Нови разпити възобновиха делото за фалшивите подписи под заповедите на Христо Иванов като правосъден министър

Нови разпити възобновиха делото за фалшивите подписи под заповедите на Христо Иванов като правосъден министър
Христо Иванов в периода, в който бе министър на правосъдието, снимка:БГНЕС/архив

Нови разпити на свидетели са наложили възобновяването на делото, което се води в Софийската градска прокуратура (СГП) срещу неизвестен извършител, във връзка с фалшивите подписи, положени под заповеди на бившия правосъден министър Христо Иванов, съобщиха от държавното обвинение.

В СГП се води досъдебно производство, образувано на 15 септември 2015 г. с постановление на прокурор от СГП, срещу неизвестен извършител за извършено документно престъпление – по чл. 308, ал.1 от Наказателния кодекс - съставяне на неистински официални документи.

Историята с подписите на Христо Иванов започна след сигнал на сдружение "План Б" до бившия главен прокурор Сотир Цацаров. В него се сочеха 4 заповеди, за които от "План Б" твърдят, че не са подписани от министъра. Самият Христо Иванов пък твърди, че подписите и под четирите заповеди са негови, а и нито една от тях не е била обжалвана.

Според държавното обвинение, на 29 декември 2014 г. и на 11 март 2015 г. били съставени неистински официални документи - Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. за прекратяване на служебно правоотношение с лицето Х.В.А., поради преминаване на държавна служба в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване, с лицето П.Й.Ц., от името на министъра на правосъдието Иванов.

В хода на разследването е била изготвена комплексна експертиза, според заключението на която подписът в графа „министър“ не е положен от Христо Иванов. Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, са на съответните служители в Министерството на правосъдието. Печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието, е бил автентичен, съгласно изготвената експертиза. В хода на разследването са били разпитани лицата, чиито правомощия били прекратени с процесните заповеди. От разпитите им е било установено, че независимо от факта, че подписите за „министър на правосъдието“ не били положени от Христо Иванов, техните правомощия били прекратени, както и произтекли всички правни последици от неистинските документи.

След проведеното разследване, с постановление от 03 август 2017 г. на прокурор от СГП, наказателното производство бе спряно заради неразкриване на извършителите, положили фалшивите подписи.

Сега обаче, от прокуратурата уточняват, че поради възникнали нови факти и обстоятелства, съгласно разпоредбите на Наказателно–процесуалния кодекс, с постановление от 28 април 2020 г. на наблюдаващия прокурор, наказателното производство по делото е било възобновено. Това се е случило заради необходимостта от извършването на допълнителни действия по разследването, като сред тях са установяване и подробни разпити на нови свидетели, в това число длъжностни лица през инкриминирания период - заместник-министри, началник-кабинет и други. Ще се изяснят и всички факти и обстоятелства относно подготовката, движението, съгласуването и подписването на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието, за които е установено с експертиза, че са неистински.

Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване, с оглед установяване самоличността на лицето, което е положило подпис в официалните документи, вместо министъра на правосъдието в инкриминираните заповеди, уточняват от прокуратурата.

Още по темата

Отнеха книжката и глобиха с 2000 лева мъж, след дрифт в мол

Предишна новина

Обратното лице на по-строгото наказание

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ? | нерегистриран
  0
  -10

  А нещо като давност?

 2. 1
  Браво | нерегистриран
  19
  -4

  Пет години разследване на четири подписа!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.