Нови обвинения срещу ген. Шивиков за злоупотреба в други 9 случая

Нови обвинения срещу ген. Шивиков за злоупотреба в други 9 случая

Софийската Военноокръжна прокуратура откри още девет случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт от бригаден генерал Димитър Шивиков. Установяването на новите случаи е станало по време на разследването срещу Шивиков за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище, става ясно от съобщение на държавното обвинение. За всичките нови случаи бригаден генерал Шивиков вече е обвинен.

Според съобщението на прокуратурата през 2010 г. ген. Шивиков е бил Национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни  стабилизиращи сили в Афганистан". На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население.

Имуществото обаче не било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24 август 2010 г. на летище Пловдив по разпореждане на бриг. ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на ИСАФ, 104 зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата на ИСАФ и надпис "Афганистан", 20 топки и 18 броя походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Министерството на отбраната също е извършило проверка, според която е налице"нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор" като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. За това престъпление ген. Шивиков е привлечен като обвиняем по чл. 201 от НК на 14 септември.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България, съобщават от прокуратурата.

От там уточняват, че събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени. Ето още какви нарушения изреждат оттам:

На 17 и 18 май 2014 г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение "Ежегоден мотокрос" на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили  и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил  9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.  

През лятото на 2014 г., след устна молба на представител на Сдружение "Ловно – рибарско дружество" - Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители на "61-ва Стрямска механизирана бригада" - Карлово да извършат с необходимата техника строително-ремонтни дейности в Ловен парк - гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в  Ловен парк- град Карлово. 

На 26.09.2014 г. Сдружение "Ловно рибарско дружество"  - Карлово провело тържеството "Откриване на ловен сезон за едър дивеч 2014-2015 г." Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане на това  тържество. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. По разпореждане на Шивиков били предоставени военен автомобил и палатки от поделението. Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване на тържеството на ловците.

На 10-12 октомври 2014 г. в гр. Калофер е било проведено тържество -"Девети национален събор "Да запазим Българското". За логистичното осигуряване на това мероприятие ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да организира и предостави техника и личен състав. В тържеството участвали 8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили, отбранителни продукти – агрегати, електро-осветителна мрежа, 6 палатки, 30 дървени пейки, 54 столове и 39 маси. 

На 06.12.2014 г. Община Карлово организирала празненство по случай Никулден. Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков устно разпоредил на свой подчинен да осигури техника и личен състав за логистична подкрепа на мероприятието. По негово разпореждане в тържеството взели участие 8 военнослужещи и военни автомобили. 

На 16.12.2014 г. иззел правомощия на ръководител на служба за контрол по Закона за движение по пътищата и разпоредил устно  на началника на  отделение "Административно" във военното формирование да отнеме за 7 дни свидетелството за управление на МПС на шофьора на бригадата – редник от същото формирование. За времето от 16 до 23 декември 2014 г. шофьорът на бригадата е бил неправомерно лишен от възможността да изпълнява служебните си задължения.

На 6 и 7 февруари 2015 г. Община Карлово организирала тържество "Ден на лозаря – Трифон Зарезан град Карлово". За провеждането на това мероприятие на 30.01.2015 г. ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури военна техника и личен състав - автомобили, палатки и 9 военнослужещи. 

На 29.04.2015 г. разпоредил устно на управителката на стола на военното формирование да осигури личен състав, които да участват в мероприятие, организирано от община Клисура. На 29 и 30 април 2015 г.  5-ма цивилни  служители на "61-ва Стрямска механизирана бригада" посрещали в стола официалните гости на град Клисура. 

За периода от март 2014 г. до 13.06.2015 г. ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице – специалист по лова в Сдружение "Ловно - рибарско дружество"- Карлово, за отглеждане на пъстърва. Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен от Ловно-рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон - танкодрум.

Разследванията по двете досъдебни производства продължават, уточняват от прокуратурата.

Преди месец генерал Шивиков обяви, че ще се кандидатира за кмет на Карлово на предстоящите местни избори като независим кандидат. Решението си да влезе в политиката той обясни като лично съображение, продиктувано от ситуацията с неговото отстраняване от ръководството на "61-ва Стрямска механизирана бригада" и подкрепата, която е получил тогава. В негова защита в Карлово дори бяха проведени протести.

 

Още по темата

Патриотичният фронт предлага Михаил Кожарев за конституционен съдия

Предишна новина

Съдебното обжалване по административни дела може да стане много по-бързо

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  1
  -1

  Я виж ти! То май 61 -ва Стямска механизирана бригада се е реализирала преимуществено като кетъринг фирма... Да ме прощава "нак. съдия", но това далеч не са кокошкарски истории. Времето за оставка на Ненчев май наближава!

 2. 10
  Зло куче | нерегистриран
  1
  0

  30 000 лв.невзет наем!Това било кокошкарска история?!?Ега ти кокошката!!!Ми тя цял щраус!!!

  Пък женерала като е искал да не го съдят за кокошкарски истории да беше направил нещо по-голямо!

 3. 9
  нак. съдия | нерегистриран
  3
  -2

  Това бяха най-големите глупости, който съм чел. Умен съдия не би чел осъдителна присъда по тези смешни обвинения. До там ли я докарахме, питам? Колко съществени неща има, който остават в сянка. Скоро няма да се оправим, щом се занимаваме с кокошкарски неща. По тази логика, цялата държава трябва да бъде подсъдима.

 4. 8
  | нерегистриран
  2
  -4

  О,мон женераль.....

 5. 7
  Тъй, тъй | нерегистриран
  14
  -1

  Едно генералче възприема едно поделение като свое, а има едно друго, дето възприема една държава като своя и си взема каквото му падне. Е, сега кое е по- престъпно, ако въобще има степени в тази дейност

 6. 6
  прокурор | нерегистриран
  9
  -2

  Невероятни обвинения. По това дори и военен съд няма да произнесе присъди. Тези обвинения могат да припишат на всеки началник. Почвайте!

 7. 5
  наблюдател | нерегистриран
  7
  -3

  Абсолютно съм съгласен, че военните прокурори и следователи се оляха. Едно време да не би да е било по - различно? Имуществото на колко военни сме пренесли с камиони и автомобили, всичките служебни? Колко пейки сме вземали от парковете и сме ги товарили по камионите, за да красят това или онова място, включително двора на военния шеф?Колко печки на твърдо гориво, изписани като бракувани, сме пренасяли по селските домове? Какво толкова е направил тоя генерал? За няколко одеяла? Войници работили в дома му? Живи простотии? Ами той е голям престъпник, осъдете го на 10 г. л.с. дано сте доволни. Слаба журналистика, още по -слаба прокуратура! Това въобще не е новина, а нещо нормално за БГ казармата и БГ армия.

 8. 4
  | нерегистриран
  14
  -1

  Няма такива смешници като военните прокурори. Броят одеала, ама полетите със Спартана на Бате Бойко не ги изкараха.

 9. 3
  | нерегистриран
  9
  -1

  Няма такива смешници като военните прокурори. Броят одеала, ама полетите със Спартана на Бате Бойко не ги изкараха.

 10. 2
  kolega | нерегистриран
  4
  -3

  HA hahahabaha ,ne znaeh ce voenen polet s kacane na letishte Plovdiv e “nelegalen vnos na opisan i dokumentiran bagaj ”.......ha ha ha ! Da ne gi e pratil tayno s castna aviokompaniq ,smeshnici!

 11. 1
  | нерегистриран
  5
  -3

  Ey i za kmet iskat da mu opropastqt kampaniqta !Zapobed ot Boko i Cvaki ,poslushnite izpalnqvat ! Ami kade sa bili kontrolnite organi ta ot 2010 dosega nisto ne sa razbrali,sega se svetnaha ce imalo nerednpsti ,znaci a spali pet godini ,a za tqh nqma li prokuratura ,da vzemas s godini darjavna zaplata i da spish si e prestaplenie po slujba sashto !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.