Нови правила за пазаруване в магазини и аптеки за възрастните от днес


Здравият министър Костадин Ангелов подписва нова заповед. С нея правителството налага рестрикции за хората под 65-годишна възраст, за да се улесни освобождаването на т.нар. "зелен коридор" за пенсионерите.

"От 14 ноември, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст."

Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед, която влиза в сила от утре, 14 ноември.

"Възрастните хора могат да пазаруват по всяко време, но гражданите, които са под 65 години не могат да пазаруват в часовете, предназначени само за пенсионерите", поясни здравният министър, цитиран от Dariknews.

По-рано омбудсманът Диана Ковачева поиска в препоръка от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да отмени пазаруването в хранителни магазини и аптеки на възрастни граждани над 65-годишна възраст в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа, регламентирано в заповедта му за временните противоепидемични мерки, издадена на 11 ноември 2020 г. 

Доц. Ковачева акцентира, че повод за препоръката й са жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни, ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

Граждани се оплакаха и пред медиите, пък че два часа не съм им достатъчни да напазаруват. 

Според Ковачева това допълнително би могло да претовари и без това прегряващата заради коронавируса здравна система. Диана Ковачева допълва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания например поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 часа, спазването на заповедта би могло да ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства.

ВАС вече няма да гледа никакви дела на затворници против администрацията

Предишна новина

Полицейски час в Черна гора до 1 декември

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.