Борислав Цеков, доктор по конституционно право:

Нова Конституция не е нужна, може да се внесат само поправки

Нова Конституция не е нужна, може да се внесат само поправки
Борислав Цеков, доктор по конституционно право; снимка: БГНЕС

Господин Цеков, чухме предложенията на премиера Бойко Борисов за реформи. Какъв е Вашият коментар!

Този ход е чисто политически. Цели се печелене на политическо време, защото за да се предлага нова Конституция е необходимо да бъде предложена нова конституционна философия, която е радикално различна от действащата. Предложенията на министър-председателя не съдържат такава философия, колкото дискусионни да са тези предложения, дори да се постигне съгласие по тях, те могат да бъдат гласувани като поправки в действащата Конституция и няма никаква нужда от нова. Що се отнася до конкретиката на тези предложения, най-смущаващото от тях е това за намаляването на броя на депутатите. Подобно предложение за намаляването на политическата представителност на българските граждани ще доведе до бетониране на олигархичния модел на управление. Това е вредно и опасно предложение.

Според Вас, гледайки от днешен момент, ще се стигне ли до реални промени в този вид, в който премиерът Борисов представи?

За да се реализира инициативата на господин Борисов, е необходимо действащото Народно събрание (НС) да приеме решение за свикване на Велико народно събрание (ВНС) с проект за Конституция и мнозинство от две трети от депутатите, т.е. нужно е широко съгласие, което нека да изчакаме да видим реакциите на политическите сили, но съм скептичен, че ще се получи. Трябва да се подчертае нещо много важно. Действащият парламент няма политическа легитимност да приема такива радикални решения за приемането на нова Конституция, защото този парламент е изчерпано обществено доверие, парламент, който е обсаждан от недоволните граждани. Скептичен съм за реализацията на това предложение, но дори да се стигне до взимането на решение за ВНС и нова Конституция, това ще бъде едно политическо объркване, което до голяма степен ще смени плоскостта на дебатите и ще се стигне до рестарт на партия ГЕРБ и рестарт на политическо лидерство на господин Борисов. Нова Конституция не е нужна на България, нужни са компетентни политици, честно управление и това не се решава чрез Конституцията, а чрез партиите и политиците, които избираме на избори. 

Да разбираме ли, че няма реална необходимост от такъв нов основен закон или по-скоро ни трябват корекции в настоящата Конституция? Нещо трябва да ли да се поправи?

Моето становище е последователно през годините и то е, че няма никаква необходимост от нова Конституция. Пак подчертавам, че за да се предложи нова Конституция трябва да се предложи нова философия. До момента никой не е предложил такава, която да се различава от сегашната. За да се стигне до това е нужен конституционен момент в обществото с много широк аспект от политическо и обществено съгласие. Няма как да говорим за конституционен момент, когато виждаме дълбока политическа криза, едно управление, което е загубило голяма част от общественото доверие, а и имаме едно разделено общество, което не може да намери съгласие по текущите проблеми на политиката, а камо ли по едни такива големи въпроси, каквато е новата Конституция. 

Още по темата

Демократична България си иска 240-те депутати, обявиха се против намаляването на броя им

Предишна новина

Сърбия иска PCR тестове за всички влизащи от България

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Проф.Емилия Друмева, бивш КС, секретар на президента по правните въпроси | нерегистриран
  2
  0

  Πpeзидeнтът нямa дa внece пpeдлoжeния зa пpoмeни в Koнcтитyциятa в това НС

  Toвa Hapoднo cъбpaниe e c изчepпaнo дoвepиe, тo нe ce cъбиpa, ĸoгaтo e cвиĸaнo нa извънpeднo зaceдaниe и тo пo знaчим днeвeн peд. He би билo пoдxoдящo пpeзидeнтът дa лeгитимиpa тaĸъв пapлaмeнт, ĸaтo внece в пocлeднитe мy мeceци eдин знaчим aĸт зa пpoмeни в oбщecтвeнитe oтнoшeния. Koмбинaциятa мeждy ocтaвĸa нa пpeмиepa и cвиĸвaнeтo нa BHC нe e пpeчĸa зa cъcтaвянe нa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo.
  Πpoмeнитe, ĸoитo ca пpeдвидeни в пpoeĸтa, пoдгoтвeн oт eĸипa нa пpeзидeнтa, нe изиcĸвaт cвиĸвaнeтo нa Beлиĸo Hapoднo cъбpaниe. Πpoeĸтът oбxвaщa шиpoĸ ĸpъг oт въпpocи, ĸoитo зacягaт нeзaвиcимocттa нa cъдa, oтчeтнocттa и eфeĸтивнocттa нa дъpжaвнoтo oбвинeниe, пpaвaтa и cвoбoдитe нa гpaждaнитe, yлecнявaнe дocтъпa дo KC. Пoдгoтвeнитe пpoмeни в ocнoвния зaĸoн нe зaлaгaт идeи зa пpeзидeнтcĸa peпyблиĸa, нeщo, ĸoeтo би oзнaчaлo cвиĸвaнe нa BHC.
  Beлиĸo Hapoднo cъбpaниe e зaмиcлeнo и зaлoжeнo в Koнcтитyциятa ĸaтo гapaнция зa cтaбилнocт и ycтoйчивocт, a нe ĸaтo изxoд oт ĸpизи. Свиĸвaнeтo мy пpeдпoлaгa oгpoмнo внимaниe, вpeмe, oтгoвopнocт и дoбpa вoля.
  Eднo oт ocнoвaниятa зa тoвa би билo пpeдлoжeниeтo зa нoв мoдeл нa paздeлeниeтo нa влacтитe. Taĸъв мoдeл нe ce пpeдлaгa, a пoчти вcичĸи oтпpaвeни пpeдлoжeния зa ĸoнcтитyциoнни пpoмeни oт cтpaнa нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв нe изиcĸвaт cвиĸвaнe нa BHC. Възмoжнитe oбяcнeния зa тяx ca cтpeмeж нa yпpaвлявaщитe ĸъм cпeчeлвaнe нa пoвeчe вpeмe.

  Не споделям становището, че eвeнтyaлнo peшeниe зa избop нa BHC e пpeпятcтвиe пpeд пpaвoмoщиeтo нa пpeзидeнтa дa нaзнaчи cлyжeбeн ĸaбинeт.Cмятaм, чe тaĸoвa твъpдeниe нe e cъcтoятeлнo и нямa oпopa в Koнcтиyциятa. Кoмбинaциятa мeждy ocтaвĸa нa пpeмиepa и cвиĸвaнeтo нa BHC нe e пpeчĸa зa cъcтaвянe нa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo, aĸo oбиĸнoвeния пapлaмeнт нe мoжe дa избepe нoв ĸaбинeт.
  Toвa e лoгичнa и пocлeдoвaтeлнa фaзa, пpeдвидeнa oт Koнcтитyциятa пpи пoдaвaнe нa ocтaвĸa и нeвъзмoжнocт нa пapлaмeнтa дa cъcтaви нoвo пpaвитeлcтвo.
  Съгласно oпpeдeлeниe нa KC №8 пo ĸ. д. № 17 oт 2006 г., cъдът ĸaзвa, чe cлeд ocтaвĸa нa дeйcтвaщoтo пpaвитeлcтвo, aĸo HC нe мoжe дa излъчи нoвo пpaвитeлcтвo пo peдa нa чл. 99 oт Koнcтитyциятa, пpeзидeнтът нaзнaчaвa cлyжeбeн ĸaбинeт. Toвa e бeзycлoвнo пpaвoмoщиe нa дъpжaвния глaвa, ĸoeтo нe зaвиcи oт oбcтoятeлcтвoтo, чe в пoдoбнa cитyaция тoй нe paзпycĸa пapлaмeнтa зapaди cвиĸвaнe нa BHC.
  Избиpaнe нa пpeзидeнтa oт пapлaмeнтa би билa eднa пocoĸa, ĸoятo нe cъм yбeдeнa чe e пpeмиcлeнa – cвидeтeли cмe ĸaĸ в дъpжaви ĸaтo Чexия ce пpeминa ĸъм пpяĸ избop нa дъpжaвния глaвa, ĸaĸтo e в Бългapия.

 2. 4
  проф.Николай Слатински | нерегистриран
  5
  0

  Говорим си с близък приятел. Той за разлика от мен е доста лаконичен.
  Аз му обяснявам как "словото" на ББ с нищо не ме е изненадало, а той ме прекъсва - изненадало го било и то четворно! Поглеждам го с недоумение - та приятелят ми в червата си не Го трае! И чувам:

  - Първо, оказа се, че книги не чете, но все пак може да чете!

  Второ, успя криво-ляво да прочете от раз непознат текст!

  Трето, в отделни моменти създаваше впечатление, че разбира какво предлага!

  И четвърто, шапка му свалям - не се побоя да говори за нова конституция, без да знае какво пише в сегашната!

 3. 3
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #1 от "Арменският поп | нерегистриран":
  Новата Конституция може да бъде приета и на референдум като Живковската. Нищо не пречи. Браво на Борисов защото иззе инициативата от Радев. Президентска република, пълна изборност и мандатност на всички съдии и прокурори, без ВСС, ИВСС, НИП, Президентска Сметна палата със съдебни функции, образователен ценз за народни представители....ето я философията, ама не е Вашата!

  ЛИЗАШКИ също ОДОБРЯВА!
  15.08.2020


  Професор Лизашки днес благоволи да ни сведе до знанието, че одобрява взетите „важни“ решения от премиерина. То бивало и да не одобрява, нали захлебва при управляващите, както преди това пък другаде. Интересно съждение направи и за прекия избор на държавен глава. Според него пряк избор не бил необходим….

  Така. Като знаем, че Лизашки е конституционалист /е, набеден за такъв, но все пак/, и явно бандата на Бойко ще разчита и на него, освен на Потресите на правото Барни Ръбъла и Ванко Каскета, изказването му е показателно.

  Със сигурност в нездравите си мечти Онуй си представя как Барни Ръбъла пише нова Конституция, в която няма пряк избор на Президент, а министър-председателят го назначава на поста. Ех, какъв живот и каква корупция ще настъпят тогава…..

  Според Лизашки, паралелната държава подготвяла авторитарна конституция. Сега разбирам, че имаме паралелна държава. Да не би това да е министър-председателят в сянка – практикуващата патриотинг танцувачка в народни носии? Или пък нещо, което е родено в болното съзнание на Борисов, който, както знаем, параноята отдавна го е налегнала жестоко?

  ГЕРБ отдавна задмина БКП по авторитарност и овладяване на държавата, както и култ към личността. Направо властта на Тодор Живков ряпа да яде в сравнение с това, което направи неговият телохранител с държавата. Ама то слугите винаги се оливат и не знаят къде да спрат, за тях граници няма, защото си избиват комплекси.

  И за пореден път да кажа, че прогнилата интелигенция е много по-вредна дори от външните врагове. Голяма част от професори, академици и прочие са прости ибрикчии на управляващите, без значение кои са те. И са използвани по начин, предизвикващ естествена погнуса у всеки нормален българин.

  Та, Лизашки, ти си плюеш не само на дипломата, но и на името. Не ме интересуват титлите ти, защото за почтеността и човещината, както и за патриотизма, дипломи и титли не се дават. А ако се даваха, ти нямаше и първи клас да имаш завършен. Ибрикчия си бил и ибрикчия ще си останеш. С това ще бъдеш запомнен!

 4. 2
  Бойци за свобода | нерегистриран
  4
  -3

  От понеделник протестиращите граждани и бойци започваме персонални блокади и блокади на институциите
  Заявките на Борисов за рестарт на мафията, нова Конституция писана от мафията и избори за ВНС под контрола на мафията са доказателство, че нашата битка за незабавна оставка на Борисов, Гешев, Цацаров и Кошлуков, като първа стъпка за отстраняване на мафията от властта трябва да продължи с максимална сила.
  Гражданите и БОЕЦ не приемаме поредната подмяна и измама.
  Блокадата на Орлов мост остава до Оставка, като започваме и с нова тактика да блокираме наглите и институциите-бухалки.
  Събираме се в понеделник, 17.08. в 08.00ч. на Орлов мост и действаме. Къде и какво ще блокираме, наглите ще разберат в понеделник, предстоят им "важни и тежки решения". Битката на гражданите за свобода и справедливост продължава до победа. Не искаме нищо от управляващата ни мафията, освен да ги няма.
  Призоваваме за подкрепа и участие всички будни и непримирими граждани, които не приемат престъпната власт на Буда, Пеевски, Доган и Гешев!
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА, МУТРИ! СЪД И ЗАТВОР!
  #БОЕЦсрещуМАФИЯТА

 5. 1
  Арменският поп | нерегистриран
  1
  -8

  Новата Конституция може да бъде приета и на референдум като Живковската. Нищо не пречи. Браво на Борисов защото иззе инициативата от Радев. Президентска република, пълна изборност и мандатност на всички съдии и прокурори, без ВСС, ИВСС, НИП, Президентска Сметна палата със съдебни функции, образователен ценз за народни представители....ето я философията, ама не е Вашата!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.