Новата Вадиочница


Писател съм и сагата с т. нар. "царски имоти", която напоследък ескалира в най-различни и неочаквани посоки, ме тегли да наостря перото си, та да блесне гнева на стотици мои пишещи събратя, омерзени от текущите крамоли и гаврата с наследството на династията Сакскобургготски.

Едва ли вече някой се съмнява, че казусът с царските имоти отдавна е излязъл от полето на правната материя. Още като директор на Университетското издателство "Св. Климент Охридски", през 90-те години на миналия двайсети век, съм бил съпричастен към обнародването на исторически документи и мемоари на видни личности, свързани с Двореца, които показват и доказват по безспорен начин собствеността на цар Фердинанд върху имотите му и съответно на неговите наследници, като тук преинтересна е историята около осъществяването на проекта "Врана".

Защо тогава е този безпрецедентен, безумен опит да се унизят наследниците на българския цар Фердинанд? Не си ли дават сметка, не само конкретните магистрати, ангажирани със случая, че размахвайки алибито "обществен интерес" срещу юридическите актове в полза на безспорните собственици, унизяват българската история, в която през последните 130 години династията Сакскобургготски е вплетена вече трето поколение. Напъните да се "докаже", че царската фамилия не е била изначално собственик, най-вече на "Врана", е ужасяващо нахалство да се подмени българското по-далечно и по-близко минало, да се принизи Третата българска държава, изграждана като Царство България! Тъкмо блясъкът на "Врана", който не помръква и в наше време, благодарение на историческата фигура на Н.В. Цар Симеон II, боде в очите нашите отродители, които искат народът ни да забрави славното си минало. 

Заслепени в яростта си, те погазват факти и история, и още по-лошо – искат да избодат нашите зрящи очи за справедливостта.

Близо до Петрич повече от 1000 години съществува място, наречено "Вадиочница" – там, където византийският василевс Василий II Българоубиец ослепява войните на великия български цар Самуил. Ще допуснем ли нова "Вадиочница" в съвременна демократична България?!

Димитър Томов

Десислава Иванчева и Биляна Петрова: Невинни сме, държат ни в концлагер

Предишна новина

Шестима кандидати за членове на КАК при Съдийската колегия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.