Нова измама: Звънят от номера от чужди държави, примамват с големи намаления


Нова телефонна измама под формата на агресивна рекламна кампания с обаждания от чужди номера набира скорост от няколко седмици. Позвъняванията най-често са с номера от Англия, Словения, Унгария, Австрия и други европейски държави.

Въпреки различните международни кодове гласът в слушалката говори на български език, но диалектно с мек акцент. “Моля ви, изслушайте ме докрай, за нас е много важно. Предлагаме невероятна промоция”, казва гласът.

Най-вероятно той е предварително записан. Повечето хора, получили обажданията, затварят, преди да са изслушали докрай “промоцията”. Въпреки това измамниците не се отказват, а звънят отново и отново. За да им вдигнат пак обаче, обаждането идва от телефон с код на друга европейска държава. Един от малцината, изслушали малко по-дълга част от съобщението, разказал на столични криминалисти, че му предложили колан с “невероятна отстъпка”. Мъжът обаче не пристъпил към покупка.

Проверка на “24 часа” показа, че засега в МВР няма официални сигнали за подобни измами. Оттам подозират два сценария. Единият е това просто да е много агресивна рекламна кампания, а чуждите номера да се ползват, за да си помисли човек, че му се продава по-качествен продукт. “Много българи не вярват, че нашето производство е добро, затова залагат на чуждото”, обясняват логиката опитни криминалисти.

Другият сценарий е за измама. Идеята е, че човек ще поръча, а изпращачът ще му прати покупката. Врътката е, че това ще стане без опцията “прегледай, преди да платиш”. Така “хваналият се на въдицата” може да получи кутия с хартийки или некачествено менте вместо обещания качествен продукт с отстъпка. Имало и схема да се предлагат стоки с опция за преглед. В тези случаи измамниците разчитали човек да не забележи ментето, докато отваря кутията при куриерите.

Иван Гешев: Не е работа на президента да казва на прокуратурата кого да разследва

Предишна новина

Готов е обвинителният акт на Аксел Олеков, убил жестоко Андреа от Галиче

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.