Новият общ мониторинг: ЕК обвързва върховенството на закона с прилагането на мерките срещу COVID-19

Новият общ мониторинг: ЕК обвързва върховенството на закона с прилагането на мерките срещу COVID-19

Новият мониторинг на Европейската комисия, който ще замести досегашния такъв върху България и Румъния и вече ще се прилага спрямо всички държави членки, ще обвързва необходимостта и адекватността на мерките срещу COVID-19 с върховенството на закона, научи “Правен свят”.

Мониторингът ще обхване всичко предварително обявено, корупция, съдебна независимост, ефективност и качество (закъснения, достъп до правосъдие и т.н.), свобода на журналисти и медиен плурализъм, но също и нов компонент: необходимост и адекватност на мерките, свързани с COVID и тяхното въздействие върху приложението на върховенството на закона.

Комисията възнамерява да задълбочи мониторинга на развитията, свързани с върховенството на закона, в държавите членки под формата на цикъл за преглед на прилагането му, който ще обхваща всички компоненти, включително системни проблеми със законодателния процес, липса на ефективна съдебна защита от независими и безпристрастни съдилища или незачитане на разделението на властите.

При прегледа ще бъдат разгледани и капацитетът на държавите членки за борба с корупцията и, когато е налице връзка с прилагането на законодателството на ЕС, въпроси относно плурализма на медиите и изборите. Освен това ще има връзка и с мониторинга на ефективното прилагане на законодателството на ЕС, по-специално на капацитета на всички участници в прилагането на законодателството на ЕС да изпълняват задълженията си: съдилища, прокуратури, правоприлагащи органи, независими органи, публични администрации с надзорна функция, омбудсмани и организации и защитници на правата на човека.

Комисията ще публикува дългоочаквания у нас годишен доклад относно върховенството на закона, който ще предостави обобщение на значимите събития в държавите членки и на равнище ЕС, включително съдебната практика на Съда на Европейския съюз, и друга релевантна информация, като например съответните части от информационното табло на ЕС в областта на правосъдието и докладите по държави в рамките на европейския семестър.

Докладът по държави ще бъде представен след одобрението му от колежа на ЕК, вероятно на 23 септември. Планувано е било представянето му да дойде след това на новия пакт за миграция - тъй като и двете са сред основните инициативи в рамките на работната програма на Комисията за 2020 г., а председателят на ЕК Фон дер Лайен не е искала те да се припокриват.

Междувременно се очаква докладът да бъде представен на 13 октомври в Съвета по общи въпроси. След това на 12 ноември в рамките на Съвета ще се проведе първият по рода си партньорски преглед, надграждащ върху диалога за върховенството на закона като 5 държави-членки ще бъдат обект на специфичен анализ - а именно Белгия, България, Германия, Естония, Дания. Принципът на подбор на държавите е по азбучен ред (при съответното изписване на съответния език), като посочените държави-членки са се съгласили да бъдат обект на по-задълбочен анализ. С изключение на тези 5 държави е много вероятно да има натиск Полша и Унгария също да бъдат обсъдени допълнително.

Докладът по своя формат ще е подобен на европейския семестър - един общ доклад и глави за всяка държава; той ще наблюдава и описва както негативното, така и положителното развитие в държавите-членки и ще описва общата тенденция в тях. За да не бъде докладът твърде дълъг, където съществуват анализи, направени от надеждни институции - например становища на GRECO, OECD, Венецианска комисия, докладът ще препраща към тях чрез бележка под линия. Идеята е главите по държави да не са твърде дълги, а да са лесно четими.

А в частта относно България се очаква да се съдържа “унищожителна критика” относно прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев, както и срещу “свободата на словото” и “медийния плурализъм” у нас. Тези изводи няма да се явят изненадващи, след като в началото на септември публикация на в-к “Труд” разкри, че частта от доклада, свързана с България, всъщност е писана от доскорошния служител на издателя на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев - Илин Станев. Въпосните две издания ежедневно се борят за постигане на отслабваното на авторитета на българската прокуратура, в това число и с опити за прокарване на законодателни изменения за унищожаването на фигурата на главния прокурор у нас, както и за налагането си на българския медиен пазар като своеобразна "последна инстанция" в мненията. Анализът за страната ни пък е направен основно на база данни от три свързани помежду си неправителствени организации - Антикорупционен фонд, Български институт за правни инициативи и Асоциация на европейските журналисти-България. Цитираните три организации, освен, че също са свързвани с името на Прокопиев, от години работят основно в посока на дискредитиране на държавните институции. Ето защото сред някои евродепутати се е обособило мнението, че докладът, в главата за България, е “чиста проба атака срещу държавата”, с която се прави опит за изработване на санкции срещу страната ни “от определи икономически кръгове в самата държава, които имат интерес от това и получават финансиране за тези цели”.

Развръзката предстои.

Доживотен затвор без право на замяна за терористите от летище “Сарафово”

Предишна новина

Началникът на кабинета на президента Румен Радев го напусна "поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката"

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  До 4 | нерегистриран
  3
  -2

  Докато има продажни предатели българи, нещата ще са така! Така, че трябва да се вгледаме в себе си, най-вече! Никой не ни е виновен!

 2. 4
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  6
  -3

  Все повече оставам с усещането, че „великите сили“ в лицето на САЩ, Русия и ЕС, използват България като опитен полигон за геополитика. Като издънките им се редуват, а у българите остава горчивото усещане за употреба.
  Нормално и правилно е всяка държава да гледа интересите си. Но не толкова грубо, все пак. Ние не сме дебили, колкото и да се опитвате да ни го втълпите. Дори, ако се замислите, имаме държава, която е с доста векове по-древна от вашите. Не ни учете как да си правим държавата и кое е най-правилното за нас. Защото нито го знаете, нито ще ни посочите правилното за нас решение.
  Винаги целта е влияние и подчинение. Васалитет. С който аз никога няма да се съглася. Защото в сърцето ми има само една партия, на която пише: „България!“. И благодарността ми към Русия за Освобождението няма да ми попречи да посоча грешките, които правят спрямо Родината ми.
  САЩ си направиха проамериканска партия РЪБ – на обучения от техните служби Цецку. Сега и Русия щяла да си прави проруска партия в България. Ай спрете се, бре! Защо си мислите, че вашите интереси са нашите интереси. Там, където съвпадат, ще вървим по един път. Но ние сме българи. И няма да успеете да ни накарате да мислим първо за вас, а после за България.
  Русия след предателя Горбачов остави България на произвола да се справя сама с новите предизвикателства, а сега е обидена и учудена, защо българите имат резерви към тях. И вместо братска подкрепа, получаваме обвинения в предателство. А вие къде бяхте, когато Ран и Ът дойдоха да ни налагат техния унищожителен план? Къде бяхте, когато Сорос стъпи с мръсни крака тук? Къде бяхте, когато българите гладуваха през деветдесетте? Къде бяхте, когато американците провеждаха колонизаторската си политика тук?
  Аз съм българка. Това означава, че за мен България е над всичко. И няма и не мога да припозная нито проамерикански, нито проруски, нито проевропейски партии. Защото ние имаме свой път. Български. Благодарим за помощта, но не се навирайте където не ви искат!
  България над всичко! Запомнете го!

 3. 3
  | нерегистриран
  13
  0

  Не, "Правен свят", нямаше нито един вулгарен или нецензурен израз, нито обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, нито пък призиви към насилие в предния коментар. Поне си сложете шаблон за "Мнение, което не се харесва на модератора" или "Несъвместимо с редакционната ни политика". Иначе става малко смешно.

 4. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 1
  123 | нерегистриран
  6
  -2

  “унищожителна критика”..., както и срещу “свободата на словото” и “медийния плурализъм” у нас - в отлика от политиката на редакцията тази статия е учудващо обективна. Единствено, питам се - защо по-горе описаните словосъчетания за в кавички? Не подобава на добросъвестна медия да иронизира изначално ЕС, а впоследствие и самата себе си!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.