Нови разкрития: Пламен Узунов ползвал „свои канали“, за да върши системно лични услуги на Пламен Бобоков

Нови разкрития: Пламен Узунов ползвал „свои канали“, за да върши системно лични услуги на Пламен Бобоков
Пламен Узунов (вляво) и Пламен Бобоков, колаж:"Правен свят"

Настоящият секретар по правни въпроси и антикорупция в кабинета на президента Румен Радев – Пламен Узунов – използвал „свои канали“, за да върши системно лични услуги на обвиняемия по аферата „Боклукгейт“ бизнесмен Пламен Бобоков. Това стана ясно от нови чатове между двамата, разпространени от Специализираната прокуратура в понеделник.

В петък от държавното обвинение оповестиха друга порция доказателства по разследването, което се води срещу Узунов и русенския прокурор Николай Николов, от които стана ясно, че бившият служебен министър на вътрешните работи е успял да се снабди с неподписано решение на Върховния административен съд (ВАС) по делото за либийския танкер „Бадр“, което по-късно е изпратил на Пламен Бобоков. Магистратът пък разчитал на връзките на бизнесмена, за да стане окръжен прокурор на Русе.

В понеделник от Специализираната прокуратура уточниха, че във връзка със споменатото разследване за престъпно сдружение с цел търговия с влияние на разпит в Следствения отдел при СП е бил призован и самият Пламен Бобоков. Освен това, във връзка с разкритието, че бизнесменът е получил от Узунов съдебното решение на ВАС по казуса „Бадр“ 6 дни преди оповестяването му, прокуратурата е изискала от председателя на съда Георги Чолаков делото, справка за администрирането и движението му, както и информация за магистратите и служителите, дейността на които е била свързана с неговото разглеждане.

При продължилият от страна на прокуратурата анализ на информацията от телефона на Пламен Бобоков, която е в обем от над 200 GB, е констатирана допълнителна комуникация между него и Пламен Узунов. От нея става ясно, че двамата са поддържали постоянен контакт, при който секретарят по правни въпроси и антикорупция при президента е използвал своите връзки и властови позиции, за да снабдява бизнесмена с информация от всякакъв тип.

От прокуратурата уточняват, че е възможно откритата кореспонденция да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на Узунов в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в служебния кабинет, сформиран от Румен Радев в периода 27 януари 2017 г. – 04 май 2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава.

„С оглед на високия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващите прокурори по реда на НПК, Специализирана прокуратура публикува снимков материал от осъществена комуникация между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov”, отнасяща се до три отделни случая“, посочват от обвинението.

Първият случай се отнася до искане от 10 август 2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю, на 13 септември 2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство, с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“, поради причини засягащи националната сигурност на България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. Бобоков изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които Бобоков изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока Бобоков и „Prezident-Pl. Uzunov” осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на бизнесмена до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

„Адаш, забравих да ти напомня да провериш за моя либийски приятел по твоите канали!!“, пише Бобоков към Узунов на 12 април 2019 година.

„Ок. Във вторник ще се видя“, отговаря му Узунов.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. Пламен Бобоков иска от „Prezident-Pl. Uzunov” съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” го уведомява, че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Във връзка с последните разкрития е разпоредено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на правосъдието и от президентството са изискани всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали, уточняват от прокуратурата.

От втория опит: Съдът разреши създаването на партия "Има такъв народ"

Предишна новина

56 съдилища ползват активно изградените от Министерство на правосъдието системи за видеоконферентна връзка

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.