Нови 16 години затвор за Емил Милев, този път за въоръжен грабеж в магазин „Била“

Нови 16 години затвор за Емил Милев, този път за въоръжен грабеж в магазин „Била“
Емил Милев, снимка:БГНЕС/архив

Специализираният наказателен съд (СНС) наложи наказание от 16 години лишаване от свобода на легендарния криминален авторитет Емил Милев за извършения от него и още двама въоръжен грабеж в магазин „Била“ в столичния кв. „Хиподрума“ на 30 декември 2008 г.

Наказания от по 6 години лишаване от свобода получиха съучастниците му М.Д. и К.Б. Съдът постанови и тримата подсъдими да изтърпяват наказанията си при първоначален строг режим. Тримата осъдени бяха предадени на съд за извършване на въоръжен грабеж на 30 декември 2008 г. в магазин „Била“ в столичния кв. „Хиподрума“. Тогава, точно в 23 часа вечерта, те атакуват хипермаркета през служебен вход облечени в тъмни дрехи, с маски на лицата, бронежилетки с надпис „Полиция“ и въоръжени с автомат „Калашников“ и пистолети. Симулират полицейска акция, за да избегнат евентуална съпротива на охранителите и на двайсетината служители, намиращи се в магазина след края на работния ден. Участниците пристигат пред рампата за зареждане със стоки с черен джип. Връзват с белезници охранителите, които ги посрещат, събират всички служители в едно от помещенията и прибират от трезора на магазина наличния оборот - 193 024 лева.

Служителите в магазина разбират, че става дума не за полицейска операция, а за грабеж, едва когато чуват звъна от падащите на земята изпразнени касети в трезора, където се съхраняват оборотните средства. На десетата минута от влизането в магазина тримата напускат хипермаркета през главния вход. Стъклената врата за посетители в този час е заключена и се налага да бъде срината с автоматичен откос от Милев. Грабителите се качват на черния джип и заминават в неизвестна посока. Разследването по случая установява, че подготовката за „удара“ е продължила цели осем месеца. Милев организирал групата си през февруари 2008 г., като привлякъл двама доверени познати. По-късно дал вид, че включва в нея още две лица, които разполагали с пълна информация за работата на магазина, охраната, разположението на офисите и трезора за съхраненине на оборотните средства. Важно за него било, че имали и идеи как да приберат огромна сума. Милев им обяснил, че ще действат заедно с други „двама негови човека“, убедил ги да дадат пари за купуването на мощна кола, с която да се оттеглят. Насрочил дори дата и час за грабежа, но тогава на уреченото място не се появили нито той, нито „неговите двама човека“. Дни по-късно двамата „нови“ в групата разбрали, че грабежът е извършен без тяхното участие и че са използвани от Милев за събиране на информация.

След задържането му на 11 януари 2018 г. до момента Емил Милев е подал хиляди жалби срещу прокурори, следователи, полицаи, съдии, журналисти заради материали срещу него или заради работата на магистратите и служителите на МВР по делата срещу него.

Това е втората тежка присъда за Милев през 2020 г. , след като през април Върховният касационен съд потвърди наказанието му от 17 г. и 6 месеца  лишаване от свобода за въоръжен грабеж пред клона на "Прокредитбанк" в столичния ж.к. "Люлин".

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред въззивната съдебна инстанция.

Още по темата

Постоянен арест за двама от обвинените за побоя над журналиста Слави Ангелов

Предишна новина

Вечерен час във Франция за Нова година, изключение само на Бъдни вечер

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Кристиян | нерегистриран
    7
    -2

    Ретро бандит

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.