Нова такса: 5 лв. за електронно удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи книжа

Нова такса: 5 лв. за електронно удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи книжа
снимка:NOVA

Правителството прие допълнения на Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, с които се определят такси за новите електронни услуги, въведени с новите промени в Правилника за вписванията, съобщиха от правителствената пресслужба.

За поискано по електронен път удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи книжа, съхранявани в Службата по вписванията, таксата ще е в размер на 5 лв., а за предоставяне на копие на документ чрез отдалечен достъп до Информационната система - 2,50 лв.

Според правителството, допълненията, които се предлагат, имат за цел улесняване на разработването и предлагането на нови електронни услуги от страна на Агенцията по вписванията. „Тези услуги са от кръга мерки за въвеждане на електронното правителство в съответствие с приетата от правителството Стратегия за въвеждане на електронното управление и свързаните с нея политики и стратегически документи“, коментират от МС.

Междувременно, Министерството на правосъдието предлага изменения в Правилника за вписванията, одобрен с Постановление № 1486 на Министерския съвет от 1951 г., като приемането на предложените промени ще е „поредната стъпка в посока на развитието на системата на електронно правосъдие и електронно правителство“, смятат от МС. Чрез тях ще се осигури по-нататъшното развитие на системата от услуги, изпълнявани от службите по вписванията, в посока гарантиране на сигурността на гражданския оборот и публичността на вписванията и предотвратяването на имотните измами.

С измененията се прецизират официалните документи, които се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и които се прилагат към подлежащия на вписване акт, в случаите, когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта.

Предлага се и пълна електронизация на входящия регистър, азбучния указател, партидната книга, регистъра за справки, регистъра за отказите и постановените по тях определения.

По отношение на производствата с акцесорен характер към вписванията: издаването на справки по нотариалните книги (писмени и устни), издаването на преписи и преписи или извлечения от вписаните актове и издаването на удостоверения за вещни тежести се предлагат две принципни нововъведения. От една страна, се дава възможност за справки и по регистрите, а не само по партидните книги. От друга страна, се въвежда възможност за иницииране на тези производства и съответните им услуги по електронен път чрез отдалечен достъп и чрез електронен документ за инициирането им (молба/заявление).

Предлага се времевият период, за който се иска удостоверението за лице или имот, да бъде посочен от заявителя.

Още по темата

Нова порция опасни отпадъци, този път край Пловдив

Предишна новина

Трафиканти в Пловдив са задържани с наркотици за 3,5 млн. лева

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Доколкото знам, вече над 500 милиона лева са налети в този изкуствен проект: електронно правителство | нерегистриран
  1
  0

  А ако се върнем назад, още когато Симеончо управляваше - още 500 милиона. Но такова правителство няма.

 2. 1
  завършил СУ | нерегистриран
  5
  -2

  Кви 5 лева, аз 2 нямам, те 1 ми искат, повече от 50 стотинки не давам!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.