с поставянето им под запрещение престават да са интересни за измамниците, защото не могат да се разпореждат с имота си. Но близките им могат. Ами ако са недобросъвестни? С какво тогава поставянето под запрещение решава проблема? Още повече че България е страна по Конвенция на ООН, която изисква дееспособността на хората с увреждания да бъде призната наравно с тази на всички останали, и то във всички сфери на живота. В допълнение - психично болните нямат пациентска организация, а за техните права и лечение обикновено не се говори публично.

Решението следователно е не в отделните действия на хората, не е и във формалното ограничаване на права. Решението е в гарантирането на тези права, направено компетентно от съответните социални и други органи чрез адекватни, координирани действия, както помежду им, така и по отношение на лицата, чиито права следва да бранят.  

Мошениците с доносници в МВР и моргата

Най-честите жертви на имотни измами са предимно възрастни хора, които живеят сами, психичноболни и зависими от алкохол и наркотици. Не са редки и случаите обаче, в които старци без преки наследници се разделят с жилищата си след като починат.
Как обаче имотните измамници научават за смъртта на собственика?

Според разследващите начините са основно два. Единият е теч на информация от полицията. Обикновено те първи научават за смъртта на самотник в дома му по сигнал на съседи. Полицай и следовател правят оглед на трупа, за да се установи дали има данни за насилствена смърт. След това тялото се откарва в Съдебна медицина, където му се прави аутопсия. Именно заради това разследващите имотни измами предполагат, че другият канал за теч на информация е моргата. По един от двата канала измаманиците научават, че собственик на жилище е починал и ако се действа бързо, лесно може да се извадят редица документи, с които да се задвижи продажба или прехвърляне на имота на трето лице. 

Документи задигнати от архив 

Измамници успели да отмъкнал апартамент в София, след като по неустановен от разследването начин от "Стара архива" в Агенцията по вписванията бил изваден оригиналният нотариален акт на имота. В архива документът бил заместен от недействителен нотариален акт, който обаче изумително приличал на оригинала.

Различавали се само марките за платените такси, които не съответствали на действително платените. Другото разминаване било, че нотариусът, изповядал сделката, не е действал в района, който е посочен. В конкретния случай ставало дума за апартамент на двама възрастни съпрузи, починали скоро един след друг. Имали дъщеря, която страдала от параноидна шизофрения и отдавна починала. Така те останали без преки наследници. Оказало се, че апартаментът на починалите съпрузи бил обявен за продажба и дори сделката за продажбата му била на път да се сключи. Разследващите обаче успели да я спрат. 

Шизофреничка губи апартамент в жк. "Толстой"

Жертва на имотна измама станала психично болна жена, която, без да подозира, се разделила с апартамент от 60 кв.м в столичния жк "Толстой".

Тя имала дъщеря и бивш съпруг, но живеела в жилището сама. От време на време я посещавал нейният приятел - също болен от параноидна шизофрения. Именно покрай него собственичката се запознала с мъж, който започнал често да я посещава. Носил и храна, правил  компания по време на разходки из квартала. Без никой от близките  да подозира, мъжът уговорил жената да му прехвърли имота си. Обяснил , че сделката е фиктивна и че всъщност апартаментът си остава неин. Обещал и срещу услугата да  даде 18 800 лв., които, разбира се, тя не получила.

В този случай не се наложило да се фалшифицират документи, тъй като психичноболната жена била заведена при нотариус, пред който съвсем доброволно прехвърлила на придружителя си имота на стойност 77 435 лева. Собственоръчно написала трите си имена и сложила подписа си.

Експертиза впоследствие доказва, че жената е абсолютно неадекватна и не е разбирала какво върши. Измамникът се е възползвал именно от това  състояние. Удивително е как обаче нотариусът не е заподозрял измамата, тъй като собственичката очевидно изглеждала психичноболна - говорила си сама, имала неугледен вид - спластена коса и мръсни дрехи.

Разследването по делото е внесено в Софийския районен съд.

С отмъкнати ключове вземат жилище на пъпа на София 

Софийската районна прокуратура разследва случай, при който 81-годишна жена губи апартамента си в центъра на София, след като крадци отмъкват дамската  чанта с ключовете от дома й.

Година след нападението пенсионерката умира. Съседите се усещат, че от известно време не са я виждали и тъй като в кооперацията се разнася зловонна миризма, звънят в полицията. Униформените, с помощта на ключар, успяват да влязат в апартамента  на бул. "Васил Левски" и установяват, че жената е починала. Тялото  е откарано в Съдебна медицина за аутопсия. Оказва се, че е починала от естествена смърт. Докато най-близките на пенсионерката - нейните първи братовчедки, научат за смъртта , измамата е задвижена. Набавянето на нужните документи за наследяването на имота им отнема 4 месеца. През това време от апартамента започва да се чува шум от местене на мебели.

Съседка звъни на вратата и разбира, че "новият собственик" е наел хамали да почистят жилището от вещите на покойната. Новият собственик се оказал млад мъж, който пред дошлите по сигнал на съседите полицаи съобщава, че се грижил за собственичката приживе - носил  храна, купувал  лекарства. Не я бил виждал от няколко месеца, защото бил в Испания. Щом се върнал, дошъл да я навести. Твърдял, че позвънил на вратата и след като не му отворила, отключил с ключа, който тя му дала. Тогава видял, че тялото на жената го няма, а на масата стои завещание, с което възрастната дама му дава апартамента си.

Разследващите установяват, че година преди да почине, пенсионерката била нападната във входа на блока. Крадците са задигнали чантата  с личните документи, пари и ключа от дома.

Докато близките пускали жалби за измамата, "новият собственик" вписал промените в собствеността и успял дори да пусне апартамента за продажба в сайт за недвижими имоти. По-късно "собственикът" се признава за виновен и сключва споразумение с прокуратурата.

Раната "Сарафово" остава широко отворена

Предишна новина

ДНК тест търси изнасилвачи сред 500 ученици

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.